11 september blijft bijzonder & mijn bezoek aan Ground Zero

9-11-01 een dag om nooit te vergeten

11 september, het blijft bijzonder. Op de een of andere manier voel ik een sterke band met deze gebeurtenis. Ik heb hier eerlijk gezegd nog meer mee dan bijvoorbeeld met de MH17 ramp. Waarom? Ik weet niet precies maar een ding weet ik zeker het gevoel is erg sterk.

Ik kan me nog als de dag van gister herinneren waar ik op dat moment was. Ik zat nog op school en toen ik thuis kwam ging de tv aan. Op een gegeven moment werden alle programma’s onderbroken door de verschrikkelijke beelden van 9-11. Ik heb samen met mijn moeder heel de middag aan de tv gekluisterd gezeten. De neef van mijn moeder werkte op dat moment in de Big Apple, via via probeerde ze direct contact op te nemen. Pas een dag later hoorde wij dat hij ongedeerd was, gelukkig.

Toen ik in 2012 naar New York ging, wist ik zeker dat Ground Zero iets was wat ik wilde bezoeken. Daarnaast was er nog een ander bezoek in New York waar ik stil van werd. Dit was Saint Paul’s Chapel die aan de overkant van Ground Zero zit. Door een wonder, een omgevallen boom, werd deze kapel beschermd tegen de brokstukken van de aanvallen. In de dagen rondom 9-11 werd de kerk gebruikt als schuilplaats. Reddingswerkers konden hier slapen en eten. Het in erg mooi om deze kerk van binnen te zien. De verhalen die verteld worden en die je kunt lezen door de hele kapel heen zijn erg bijzonder.

Ground Zero

Ground Zero

9-11 ground zero

Om binnen te komen op het gedeelte van Ground Zero moet je door een strenge controle. Het is net alsof je met het vliegtuig gaat, je wordt volledig gecontroleerd. Er schijnt trouwens ook een museum te zijn maar dat werd gerenoveerd op het moment dat wij er waren. Ze hadden wel kleine stukken uit het museum in de ‘shop’ tentoongesteld. Dat was al heel erg indrukwekkend. De filmpjes van de mensen die het hebben overleefd oef..

Ik was destijds zo betoverd door Ground Zero dat ik daar haast geen foto’s van heb genomen. Het is adembenemend. Je voelt gewoon echt dat er zich een hele hoop heeft afgespeeld op die plek. De rillingen liepen over mijn lichaam en ik moest mijn tranen bedwingen. Heel bijzonder. Ben je in New York, ik zou zeker aanraden om hier een kijkje te nemen.

Naast Ground Zero is nu de nieuwe WTC toren gebouwd. Hij is erg groot en prachtig. Hij is nu af en je kunt er in. Mocht ik een keer terug gaan naar New York wil ik deze toren zeker op.

NYC Fire Museum

Het brandweermuseum in New York heb ik samen met mijn toenmalige vriend bezocht. Hij is vrijwillig brandweerman en dus gek op alles rondom de brandweer. Ik ben blij dat ik dat bezocht heb. Er is daar namelijk een hele ruimte ingericht rondom 9-11. Het was zo indrukwekkend! Ik heb hier wel een aantal foto’s van gemaakt. Door de foto’s proef je de sfeer niet daarvoor moet je echt heen.

Schilderij 9-11

Bam, dit schilderij kwam binnen als een bom..

Brandweermuseum NYC

Brokstukken die gevonden zijn na 9-11.

ladder 4

Een foto van ladder 4 voor en na.

BRandweermuseum nyc

Dit museum is echt een aanrader. Naast de historie van de NYC brandweerlieden is hier dus ook een heel stuk te zien over 9-11.

Vandaag bekijk ik waarschijnlijk ook weer alle documentaires die op tv uitgezonden worden. Het blijft betoverend om het te zien.

Weet jij nog waar je was op 9-11? 

 

 

20 Reacties

 1. 11 september 2015 / 07:54

  Dit blijft echt zo heftig en ik heb van de week toevallig weer die docu gezien met die brandweermannen. Ik weet nog precies waar ik was die dag. Ik werkte in een restaurant en we dachten in eerste instantie dat het een flauwe grap was op de radio, helaas was het geen grap.

  • 11 september 2015 / 12:04

   Inderdaad helaas geen grap. Elke keer als ik de verhalen weer hoor en zie krijg ik kippenvel. Ik heb die niet gezien van de week, nog geen tv aansluiting hihi, hopelijk vanavond wel 🙂 . Ik heb in de afgelopen jaren wel een hoop erover gezien en het blijft bizar.

 2. 11 september 2015 / 08:28

  Toevallig zag ik eergisteren een prachtige documentaire over 9-11. Het is echt een gebeurtenis die je raakt. Wat jij allemaal hebt bezocht, lijkt me ook ontzettend indrukwekkend om eens te bezoeken!

 3. 11 september 2015 / 08:58

  Wauw ik krijg er gewoon een beetje kippenvel van… Zoiets lijkt me zeker bijzonder om te zien. Waar ik op dat moment was kan ik me niet meer zo herinneren…

  • 11 september 2015 / 12:06

   Ja het moment geeft mij ook heel de tijd kippenvel. Het is zeker bijzonder en echt een aanrader als je in New York bent.

 4. 11 september 2015 / 09:57

  Deze ramp vergeet ik nooit meer. Ik heb er ook geen woorden voor om te beschrijven wat het met me doet. En dat terwijl ik er verder geen connectie mee heb. Ik ben net als jij gegrepen door dit gebeuren. Ik weet nog goed dat ik in mijn slaapkamertje zat met een piepklein tv’tje en dat ik op 1 van mijn eerste mobiele telefoontjes gebeld werd door een schoolvriendinnetje. “Je moet nu de tv aanzetten!” en toen zag ik hele nare beelden. Ik kreeg er kippenvel en een brok in mijn keel van. Soms voelt het allemaal nog zo kort geleden.

  • 11 september 2015 / 12:07

   Bijzonder he dat je zo een gevoel kunt hebben zonder dat je er daadwerkelijk echt mee te maken hebt gehad. Je hebt het gezien op TV that’s it eigenlijk maar het is zo heftig. Ja zeker en dat terwijl het dit jaar al 14 jaar is!

 5. 11 september 2015 / 12:29

  Ik was op schoolkamp en opeens vertelden ze dat er vliegtuigen in een gebouw in New York waren gevlogen. Ik had nog nooit van de twin towers gehoord en ik had ook echt geen idee hoe groot de ramp was. Ik dacht dat het niet zoveel voorstelde en iedereen zich aanstelde. Pas toen ik 2 dagen later thuis kwam en het op tv zag begreep ik hoe erg en hoe groot het was.
  Sindsdien kijk ik ook altijd alle films en documentaires over 9/11. Denk dat ik nu alles al wel een keer gezien heb. Het blijft indrukwekkend. Ik hoop nog een keer naar NY te gaan en dan wil ik ook heel graag naar Ground zero.

 6. 11 september 2015 / 14:39

  Wauw heel mooi om te zien en erg heftig. Wij zijn er alleen met de bus langs gereden, helaas zijn wij daar niet gestopt, maar de volgende keer als ik in NY ben wil ik daar echt 100% naartoe! Ik vergeet het nooit meer, wij zaten toen op een verjaardag en zaten met zijn alle aan de buis gekluisterd met onze mond open

 7. 11 september 2015 / 15:37

  Een erg heftige gebeurtenis. Ik was een jaar of zeven, maar mijn broertje en ik mochten absoluut niet naar de TV kijken toen het gebeurd was. Mijn ouders vonden het niet geschikt voor kleine kinderen, wat ik wel snap.

 8. 11 september 2015 / 18:20

  Ik heb hier vandaag bijzonder weinig over gehoord en gelezen. Het blijft treurig… Zoveel levens opeens weg op zo een onmenselijke manier.

 9. 11 september 2015 / 19:37

  Ik heb er vanmorgen nog iets over geschreven op FB. Ik zat ook nog op school en toen ik thuis kwam was het al gebeurd.. Bij ons thuis werd de muur gespachtelputzt dus de hele kamer stond op de kop en onze grote kast met de tv erin midden in de kamer dus dat beeld zal ik niet snel vergeten. 14 jaar geleden al… de tijd gaat zo ontzettend snel..

 10. 12 september 2015 / 15:16

  Op mij heeft het ook veel indruk achter gelaten. Ik weet nog precies hoe ik bij een vriendinnetje was en haar vader ons riep omdat de beelden op tv te zien waren.

 11. 12 september 2015 / 18:09

  Het is inderdaad heel indrukwekkend en zoals ik op de foto’s al zie ook. Zelf zou ik dit ook wel eens willen zien. De docu’s heb ik ook gekeken afgelopen dagen..

 12. 12 september 2015 / 21:05

  Bah, dit blijft inderdaad heftig. Zelf was ik 9 jaar en net wat te jong om het me nu nog goed voor de geest te halen. Toevallig zag ik net wel een stukje documentaire over hoe ze Osama Bin Laden hadden ‘gepakt’.

 13. 12 september 2015 / 22:13

  een heel mooi artikel, ik weet zeker nog waar ik was toen ik dit nieuws hoorde…het maakte diepe indruk op mij, het was zo onecht, maar vooral ook heel bedreigend…ja, het is iets waar ik altijd een beetje stil van word als ik er iets van zie of lees…toch probeer ik zulk soort dingen niet te veel te kijken, ik weet van mijzelf dat ik heel gevoelig ben hiervoor en dat het een heel diepe impact op mijn gevoelsleven blijft hebben en dat is niet altijd heel goed voor mij…

 14. 7 oktober 2015 / 14:30

  Het blijft heftig hé? Ik zat net as jij toen op school, die week werd er heel veel over gebabbeld. Ik vind het nog steeds zo erg voor de mensen daar. De beelden vergeet je eigenlijk nooit meer. Op mijn 30ste verjaardag wil ik graag naar new york, dus ik ben heel hard aan het sparen. 🙂

 15. 4 september 2016 / 08:38

  New York lijkt me echt een fantastische stad. Ik ben in meerdere steden in Amerika geweest, maar volgens mij is er geen enkele stad die Amerika zo goed laat zien als New York. Daar ga ik zeker nog eens naar toe!

  • 8 september 2016 / 21:53

   Ik vind elk deel van Amerika wat ik tot nu toe heb gezien anders dan de andere. Wat nou echt Amerika is weet ik nog niet helemaal 🙂 . Wij hopen volgend jaar naar San Francisco etc te gaan dus weer een ander stukje. Ik ben heel benieuwd hoe het daar is!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.