5 leuke tips met Lavendel | Lavendel brengt je rust!

Lavendel beter tegen depressie en angststoornissen dan antidepressiva

De laatste tijd gaat er een heerlijke rust over me heen. Misschien komt het omdat ik alles redelijk onder controle heb, maar ik ben ook al een paar weken lekker in de weer met lavendel. Onderweg naar huis vanaf mijn werk in de auto dacht ik hier in eens aan. Zou het raar zijn als die rust van de lavendelgeur komt?! Na wat googelen kwam ik het volgende tegen: uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Wenen is gebleken dat lavendel beter is tegen depressie en angststoornissen dan antidepressiva. Wauw dat was dus toch niet zo gek gedacht!

Nog voor ik achter bovenstaande kwam heb ik een aantal dingen verzonnen die je allemaal met lavendel kunt doen en de DIY erbij. Wij hebben in de tuin een hele grote bak met lavendel staan en deze moest gesnoeid worden omdat hij echt mega is geworden! Ik vond het zonde om dat allemaal weg te gooien. Zo kwam ik op het idee om te kijken wat ik allemaal met lavendel kon doen. Nu snoei ik hem beetje bij beetje en gebruik ik elke keer wat voor een van de onderstaande projectjes. Ze zijn allemaal erg makkelijk! Hieronder zet ik de vijf leukste op een rijtje!

Lavendelsuiker

Lavendelsuiker is iets wat ik al vaker gehoord heb. Het schijnt erg lekker te zijn in cake en andere gebaksoorten. Ik was dus heel erg benieuwd hoe het zou smaken! Het maken van lavendelsuiker is eigenlijk heel makkelijk. Wat je nodig hebt is 500 gram suiker en de toppen van ongeveer 10 lavendelsteeltjes. Hieronder laat ik je zien hoe je het maakt:

Lavendelsuiker

Nadat je de toppen afgeknipt hebt haal je de lavendelbloemetjes los en doe je ze in een bakje. De +/-500 gram suiker heb je afgewogen in een potje zitten. Ik heb de bloemetjes nog even gewassen en daarna goed droog gemaakt.

Lavendelsuiker

Stop de lavendel bij de suiker en roer het goed door elkaar heen.

Lavendelsuiker

Met twee takjes lavendel erbij een lintje eromheen en je hebt een super leuk potje. Na een dag begin je het al flink te ruiken. Ruikt het te veel of te weinig naar je zin? Dan doe je er gewoon wat extra lavendelbloemetjes bij. Ik heb de suiker nu al gebruikt in het poffertjes beslag, in een milkshake en door de yoghurt. Het smaakt echt heerlijk. Let wel op gebruik niet te veel want dan overheerst de smaak heel erg. Vervang een deel van de suiker uit het recept door lavendelsuiker en smullen maar!

Gedroogde lavendel in een fotolijst

Vroeger was het ineens een hype gedroogde bloementjes. Nu zie je het ook weer steeds vaker terug komen. Ik vind het leuk om bloemen te drogen maar mijn vraag erna was altijd en nu? Wat moet je ermee doen dan? Voor de lavendel had ik een mooie bestemming. Ik heb de lavendel onder een stapel tijdschriften gelegd en ongeveer een week laten drogen. Hierna heb ik het doorzichtige fotolijstje van action gepakt en ben ik de lavendel tussen de twee glazen plaatjes gaan doen. Let op, het glas van deze lijstjes is erg breekbaar. De grote lijst heeft het helaas niet overleefd maar de kleine wel. Het resultaat is erg leuk geworden:

Lavendel in fotolijst

De gedroogde lavendel die ik over had heb ik in het vaasje met de gedroogde roos gedaan.

Lavendel bosje 

Ook leuk om te maken en vooral erg makkelijk is een bosje lavendel. Je knipt met de snoeischaar allerlei takjes lavendel af.

Bosje lavendel

Hiervan verwijder je met je handen de blaadjes zodat je alleen nog maar de steeltjes over hebt.

Bosje lavendel

Maak van al die losse steeltjes een bij elkaar passende bosje en bind dit vast met touw. Let hierbij op dat als je hem op wilt hangen dat je dan aan een kant een lusje maakt aan het touw.

Bosje lavendel

Met een spijker in de muur hangt het bosje lavendel mooi te drogen. Het verspreid echt een enorm lekkere geur door het hele huis!

Lavendelscrub

Een klein geheimpje van mij, lavendelscrub is eigenlijk hetzelfde als de lavendelsuiker alleen gebruik je maar 200 gram suiker en voeg je er wat olie aan toen πŸ˜‰ Je kunt het in plaats van met suiker ook met zout maken. Een scrub met suiker is daarentegen weer wat meer voor dagelijks gebruik en wat zachter voor je huid!

Lavendel geurbuiltje 

Een lavendel geurbuiltje kun je overal voor gebruiken. Stop je hem in je sporttas, leg je hem op de wc neer of hang je hem in de auto? Het schijnt zelfs het middel tegen muggen te zijn! Je kunt het buideltje zo leuk maken als je zelf wilt. Ik heb twee opties die ik je wil laten zien. Een is makkelijk en die andere nog makkelijker πŸ˜‰ Ik begin met makkelijk πŸ™‚

Lavendel DIY

Dit zijn de benodigdheden die je nodig hebt om beide DIY’s zelf te kunnen maken! Een stukje stof, lint, een money envelop een schaar, snoeischaar en natuurlijk lavendel!

Lavendel DIY

Voor de eerste DIY knip je een vierkantje stof uit. Let op dat je dit niet te klein doet want je moet het straks bij elkaar kunnen vouwen. Je knipt de toppen van de lavendel af en plaatst deze in een bolletje in het middel van het stukje stof. Als je trouwens geen stukje stof hebt kun je het ook doen met een zakdoek πŸ˜‰

Lavendel DIY

Dan bind je alles bij elkaar, doe je er een lintje omheen en klaar! Ik heb er nog een leuk Blond Amsterdam label aan gehangen.

Lavendel DIY

Voor de andere DIY, de makkelijkste, pak je een geldenvelop of cadeauenvelop hoe je het wilt noemen. Die zet je in elkaar en dan doe je de afgeknipte toppen van de lavendel erin!

Lavendel DIY

Klaar ben je! Ziet dat er niet leuk uit?! Als je hem gebruikt open je de envelop aan een kant een stukje waardoor alleen het lucht gaatje zichtbaar is. Dit geeft voldoende lucht af!

Ben jij net zo gek als ik op lavendel? 

 

 

41 Reacties

 1. 13 juli 2015 / 10:15

  Liefde voor lavendel, ook mijn lievelingsgeur onder de douche. Nu nog een tuin waar ik het kan laten groeien en verbouwen πŸ˜‰

 2. 13 juli 2015 / 10:29

  Leuke tips! Ik wil nog een keer lavendelcake maken. Heb het een keer ergens gegeten en het is zooooo onwijs lekker. Echt een aanrader πŸ™‚

  • 27 juli 2015 / 15:33

   Ja dat staat bij mij ook nog op het lijstje! Ik verwacht dat het wel lekker is want alles wat ik tot nu toe met lavendel gemaakt heb valt in de smaak πŸ™‚

 3. 13 juli 2015 / 10:57

  Ik ben gek op lavendel. Heb er echt vanalles van! Geurolie, doucheproducten, pillow spray, noem maar op. Al denk ik niet dat ze mijn antidepressiva kunnen vervangen, ik vind de geur wel heel erg rustgevend.

  • 27 juli 2015 / 15:34

   Ik denk ook niet dat het het volledig kan vervangen maar wel bijzonder dat het zou kunnen werken toch πŸ™‚

 4. 13 juli 2015 / 11:03

  Ik heb een douche foam die naar lavendel ruikt, heerlijk!

 5. 13 juli 2015 / 11:24

  De geur van lavendel is zo fijn. Ik maak ook wel eens lavendelscrubs. Als ik te veel lavendel ruik, dan krijg ik trouwens wel echt barstende koppijn. Ben benieuwd naar dat onderzoek van de Uni in Wenen. Vraag me af hoe ze de lavendel dan hebben toegepast bij mensen met een angststoornis of depressie.

  • 27 juli 2015 / 15:35

   Ja als je het onderzoek in google intikt krijg je er gelijk resultaat op. Daar heb ik geen last van gelukkig!

 6. Nina Simplynspecial
  13 juli 2015 / 12:14

  Hmm wat lekker! En super leuke diy’s πŸ™‚ Ik denk dat ik ook eens zoiets wel maken. Zo’n bosje met takjes ophangen bijvoorbeeld. Ik heb in ieder genoeg ideeΓ«n nu πŸ™‚

  • 27 juli 2015 / 15:36

   Thanks Nina! Ja die takjes zijn echt leuk. Je kunt ze ook nog gebruiken in je foto’s! Ik heb al een artikel klaar staan voor deze week waar dat in voor komt πŸ˜‰

 7. 13 juli 2015 / 14:53

  Wat een leuk artikel! Lavendel doet me echt denken aan het huis waar ik als kind woonde, overaaal stonden lavendelplanten. En dan de bijtjes erin in de zomer, wauw, dat was toch wel prachtig πŸ™‚

 8. 13 juli 2015 / 15:48

  Dat potje suiker ziet er zo wel heel erg leuk uit! het bosje aan de muur vind ik ook een erg leuk idee!

 9. Lisal
  13 juli 2015 / 19:45

  Ik ben dol op van die geurbuiltjes, maar ik ga sowieso eens van die suiker maken! Dat wil ik echt eens proeven.

  • 27 juli 2015 / 15:37

   Ja moet je zeker doen, Je moet het niet te overdreven gebruiken maar met mate want de smaak is erg sterk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

 10. 13 juli 2015 / 20:34

  heerlijke dingen heb je laten zien, logisch dat je je zelf hier goed bij voelt, het ziet er allemaal zo en vrolijk leuk uit…en het ruikt zo lekker, daar knapt een mens echt van op…het potje suiker vind ik echt schattig om te zien…

 11. 14 juli 2015 / 08:50

  Wat een leuke ideetjes! Ik heb nog wat kale plekjes in de tuin….. Lavendel zou een optie zijn

  • 27 juli 2015 / 15:39

   Zou ik zeker doen! Het seizoen begint nu een beetje ten einde te raken volgens mij want bij mij gaan ze nu uitbloeien dus ik heb ze net op tijd afgeknipt maar het is echt een heerlijke plant die vrij weinig onderhoud nodig heeft!

 12. 14 juli 2015 / 08:50

  Wat een leuke ideetjes! Ik heb nog wat kale plekjes in de tuin….. Lavendel zou een optie zijn

 13. 14 juli 2015 / 09:03

  Oh lavendel is zo lekker! En inderdaad zonde om een overschot weg te gooien. Wat heb je er leuke dingen mee gemaakt! De lavendelsuiker ga ik zeker snel maken.

  • 27 juli 2015 / 15:39

   Dank je wel πŸ™‚ Vond het ook erg leuk om het te maken en de lavendelsuiker is altijd lekker om te gebruiken πŸ™‚

 14. 14 juli 2015 / 15:45

  Wat een leuk artikel! Ik wil lavendelsuiker wel een keer proberen in een cake lijkt mij verassend lekker.

  • 27 juli 2015 / 15:41

   Zeker doen! Lavendel is echt een heerlijk product. De smaak is wel erg overheersend dus wees voorzichtig met hoeveel je gebruikt!

 15. 14 juli 2015 / 18:24

  Wauw dat zijn veel lavendeltips! Zo een lavenbuideltje lijkt me heerlijk πŸ™‚

  • 27 juli 2015 / 15:41

   Ja ik had er zo nog wel een paar kunnen maken hoor kim hihi! Ja dat buideltje is lekker hoor! Zit nu bij ons op de gang en op de WC πŸ™‚

 16. 14 juli 2015 / 19:16

  Ik heb eigenlijk alleen massageolie die naar lavendel ruikt (hmm heaven!) maar wat ene leuke tips! Die in dat fotolijstje is geniaal!

 17. 14 juli 2015 / 21:18

  Oh wat leuk! Het bosje, dat deden wij vroeger thuis weleens. Dit jaar is mijn lavendel in de tuin ook enorm ontploft, dus ik denk dat ik het gewoon weer eens ga doen! Thanks voor de tip πŸ™‚

 18. 15 juli 2015 / 21:04

  Wat een leuke DIY’s. Ik hou van Lavendel…. mmm, het ruikt echt heerlijk!

 19. Anne-Sterre
  22 juli 2015 / 14:59

  Wat leuk, toevallig liep ik gister heel de dag met een lavendeltakje in mijn haar, maar je kunt er dus echt heel veel mee doen πŸ™‚

  • 27 juli 2015 / 15:44

   Ja je kunt er echt heel veel mee doen! Ik kon zo nog wel 10 tips opschrijven denk ik haha! Leuk dat je het in je haar gedaan hebt zeg!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.