Review e-book | Fotografie voor niet nerds + WINACTIE

Ik moet eerlijk bekennen, ik heb mijn camera nu bijna een jaar en ik fotografeer nog stééds op de automatische stand. Ik wil niet zeggen dat ik hiermee geen mooie foto’s maak, maar ik ben daarbij wel afhankelijk van heel veel factoren en een hoop geluk. Vooral in de winter merk ik dat ik echt kennis tekort kom om mooie lichte foto’s te maken. Ik zou graag wat meer over mijn camera willen weten maar het is echt onbegonnen werk.

Lesley – My Little Happiness | voor het boek Fotografie voor niet nerds 

Hoe ik ooit begonnen ben met het zoeken naar informatie over mijn camera is vast zoals de meeste mensen. Je start bij het boekje wat bij je camera zit. Kan niet moeilijk zijn lijkt mij. Nou daar gaat het al mis, je wordt er niet veel wijzer van en gaat verder zoeken. Je bezoekt een forum, gaat online kijken naar fotografie boeken of rent naar de bieb en haalt er gelijk een aantal (zoals ik deed). Al deze opties zorgde er bij mij eigenlijk alleen maar voor dat ik me dommer ging voelen en geen stap verder kwam. Ik had het naast me neergelegd en zo kwam het dat ik al bijna een jaar fotografeerde op de automatische stand.

Fotografie voor niet nerds

Misschien wat het de titel, de persoon die het boek geschreven heeft of de sneak preview die ik steeds voorbij zag komen: fotografie voor niet nerds sprak me direct aan. Ik volgde de blog van Heleen Schrijvershof al een tijdje en merkte dat als ze dingen uitlegt het altijd heel makkelijk en duidelijk over komt. Is het dan echt? Is dit het boek waardoor ik mijn camera eindelijk ga begrijpen?

Een kleine sneak preview vind je in dit youtube filmpje:

Zondagavond kreeg ik het boek van Heleen toegestuurd. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Eerlijk is eerlijk bij de eerste paar pagina’s viel het kwartje nog niet helemaal maar later komt het echt helemaal goed. Tijdens het lezen van dit boek en het direct uitproberen van de diverse tips/trucs op mijn camera werd ik steeds nieuwsgieriger en enthousiaster. Mede doordat Heleen zelf weet hoe het is om er niks van te begrijpen, weet ze het super duidelijk te brengen. Ze heeft heel veel dingen namelijk zelf uit moeten vogelen en merkte dat het lastig is voor creative mensen om het technische gedeelte te begrijpen. Het boek heeft geen lappen tekst. Geen moeilijke termen waar het je allemaal van gaat duizelen. Het boek is geschreven in makkelijke/begrijpelijke taal.

Jij bepaalt wat belangrijk is

Alle fotografie boeken die ik tot nu toe heb gelezen gaan over één camera en elke functie die er maar beschikbaar is op je camera. Dit is totaal niet wat ik wil weten en dat is dus waardoor ik vast liep. Ik wilde bijvoorbeeld gewoon weten hoe ik een foto kan maken met druilerig weer zonder dat hij mega donker wordt of dat ik hem nog uren moet bewerken. Of hoe ik een mooie scherpte diepte foto kan creëeren zoals ik op veel andere blogs voorbij zag komen. Het boek fotografie voor niet nerds is hier uitermate geschikt voor. Dit boek gaat namelijk uit van het creatieve van de mens in plaats van de instellingen van de camera. Jij bepaalt wat belangrijk is. Aan de hand daarvan kun je zelf bepalen wat er voor jou interessant is en wat niet. Dit boek stelt je in staat om zelf te bepalen wat je wilt leren. Wat is het beeld wat jij in gedachten hebt en welke instellingen horen daarbij?!

Fotografie voor niet nerds Fotografie voor niet nerds
Een van de voorbeelden uit het boek. Zo wordt het toch in één oogopslag duidelijk wat de iso waarde met je foto kan doen?! 

Waarom dit boek de moeite waard is!

Je leert alleen de dingen die je wilt leren en dat maakt het leuk! Zoals hierboven gezegd, jij bepaalt wat belangrijk is en daar pas je het boek op toe. Wil jij lichtere foto’s? Meer diepte in je foto? Weten hoe je beweging vast kunt leggen? Het komt hier allemaal aanbod. Aan de hand van voorbeelden met verschillende instellingen van je camera laat Heleen zien wat het effect is van de verandering die je doorvoert. Zo leer je eigenlijk aan de hand van voorbeelden, opdrachten en cases hoe je jouw camera voor jou het beste kunt instellen in welke situatie. Het maakt trouwens niet uit welke camera je hebt. Er wordt gesproken over de basisinstellingen die je bij de meeste spiegelreflex en systeemcamera’s zelf kunt instellen. De opdrachten zijn simpel en dat maakt het juist zo leuk. Je wilt gelijk beginnen en als je bezig bent zie je snel resultaat. Hierdoor raak je nog enthousiaster en wil je alleen nog maar manueel fotograferen 😉 . Natuurlijk heb ik het boek na 1 avond niet helemaal in me opgenomen. Ik heb de belangrijkste dingen er nu uitgehaald en ben ermee aan de slag gegaan. Als ik van de week een dagje vrij ben ga ik de opdrachten eens uitvoeren op de producten die ik wil fotograferen in plaats van op mijn blond mok naast mijn computer haha. Een pro ben ik nog steeds niet, maar van dit e-book heb ik al meer geleerd dan van alle andere boeken die ik gelezen heb.

Winactie

Wil jij ook eindelijk eens weten hoe je nu beter met je camera om kunt gaan? Dan heb je zeker het e-book van Helen nodig. Je kunt hem direct bij haar kopen voor slechts € 9,99 of je kunt hem nu winnen!
Heleen geeft namelijk op haar blog één exemplaar weg. Meld jij, als je mee doet met de winactie, onderin de commentbox dat je via mijn blog bent gekomen ( ‘ ik kom via My Little Happiness ‘ ) dan maak je extra kans ! Onder de mensen die vanaf mijn blog zijn doorkomen verloot ze er namelijk nog één extra exemplaar!

Fotografie voor niet nerds

De winactie loopt nog tot donderdag 21 januari dus doe snel mee!

Dit boek heb ik ontvangen ter review 

15 Reacties

 1. 19 januari 2016 / 07:17

  Wat handig, alles zo uitgelegd. Mijn vriend weet heel veel over hoe camera’s werken, dus hij heeft mij alles ooit wel uitgelegd, maar ik vergeet dit soort dingen soms wel, waardoor ik soms eindeloos blijf proberen met instellingen. 😛
  Dina onlangs geplaatst…Dit project maak ik echt afMy Profile

  • 19 januari 2016 / 07:32

   Dat is ook handig! Mijn exen hadden allebei ook spiegelreflexcamera’s maar werkte ook vanuit manueel hihi mijn vriendin had me al een paar keer geprobeerd uit te leggen hoe en wat. Ook toen klonk het ingewikkeld. Juist door de voorbeelden in dit boek maakt het het voor mij gelijk duidelijk.

 2. 19 januari 2016 / 07:24

  Ik heb al eens wat bij je gewonnen dus ik sla deze even over. Lijkt me trouwens wel een heerlijk boek
  debby onlangs geplaatst…Update:MorrisMy Profile

  • 19 januari 2016 / 07:35

   Het boek is inderdaad heel fijn! De winactie gaat officieel vanuit Heleen en zij bepaald de winnaars dus een gokje wagen kan altijd toch 😉

 3. 19 januari 2016 / 07:35

  Wat super dat je dit boek mocht reviewen. ZoalS Je weet ben ik ook veel bezig met fotografie maat tips kan ik echt nog wel gebruiken!

  Zo gek eigenlijk. Ik lees continu boeken over marketing maar dit vergeet ik een beetje. Echt zonde!
  Kim onlangs geplaatst…Yeah, mijn eerste vlog staat online!My Profile

  • 26 januari 2016 / 21:31

   Jij maakt ook echt al prachtige foto’s! maar iets leren is nooit weg he hihi! Ja raar he dat heb ik eigenlijk ook. Ik weet niks over fotograferen en dit boek is voor mijn helemaal cool maar marketing doe ik dagelijks en dat lees ik eigenlijk nooit meer wat over na mijn studie haha

 4. Esther
  19 januari 2016 / 08:09

  Ziet eruit als een super leuke en handige tool! Ik kan wel wat hulpbgebruiken haha. Echt begrijpen wat ik moet instellen doe ik namelijk niet. Zon camera blijft een complex ding!

 5. 19 januari 2016 / 08:19

  Ah wat gaaf! Alleen al die ene foto! Dat dat zoveel verschil kan maken. Qua foto’s maken doe ik vaak maar wat, echter stop ik wel als ik een foto heb zoals ik die graag wilde hebben. Met de instellingen puzzel blijf ik heel erg moeilijk vinden!
  Desiree onlangs geplaatst…Spread the happiness #6My Profile

 6. 19 januari 2016 / 12:09

  Oh dat klinkt als een heel leuk boek! Ik ga ‘m onthouden. Ben deze maand jarig en dit is een leuk cadeautje om te vragen 🙂

 7. 19 januari 2016 / 16:21

  O jammer, ik doe al mee met de winactie. Maar het lijkt me echt een superleuk boek ja!
  Leonie onlangs geplaatst…Winnie the PoohMy Profile

 8. 19 januari 2016 / 20:30

  Ah wat leuk zeg! Ik weet zelf wel wat van fotografie af, maar zo’n boek lijkt mij toch handig. Je leert er altijd weer van en ook ik kan nog een hoop leren 🙂 Ik ga een kansje wagen 🙂
  Inge onlangs geplaatst…Goodie Goodness Box januariMy Profile

 9. 20 januari 2016 / 14:05

  Wow super leuk, zou het graag willen leren! Een boek, vooral zo een, valt helaas bij mij onder het kopje: kopen als je echt geld over hebt… En dat heb ik niet 🙁 Nog even wachten denk ik dan maar

 10. carola donkelaar
  20 januari 2016 / 20:32

  Super zat toevallig vandaag te denken als ik in mei stop met voetbal ga ik een foto cursus doen .. heb in september een camera gekocht voor thailand maar geen idee hoe ik betere foto’s kan maken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.