Babykleding, beter voor of na de bevalling aanschaffen?

Voordat jouw baby geboren is, kun je al helemaal los gaan met het aanschaffen van kleding. Ik had zelf vooraf al heel veel babykleding gekregen van ouders, schoonouders, vrienden en vriendinnen en zelf ook een aantal items gekocht. Superleuk natuurlijk al die schattige dingen! Als ik er nu zo op terug kijk zou ik het de volgende keer toch anders doen. Ik zou gaan voor een kleine basis en de rest pas kopen als de baby geboren is. Waarom? Dat vertel ik je in deze blog.

Babykamer meisje - kledingkast - babykleding aanschaffen

De babykleding die ik al had voor de geboorte van Mimi netjes opgeborgen in haar kast.

 

Waarom ik zou aanraden om de meeste babykleding pas na de bevalling aan te schaffen.

Er zijn meerdere redenen waarom ik de meeste babykleding pas na de bevalling zou aanschaffen.

1. Je weet niet hoe groot je kindje is als hij of zij geboren wordt.

Ze hadden wel gezegd dat ze dachten dat Mimi aan de kleine kant was, maar hoe klein kun je verwachten? Van vriendinnen hoorde ik dat ze hier heel vaak ook naast zitten. Iedereen had mijn aangeraden om van maatje 50 heel weinig in te slaan. Om die reden had ik van maat 50 slechts 4 dingen en van maat 56 een stuk meer. Bij haar geboorte was Mimi 49 cm en 3235 gram. Niet heel klein dus. Tot we thuis kwamen en alle kleertjes veel te groot bleken te zijn. Zelfs het eerste pakje, maat 50, verzoop ze nog in. Op de tweede dag heb ik mijn schoonmoeder op pad gestuurd om een hele lading kleine kleertjes te kopen. Ze heeft allemaal maat 50 meegenomen en daarvan waren sommige dingen zelfs nog te groot.

Kleding te groot - babykleding aanschaffen voor of na de geboorte

Mimi 2 dagen. Dit was beide maat 50.

Heel gek was het ook niet, want toen wij na een maand op het consultatiebureau kwamen, werd Mimi 47cm gemeten! Die 49cm bij haar geboorte, is ze dus nooit geweest. In dit geval is het dus een kleine baby, maar het zou dus net zo goed een baby kunnen zijn die groter is dan verwacht.

Zomer/winter periodes

Dit brengt mij gelijk bij het volgende punt. Elk kindje groeit dus op zijn of haar tempo. Mimi is heel lang heel klein gebleven en ging pas toen ze 3 maanden was over naar maat 56. Geen probleem natuurlijk, alleen was het ondertussen mei en 30 graden in plaats van februari/maart en tegen het vriespunt. Dat betekende dus dat ik een hele hoop kleertjes had gekocht voor een winterse periode, terwijl ze die kleertjes pas aankon toen het een warme lente was. Ik heb toen nog allemaal extra kleding moeten halen terwijl ik al een kast vol had. Heel erg zonde dus.

Op de labels staat vaak het aantal maanden aangegeven 0-1, 3-6 maanden etc. Staar je hier dus niet blind op. Als je kindje groter of kleiner is dan gemiddeld dan kan hij/zij die kleding dus pas veel later of eerder aan. Koop dus ook als je kindje geboren is niet te veel vooruit.

Dit staat mijn kindje niet

Zoals mij zelf ook niet alles staat, staan sommige dingen bij Mimi ook voor geen meter. Denk bijvoorbeeld aan de kleur geel. Ik vind het erg leuk, alleen zelf hoef ik het niet aan te trekken. Nu blijkt dus dat ik dat bij Mimi ook niet aan hoef te trekken want dat staat gewoon echt niet.

Pasvorm

En als laatste de pasvorm. Voor Mimi had ik ook een hoop boxpakjes met voetjes. Helaas was dit voor haar dus echt totaal geen succes! Haar bovenlijfje was langer dan de onderkant waardoor hij van boven wel goed zat, maar haar voetjes ergens half in het boxpakje dwarrelde. Toen ze de onderkant eindelijk paste was hij dan vaak bij de armpjes weer te kort. Boxpakjes zonder voetjes heb ik trouwens wel regelmatig aangehad. Daarvan kun je de pijpjes natuurlijk gewoon omslaan als ze te lang zijn.

Ook de pasvorm van de merken is nogal wisselend. Zo bestelde ik laatst bij Next UK een hele hoop leuke kleertjes. Superleuk, maar ik was blij dat ik het gekocht had toen Mimi er al was en ik dus kon zien dat dit merk voor haar niet geschikt is. Deze kleding valt ruim en breed en Mimi is ondanks dat ze steeds boller wordt, niet breed. De kleding was dus allemaal veel te groot voor haar en de hele bestelling is retour gegaan. Het zou zonde zijn als je van dit merk dus een hele garderobe aanschaft terwijl het niet de juiste pasvorm heeft voor je baby.

Zelf gemaakte kledinglabels babykamer

Wat kun je wel aanschaffen?

Van te voren zou ik alleen van maat 50/56/62 een aantal rompers aanschaffen. Ik vond zelf de overslag rompers van H&M (standaard witte) en de overslagrompers van Petit Bateau erg fijn. Hierbij zou ik zelf een aantal met korte en lange mouwen doen (een beetje afhankelijk van het weer zijn ze beide goed te gebruiken).

Sokjes is ook een product wat je uiteraard al wel kunt aanschaffen. Ik kocht mijn sokken vooral bij Kiabi en Zeeman. Vooral die van Zeeman waren erg fijn. En voor als de baby zichzelf nog niet erg goed warm kan houden vond ik ook de slofjes van H&M erg fijn. Deze zijn lekker zacht en warm. (als je hoogzomer bevalt heb je deze natuurlijk niet nodig 😉 ) . Een mutsje heb ik ook veel gebruikt in het begin. Wij hadden een hele fijne van het merk Noppies van mijn schoonmoeder gekregen. Deze bleef van alle mutsen het beste zitten op haar hoofdje.

Om je baby niet geheel in de kou te laten zitten zou ik zelf nog een aantal leggings aanschaffen en een paar vestjes. Deze zijn nooit weg en kunnen gebruikt worden in de verschillende seizoenen. Als je boxpakjes aanschaft, zou ik persoonlijk aanraden om dus de variant zonder vaste voetjes te nemen.

Als je baby geboren is, kun je net zoals ik gedaan heb iemand op pad sturen om de hoognodige dingen te halen. Of je kunt het natuurlijk online bestellen en heb je het vaak de volgende dag al in huis. Op die manier bespaar je jezelf wel een hoop geld en ongedragen babykleding. Alle ongedragen babykleding die Mimi niet goed paste, heb ik trouwens gedoneerd aan de stichting babyspullen.

Ik ben heel benieuwd. Herken jij dit uit mijn blog of was je juist erg blij dat je alles van te voren al had aangeschaft?

6 Reacties

 1. Anne
  4 juli 2018 / 08:29

  Herkenbaar… sommige kleertjes gaan opgedragen zo naar zolder…
  Ook krijg je veel kleertjes…
  Onze dochter heeft een spreisbroekje aangemeten gekregen, jurkjes zijn dis helemaal niet handig en leuk omdat deze niet over haar beentjes gaan…

  • 4 juli 2018 / 21:30

   Ja inderdaad. De gekregen kleertjes kun je natuurlijk niet veel aan doen haha, maar vind het zo zonde om zoveel kleertjes ongedragen weg te moeten doen.
   O wat vervelend! Ik heb toevallig vorige week een onderzoek met mijn dochtertje gehad voor HD. Tot nu toe was de uitslag een minimale afwijking, dus is het goed, maar we moeten wel extra onder controle blijven. Heeft ze er zelf veel last van?

 2. 4 juli 2018 / 17:28

  Oh boy, ik ben benieuwd! Ik heb ook al bijna twee kasten vol kleren, allemaal gehad van familie haha. We zullen het zien.

  • 4 juli 2018 / 21:31

   hahaha ik ben heel benieuwd hoe je er uiteindelijk over denkt 😉 . Mooie foto’s trouwens op je blog vandaag.

 3. Ilja
  4 juli 2018 / 20:16

  Nou precies dit! Ook blijken donkere kleuren niet te staan bij mijn mini (nu 3 maanden) en zijn spijkerbroekjes, jurken en andere niet rekbare dingen heel onhandig. Zo ook dingen met capuchon…

  • 4 juli 2018 / 21:32

   Haha heel herkenbaar. Soms vind je iets zelf ook gewoon niet handig. Ik heb geen spijkerbroekjes alleen leggings en voor capuchons had mijn moeder mij gelukkig gewaarschuwd haha. Maar die niet rekbare dingen echt onhandig. Ik wilde haar gister een jurkje van Hema aan doen. Gaat doordat het geen rekbare stof is gewoon niet eens over haar hoofd. Dus kan linea recta weg. Zo zonde.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.