Het Ikea Duktig keukentje opknappen

Het Ikea Duktig keukentje opknappen

Het Ikea Duktig speelkeukentje is niet meer weg te denken uit veel huishoudens. Het is leuk speelgoed voor kinderen, waar ze zich uren mee kunnen vermaken. Steeds vaker zie je dat mensen hun Ikea Duktig keukentje opknappen. Het keukentje leent zich hier heel goed voor. In deze blog laat ik jullie zien hoe ik het Ikea keukentje van mijn dochtertje Mimi heb opgeknapt.

De aanschaf van het Ikea Duktig keukentje

Van mijn ouders mocht Mimi voor haar verjaardag een keukentje uitzoeken. Ik had aangegeven dat ik het Ikea Duktig keukentje wilde opknappen en samen met mijn moeder ging ik opzoek naar een tweedehands keukentje. Veelal worden ze hier in de regio nog voor bizarre prijzen verkocht. Eigenlijk bijna dezelfde prijs als waar je het keukentje nieuw voor koopt. Toch had ik weleens gezien dat ze ook voor een lage prijs verkocht werden dus had ik als budget afgesproken dat ik er tweedehands maximaal €30,- voor wilde betalen.

Mijn moeder en ik zijn beide actief op de “koopjeshoek Facebook groepen” in de buurt. Ik hield daarnaast Marktplaats.nl nog in de gaten en mijn moeder keek regelmatig op de Marketplace van Facebook. Mijn moeder stuurde vaak de voordeligere keukentjes naar mij door en ik reageerde er dan op. Als ze er voor rond de € 30,- opstonden waren ze eigenlijk 9 van de 10 keer al gelijk gereserveerd. Anders bleven mensen voet bij stuk houden dat ze niet lager met hun prijs wilde zakken. Na ongeveer 2,5 week actief zoeken vond mijn moeder er een via de Facebook Marketplace. Ik reageerde gelijk, want hij stond er pas net op en de vrouw reageerde terug. Als ik wilde mocht ik hem diezelfde avond nog op komen halen voor € 25,-. Er zaten wel diverse stickers op, maar dat kon mij niet deren aangezien ik het keukentje toch zelf zou opknappen.

En zo geschiedde. Ik reed met mijn Twingo drie dorpen verder en laadde het keukentje in. Het paste precies πŸ˜‰

Ikea duktig in Renault Twingo

Heb je het keukentje dus nog niet in je bezit én wil je hem gaan opknappen? Zorg dan dat je samen met iemand anders de Marketplace, Marktplaats.nl en de regionale Facebook koopjeshoek in de gaten houdt. Stel voor jezelf een maximaal budget vast en hou je daar ook aan. Als je een wat lager budget hebt, heb dan wat geduld. Even goed zoeken en je vindt het vanzelf.

Welke materialen heb ik gebruikt

Laat ik eerst nog even vertellen welke materialen ik gebruikt heb.

Voordat ik begon ben ik eerst naar Action gegaan. Daar heb ik de volgende materialen gekocht:

 • klein verfbakje met rollertjes  € 0,98
 • Afplaktape € 0,95
 • Schuurpapier korrel 120 € 0,98
 • Spuitbus grondverf* € 1,99
 • Spuitbus goudverf* € 1,99
 • Setje van drie kwasten € 0,99

*Van de bovenstaande producten zou ik alles van de Action aanraden, behalve de spuitbus grondverf/goudverf. Ik vond dat de spuitbussen (en dan vooral de primer) ondanks goed schudden, niet egaal spoten. En kwam veel uit, dan weer weinig etc. Zo krijg je geen egaal resultaat en snel druppels die ik er dan later weer af moest schuren. Als ik nogmaals een keukentje opknap, zou ik gaan voor een iets duurdere kwaliteit spuitbus.

Ikea Duktig benodigdheden actionAlle producten van Action

Daarna heb ik bij Gamma verf gekocht. Ik vond het best lastig om een kleur te bepalen en uiteindelijk is hij toch niet helemaal geworden zoals ik van te voren in gedachte had, maar dit is ook mooi. De kleur die ik gekocht heb is uit de Gamma wand en heet Milaan. Ik heb deze laten mengen in de binnenlak van Sigma mat. Het was een pot van 750ml, wat eigenlijk minimaal is bij deze verf. Ik heb hier achteraf slechts 1/3 van gebruikt dus mocht je een lak vinden in een potje van 250ml dan moet je dat zeker redden.  Deze verf van Sigma is niet goedkoop, maar onze ervaring is dat hij goed is van kwaliteit en tegen een stootje kan.  Ik kocht hem met 25% korting en betaalde er toen ongeveer 30 euro voor.

Bij Gamma kocht ik ook een rol plasticfolie in een marmerlook, voor het keukenblad. Grondverf heb ik bij het opknappen ook gebruikt, maar heb ik niet aangeschaft. Deze hadden wij nog over van het opknappen van het hobbelpaard voor Mimi haar eerste verjaardag. De grondverf was ook van het merk Sigma. Ook de stickerverwijderaar en ontvetter die ik gebruikt heb, hadden wij nog liggen.

Ikea Duktig keukentje opknappen

Allereerst schaf je het keukentje aan. Dit kan nieuw zijn, maar omdat je hem toch gaat opknappen zou ik persoonlijk altijd voor tweedehands gaan. Afhankelijk van hoe de staat van je keukentje is ga je aan de slag. Mijn keukentje stond al in elkaar en zat onder de stickers. Ik heb eerst gekeken welke delen ik wilde verven en welke niet. Hieronder foto’s van mijn keukentje vóór het opknappen.

Ikea Duktig Voor het opknappen

Aan de ene kant is het makkelijk dat hij al in elkaar stond, want je kunt dan goed zien welke onderdelen je wel en welke je niet wil beschilderen. Mocht hij nog uit elkaar zijn, kijk even goed naar de tekening welk onderdeel waar zou horen en wat je dan wel en niet wilt schilderen.

Ikea Duktig Voor het opknappen Ikea Duktig Voor het opknappen

Nadat ik wist wat ik wilde gaan doen met het keukentje heb ik eerst alle stickers verwijderd. Sommige gingen er makkelijk af, voor andere had ik wat meer stickerverwijderaar nodig.

Goud spuiten van de losse onderdelen

Eerst heb ik alle onderdelen van het keukentje afgehaald die ik wilde gaan spuiten. In mijn geval de handvatten, de pootjes, de kraan, de wasbak, de stang met haakjes en de kookplaat. Deze heb ik schoongemaakt met een sopje met allesreiniger. Toen ze goed droog waren heb ik ze licht opgeschuurd met een heel fijn schuurpapiertje, waar nodig afgeplakt en heb ik ze in de primer gezet. Ik heb dit in de garage gedaan met twee opengesneden vuilniszakken eronder.

Ikea Dutkig opknappen kranen spuiten

Hier zie je al een beetje dat de primer niet helemaal goed dekt op sommige items. Persoonlijk zou ik aanraden om echt een primer te gebruiken speciaal voor kunststof van een iets duurder merk. Dit hecht beter en daarnaast scheelt het je tijd. Ik heb nu de plekken waarbij het was uitgelopen omdat er ineens een hoop uit de spuitbus schoot weer op moeten schuren en weer in de grondverf moeten zetten. Alles heb ik sowieso minimaal twee keer in de grondverf gezet voordat ik het met de gouden spuitbus overspoot. Ook deze spuit op het ene punt weinig en het andere veel. Of ik had net pech met deze spuitbussen of de kwaliteit is gewoon niet zo goed.

De kraan kreeg bij het spuiten trouwens een beetje een crackelee uiterlijk. Omdat ik 1. niet zoveel zin had om alles er weer af te halen en 2. ik het ook wel gaaf vond staan, heb ik het zo maar gelaten. Als je goed op de foto’s van het eindresultaat kijkt kun je het zien, anders valt het denk ik niet eens op. Tiemen heeft uiteindelijk over de wasbak en de kraan nog een bepaalde lak gespoten waardoor het hopelijk beter blijft zitten.

Schuren en verven

In mijn geval heb ik eerst de bovenkant uit elkaar gehaald en heb ik de onderdelen die ik wilde verven apart gezet van de onderdelen die ik niet wilde gaan verven. Ik heb daarna alles met een sopje met allesreiniger afgenomen. Voor het schuren heb ik, voor het hout, het schuurpapier van de Action gebruikt. Ik heb het dus met de hand opgeschuurd. Dit ging heel makkelijk en snel. Ik heb het licht opgeschuurd, maar door de korrel van het schuurpapier zag je wel degelijk verschil. Daarna heb ik de opgeschuurde items afgenomen met ontvetter.

Ik heb twee schagen en die heb ik neergezet met de planken erop zodat ik op stahoogte kon werken. Als je geen schagen hebt kun je ook gewoon twee vuilniszakken op de grond leggen. Het voordeel van de schagen vond ik ook dat ik gemakkelijk bij de randjes/zijkanten kon. Ik heb van de bovenkant van het keukentje eerst de planken die ik wilde verven voor en achter in de grondverf gezet. Daarna heb ik ze nog een tweede laag grondverf gegeven. De eerste keer heb ik de grondverf er met een kwast opgezet en de tweede keer met de kleine roller. De lak met de kleur die ik gekocht heb dekte daarna in één keer.

Nadat de bovenkant af was heb ik de onderkant uit elkaar gehaald/geschuurd en geverfd. De geplastificeerde witte onderdelen van het keukentje heb ik ook licht opgeschuurd dit keer wel met een fijner schuurpapiertje. Daarna na slechts één laagje grondverf in kleur geverfd.

Het keukenblad van Marmer

Dit onderdeel was wel lastiger dan ik had gedacht. Ik heb gebruik gemaakt van plakfolie van Gamma met een Marmerlook. Je start door het keukenblad licht op te schuren en daarna te ontvetten.

Daarna heb ik de rol met folie bovenop het keukenblad gelegd en afgeknipt op de hoeveelheid die ik nodig had. Let hierbij op dat het blad aan de onderkant (het gedeelte wat in het zicht zit) ook beplakt moet worden. Dit was bij mij iets langer dan ik dacht en daar ging het bij mij de eerste keer fout. Mijn eerste afgeknipte stuk was dus te kort.

Met het juist stuk plakfolie ben ik aan de bovenkant van het blad begonnen, aan de zijkant. Eerst vastgeplakt en dan langzaam met een soort van raamtrekker over de rest van de bovenkant getrokken en gelijk gezorgd dat er geen bubbels in ontstaan. Als je dit langzaam doet en steeds het stukje wat je beplakt heb even nagaat met de trekker, krijg je een mooie strakke bovenkant.

Als de bovenkant helemaal beplakt is, kun je de zijkant beplakken. Ook hierbij heb ik de raamtrekker gebruikt om het strak te krijgen. Ik heb het redelijk ver op de onderkant door geplakt. Let hierbij wel even op de schroefgaatjes en gleufjes die je weer nodig hebt om alles in elkaar te zetten.

Het lastigste onderdeel vond ik om de hoekjes netjes te krijgen. Je kunt hierbij de techniek van het boekenkaften aanhouden, dat gaat meestal goed. Al blijft het lastig. Hieronder mijn resultaat. Niet zo strak als ik gehoopt had, maar het is voldoende.

Ikea Duktig keukentje marmeren blad

Als het helemaal klaar is, kun je de gaten maken voor de wasbak en kookplaat. Ik heb gekeken tot waar het gat liep en een kruis geknipt in de opening. Dan kun je het folie een klein beetje afknippen en netjes naar binnen vouwen. Uiteindelijk zie je hier niets van, maar aangezien Mimi nogal graag de wasbak eruit trekt bent ik toch blij dat ik het netjes afgewerkt heb πŸ˜‰ .

De laatste hand

Als alles geverfd is en je blad is ook af, kun je hem weer in elkaar zetten. Ik heb tijdens het uit elkaar halen alle schroefjes en kleine onderdelen in één bak gedaan zodat ik het later goed terug kon vinden. Ik dacht dat ik hem wel uit mijn hoofd in elkaar kon zetten, maar dat bleek toch best lastig haha. Uiteindelijk heb ik de handleiding van Ikea Duktig erbij gepakt en samen met Tiemen in elkaar gezet. Het is wel makkelijk om dit met zijn tweeën te doen.

Even opgesomd mijn planning in dagen

Omdat dit op instagram gevraagd werd heb ik hieronder mijn uiteindelijke planning/stappenplan ook nog even weergegeven:

Dag 1.

 • Kunststof onderdelen opschuren en voor de eerste keer in de primer zetten;
 • Bovenkant uit elkaar halen en even afsoppen;
 • De plankjes uit de bovenkant die ik wilde verven opgeschuurd, ontvet en voor de eerste keer in de grondverf gezet;

Dag 2.

 • De kunststof onderdelen opschuren waar nodig en nogmaals in de primer zetten;
 • Plankjes van de bovenkant aan de andere kant in de grondverf gezet;
 • Onderkant uit elkaar halen en het te verven deel gesopt, opgeschuurd en in de grondverf gezet;

Dag 3.

 • Kunststof onderdelen nogmaals opschuren waar nodig en voor de laatste keer in de primer zetten;
 • Plankjes van de bovenkant met de roller voor de tweede keer (aan beide kanten) in de grondverf gezet;
 • Plakjes van de onderkant aan de andere kant in de grondverf gezet;

Dag 4.

 • Kunststof onderdelen met goudverf bespoten;
 • Plankjes voor de bovenkant in de goede kleur geverfd aan één kant;
 • Plankjes van de onderkant voor de tweede keer in de grondverf gezet aan beide kanten;

Dag 5.

 • Kunststof onderdelen waar nodig nog een tweede laagje goud gegeven;
 • Plankjes voor de bovenkant aan de andere kant in de goede kleur geverfd;
 • Plankjes voor de onderkant aan beide kanten geverfd met kleur;

Dag 6.

 • Alles nalopen en in elkaar zetten.

Uiteraard kan dit sneller. Ik had het verven natuurlijk sneller op elkaar kunnen doen, alleen was dit qua beschikbare tijd niet mogelijk. Op sommige dagen heb ik s’morgens en s’avonds een laagje/kant gedaan en andere alleen s’avonds. Al met al ben ik echt blij met het eindresultaat.

Mijn opgeknapte Ikea Duktig keukentje

Hieronder het eindresultaat van mijn opgeknapte Ikea Duktig keukentje!

Ikea Duktig opgeknapt keukentje voor een meisje Ikea Duktig opgeknapt keukentje voor een meisjeIkea Duktig keukentje binnenkant Ikea Duktig keukentje gouden kraan Ikea Duktig keukentje gouden kraan Ikea Duktig keukentje kookplaat goud en marmeren bladIkea Duktig keukentje opgeknapt

De items voor in het keukentje zaten deels al bij het keukentje toen ik hem kocht. Bij Ikea kocht mijn moeder nog 3 plastic bakjes en een mandje met stoffen etenswaren. De theeset van Fisher-Price kreeg Mimi voor haar eerste verjaardag en past ook heel leuk bij het keukentje. Ze speelt er graag mee. Het portemonneetje komt van Primark, het plantje is nep en heb ik al heel lang in huis dus waar die precies van is weet ik niet meer.

Het is een leuk keukentje geworden en Mimi is er erg blij mee en speelt er graag mee. Mocht je naar aanleiding van dit verslag nog een vraag hebben. Laat hem hieronder achter dan kan ik hem voor je beantwoorden πŸ™‚ !

 

Vind je dit een leuke blog? Pin hem gerust op Pinterest!

Ikea Duktig keukentje opknappen

Klik hier voor meer van mijn DIY’s

13 Reacties

 1. 6 mei 2019 / 07:26

  Wauw, wat is het mooi geworden! Het ziet er zo luxe en lief uit nu. Heel tof gedaan! πŸ™‚

  • Lesley
   Auteur
   7 mei 2019 / 14:07

   Dank je wel voor je compliment! Het was even een werkje, maar dan heb je ook wat πŸ™‚

 2. Yvonne
  6 mei 2019 / 08:31

  Wat is hij leuk geworden! Tip: de Chrome spuitjesbusjes van de Action geven wel goed dekkend resultaat. Maar nogmaals, hij is echt heel leuk.

 3. 7 mei 2019 / 09:37

  Wat is het keukentje leuk geworden! Ziet er echt heel erg leuk uit <3
  Liefs,
  Evelien

 4. Helena
  4 januari 2020 / 09:24

  Beste Lesley,

  Ik heb nog een vraagje. Blijft de metallic spray goed zitten? Welke lak heb je gebruikt om de kleur langer te behouden?
  Want ik heb een primer gebruikt en daarna de metallic spray. Het dekt heel erg mooi maar ik ben bang dat je het er nadien gewoon af kan krabben…?

  Bedankt alvast!

 5. Marie de Jonge
  27 mei 2020 / 15:37

  Leuk om te zien hoe jullie dit keukentje zelf hebben opgeknapt. De kleur vind ik overigens erg leuk. Mijn dochter is helaas nog niet oud genoeg voor een keukentje, maar ga dit idee bewaren! Het is overigens ook leuk om zo’n keukentje cadeau te doen!

  • 28 mei 2020 / 17:22

   Dank je wel! Ja het is zeker leuk. Mijn dochtertje heeft hem voor haar eerste verjaardag gekregen en speelde er vanaf 1,5 mee. Nu eigenlijk nog steeds dagelijks! Dus het is een mooi cadeau wat zeker goed gebruikt wordt.

 6. Suzanne Knegt
  18 augustus 2020 / 12:34

  Heel erg leuk geworden! En goede tips over de spuitbussen.
  Ik heb een jochie, dus de kleurencombi wordt iets anders. Ik heb een vraagje over die folie die je op het aanrecht plakt. Kan die er ook weer gemakkelijk af? Stel dat ik toch spijt hebt of…
  Of is het hout dan echt beschadigd?

  • 24 augustus 2020 / 00:14

   Hoi! Mijn man denkt dat dit wel mee valt. Het is natuurlijk afhankelijk van welk folie je gebruikt. Ik zou aanraden om het te testen op een klein stukje van het blad en dan proberen eraf te halen na bijv. een weekje. Mijn man gaf wel als tip: haal het eraf me een fohn. Dat zorgt ervoor dat het makkelijker los komt zonder beschadigingen.

 7. Judith
  11 januari 2023 / 11:36

  Super gaaf! Ik wil dit ook gaan doen voor mijn zoon en ben me aan het orienteren. Alleen, zit er geen gif in de spuitbussen van de Action? Toch bang dat dat dan in z’n mond komt?

  • 11 januari 2023 / 22:37

   Daar heb ik destijds eerlijk gezegd niet op gelet. Mijn dochter stopte eigenlijk nooit wat in haar mond. Mijn zoontje daarentegen wel veel meer. Maar bij het keukentje heeft hij nog nooit iets van de onderdelen in zijn mond gestopt. Dus het is denk ik even afhankelijk van hoe je kind is en of je verwacht of hij dit in zijn mond zal stoppen of niet. De meeste gespoten onderdelen zitten vast aan het keukentje. Daarbij zal het niet zo snel gebeuren verwacht ik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.