Hond en kind, wat als het geen match made in heaven is?

Het hele internet staat er vol mee. Plaatjes van baby’s of kleine kinderen die schattig bij een hond of kat liggen als één happy family. Zoiets had ik mij ook wel voorgesteld toen ik ooit zwanger raakte. Helaas liep het vanaf dat moment al anders. In deze blog mijn verhaal over mijn hond en kind.

Mijn hond tijdens de zwangerschap

Wij hebben één hondje, een chihuahua genaamd Zoë. Ze wordt dit jaar 10 jaar oud. Vanaf het moment dat ik zwanger was, wilde Zoë al niet meer bij mij liggen. Het was echt heel bizar. Tijdens de gehele zwangerschap heeft ze bij mij liggen ook echt ontweken. Heel soms deed ze het wel eens, maar als de baby dan bewoog, wist ze niet hoe snel ze weg moest komen.

baby announcement with dog

Ik heb mij toen vaak afgevraagd of ze boos op mij was, of dat het een vorm van jaloezie zou zijn? Al jaren was Zoë mijn enigste ‘kind’. Ze mocht vaak met mij mee op stap, we wandelde veel en spelen en kroelen regelmatig. Ik heb al eerder de gedachte gehad dat ze jaloers was. Destijds werd mij verteld dat honden helemaal geen emotie als jaloezie hebben. Inmiddels zijn er studies geweest waaruit gebleken is dat honden wel degelijk jaloers kunnen zijn.

Mijn hond en kind

Mijn dochter is geboren in het ziekenhuis en Zoë werd die dag ondergebracht bij onze buren. Toen mijn man thuis kwam uit het ziekenhuis had hij al iets meegenomen met de geur van ons dochtertje zodat Zoë hieraan kon ruiken. Dit deed ze en reageerde daar niet raar op. Eerder een beetje verbaasd en nieuwsgierig. Zou het dan toch goed gaan? Toen we later als gezinnetje thuis kwamen hebben we de maxi cosi op de grond gezet en Zoë ook hier weer aan Mini laten ruiken. Ze deed ook hier heel lief voor de baby, ruiken, maar verder niks.

Bij elke bezoek wat er kwam sprong onze hond gelijk op schoot, dit terwijl ze normaal helemaal niet bij bezoek op schoot springt. Ze wilde gelijk met het bezoek spelen etc. Ik merkte dat ze wel redelijk lief deed, maar haar vooral negeerde. “Als ik net doe alsof het er niet is, gaat het misschien vanzelf wel weg” 😉 . Dat ging ze natuurlijk niet. Toen ze nog niet veel bewoog, negeerde ze haar vooral. Nu ze ouder wordt, wordt het een ander verhaal.

Toen mijn dochter kon zitten

Toen ze kon zitten en steeds meer interesse in onze hond kreeg hebben we ze bij elkaar gezet en mijn dochter de hond, onder begeleiding, laten aaien. Mijn dochtertje vond het helemaal leuk, de hond tolereerde het. Ook ben ik regelmatig samen met mijn dochtertje op de grond gaan zitten en zorgde ik dat we samen gingen spelen met de hond. Zoë vond dit hartstikke leuk en deed ook zachtjes met het aanpakken van het speeltje vanuit de handen van mijn dochtertje Mimi.

Hond en kind spelen

Toen ze net ging lopen

Nu kan ze inmiddels lopen. Ze is dol op dieren en vindt ze allemaal even leuk. Een van de eerste woordjes die ze zei was “aaien”. Naast onze hond, hebben ook mijn ouders en zusje een hond. Die vinden Mimi juist helemaal leuk en daar kan ze ook echt mee kroelen en aaien. Met onze hond dus helaas niet. Soms als Mimi alleen al in de buurt bij onze hond komt gaat ze al grommen of happen. Soms wil ze aaien en dan hapt de hond van zich af. Ze bijt absoluut niet door en daar ben ik ook niet bang voor. Zolang Mimi lief blijft doen tegen haar zal het bij happen blijven. Onze dochter wordt er gelukkig niet angstig van en blijft het gewoon proberen om haar te aaien, met haar te spelen etc. Ze blijft ook haar eten met haar delen en ziet haar wel als een vriendinnetje. Andersom is dat dus nog niet zo en ik vraag mij af of het nog gaat komen, of dat mijn hond haar altijd blijft ontwijken. Af en toe komt Zoë zelf ineens met een speeltje richting Mimi.

Tips die ik heb gekregen voor hond en kind

De tips die ik heb gekregen voor het verbeteren van de hond/kind relatie:

 • Vanaf het begin de hond en het kindje goed aan elkaar laten wennen;
 • Samen spelen met de hond;
 • Snoepjes geven aan de hond of kat vanuit het kindje.

Ik heb alle opties geprobeerd. Geen van alle is echt dé oplossing. Ik heb mijn hondje ook wel eens een weekje bij mijn ouders gebracht om haar even rust te geven. Daarna merkte je dat ze het beter kon handelen, maar het is ook niet de oplossing.

Hoe het nu gaat tussen mijn hond en kind

Mimi is inmiddels 17 maanden. Ze kan sinds een week Zoë zeggen en dat is dan ook het enige wat ze heel de dag roept. Ze is dol op haar. Wijzen naar Zoë, als ze een anders hondje ziet of hoort is het Zoë en dan wafwaf. Ze kan inmiddels Zoë uitlaten (natuurlijk wel onder begeleiding) en Zoë tolereert dit. Zij is voornamelijk in haar negeer modus richting Mimi. Mij komt ze blij begroeten als ik binnen kom, bij Mimi is dit niet het geval. Ze gromt niet meer naar haar, maar happen doet ze af en toe nog wel. Dit doet ze alleen nog maar wanneer ze te dicht in de buurt komt of te snel uit een onverwachte hoek. Als mijn dochtertje dicht bij de hond komt zeg ik altijd: zachtjes hé met Zoë en dan weet ze dat ze haar rustig moet benaderen.

Ik ben blij dat het wel al iets beter gaat, maar het is nog steeds niet hoe ik het van te voren in mijn gedachte had. Mijn hondje is en was mijn alles, maar mijn kind ook. Het is gewoon fijn als de twee goed met elkaar om kunnen gaan. Voor nu komt de liefde dus nog steeds van één kant.

Kind hond uitlaten

Het komt veel vaker voor dan men denkt

Een tijd geleden plaatste ik op instagram een filmpje waarin Zoë weer eens van zich afbeet. Ik heb aan de hand daarvan ook op Instagram een poll gestart, met daarbij de vraag of het bij mijn lezers wel of niet goed gaat tussen huisdier en kind. De uitslag was voor mij erg verrassend. Namelijk bij 49% gaat het wel goed en bij ongeveer 51% gaat het dus ook echt niet goed. Ik schrok hier best wel van. Ik had zelf door het beeld wat er in de maatschappij wordt geschetst (of misschien wel het plaatje in mijn hoofd dat kan uiteraard ook) niet gedacht dat dit aantal zo hoog zou zijn.

Een aantal van mijn volgers gaven zelfs aan dat ze al aan het zoeken waren naar een nieuw baasje voor het huisdier, sommige zelfs al tot een erg gevorderd stadium. Toen ze daarmee bezig waren stopte het huisdier verrassend genoeg met het vertonen van het lelijke gedrag richting het kindje. Ook kreeg ik veel reacties dat het echt wel minder kan worden. Als de kinderen de periode 9 maanden tot 1,5 jaar voorbij zijn dat het dan vaak beter gaat. Een kindje heeft in die periode leren kruipen en lopen en gaat dan vaak het huisdier achterna. Ze moeten leren dat het een echt dier is en geen knuffelbeest. Ik ben benieuwd of de relatie bij ons nog gaat veranderen.

Hoe gaat het tussen jouw hond en kind?

 

Vind je dit een leuke blog? Pin hem gerust op Pinterest!

Hond en kind wat als

10 Reacties

 1. 24 juli 2019 / 08:37

  Wat goed dat je jouw eerlijke ervaringen deelt! Ik kan me voorstellen dat niet veel mensen hier open over zijn, terwijl het zo te horen wel een veelvoorkomend probleem is. Ik heb zelf sinds kort een kat (Pippa) en kan alleen maar hopen dat zij goed met een eventuele vriend/man en kinderen overweg kan, mocht het ooit zover komen.
  Omdat ik zelf geen kinderen heb, heb k natuurlijk niet ervaren hoe het is om kinderen met mijn kat te laten samengaan. Wel heb ik na de adoptie van Pippa eerst een paar weken wat problemen gehad. Ze miauwde heel veel (blijkbaar ook doordat ze krols was) en ik heb toen best een paar keer met mijn handen in het haar gezeten. Ik had toen ook altijd het idee dat iedereen alleen maar goede ervaringen heeft met een kat laten wennen (katten die meteen op je afrennen enzo) en ging weleens aan mezelf twijfelen. Dat terwijl opeens veel meer mensen problemen blijken te hebben met het laten wennen van een kat. Ik vond het toen zó fijn om te merken dat ik niet de enige was. Gelukkig zijn de problemen met miauwen na de sterilisatie snel verdwenen en gaat het nu heel goed met Pippa en tussen ons. Maar voor een eventuele volgende keer ben ik voorbereid dat dit soort dingen niet altijd meteen goed gaan 😉
  Romy onlangs geplaatst…Kringloopvondsten #14 : rode pumps, blauwe tas & mooie boekenMy Profile

  • 31 juli 2019 / 22:42

   O Fijn te horen dat het nu goed gaat. Ja je hoort eerst overal alleen maar goede verbalen over en dan denk je ben ik nou echt de enige waarbij dit is? Net als mijn verhaal over de hersteloperatie na mijn bevalling. Pas toen kreeg ik door, door de priveberichten die ik ontving op dat artikel dat het echt helemaal niet raar is en dat er zoveel vrouwen zitten met hetzelfde probleem.

   ik hoop voor je dat als je een kindje en man hebt dat het ook goed samen gaat. Je weet nu in ieder geval dat het niet altijd goed hoeft te gaan (jammer genoeg)

 2. 24 juli 2019 / 13:45

  Lijkt me lastig Les! Maar je gaat er goed mee om zo te lezen. Je bent er in ieder geval veel mee bezig en je bent alert. Hopelijk komt het nog, zou super fijn zijn als die 2 vriendinnetjes konden worden.

  • 31 juli 2019 / 22:43

   Ja dat is het ook. Ik had het er vandaag met Tiemen nog over. Mimi roept nu heel de dag Zoë Zoë en is echt helemaal gek op haar. Net een soort stalker 😉 Maar die reactie van Zoë is dan ook echt weer grappig. Je ziet haar gewoon van ooooo shit daar heb je haar weer haha. Niet zoals ik van te voren gehoopt had maarja je kunt er niet veel aan doen.
   Lesley van de Langkruis onlangs geplaatst…De leukste Hunkemöller badmodeMy Profile

 3. 24 juli 2019 / 15:37

  Lastige situatie, mooi dat je laat zien dat het niet altijd perfect gaat. Nina en macho zijn dol op kinderen, al zijn die kinderen natuurlijk niet van mij. Mocht het ooit zover komen verwacht ik geen problemen, maar je weet het natuurlijk nooit. Maar voorlopig houden we het bij onze harige ‘kindjes’ hoor.
  Jenn onlangs geplaatst…Fotoblog | Tour du nieuwe badkamerMy Profile

  • 31 juli 2019 / 22:46

   O wauw dat is wel heel heftig. Mijn hondje heeft wel regelmatig geplast op dingen van mijn ex en ook bijv. als hij in mijn bed had gelegen ging ze daar plassen. Heel vies inderdaad, maar plassen op een baby heb ik nog nooit gehoord. dat is ook heel erg heftig. Ja dat probeer ik wel. Mocht het echt zo ver komen dat het echt niet meer gaat moet ik een andere oplossing vinden, maar ik probeer ze nu beide wel de aandacht te geven die ze verdienen.
   Lesley van de Langkruis onlangs geplaatst…De leukste Hunkemöller badmodeMy Profile

 4. Daenelia
  3 september 2019 / 22:14

  Van beide kun je niet verwachten dat ze elkaar meteen begrijpen. Als ouder moet je daar dus goed in begeleiden. Je doet het toch prima, dat je je kind aangeeft de hond vaker met rust te laten (dat is alles wat Zoë wil: rust).
  Ik ben één van de geluksvogels, dus. Ik werd geboren en de grote poedel die mijn moeder adoreerde nam blijkbaar gelijk aan dat ik bij de roedel hoorde. Hij liep met mijn (volle) luier weg als mijn moeder me verschoonde, hij lag onder mijn wieg en alleen mijn moeder mocht dat bij de wieg komen (zij haalde hem uit de kamer als ze mij alleen liet slapen!). Hij stond naast mijn box als ik een lange vinger at en hij bleef rustig zitten … tot ik me omdraaide en de rest van de koek aan hem gaf. Ik heb daar film van: hij nam het zo voorzichtig uit mijn hand… en dan voel ik dat ik me dat ergens nog herinner.
  Die hond heeft me alles geleerd wat ik moest weten. Dat mijn moeder daar dan ook bewust mee bezig was, dat besef ik me heel goed. Er waren regels, voor mij, voor de hond. En zolang dat standhield (ik in de box, hond er naast; ik in de wieg, hond uit de kamer; hond bleef rustig, ik liet de hond met rust) was het ook de idylle. Probeer jezelf niet in tweeën te delen, en ‘allebei aandacht geven’. Zorg voor duidelijke regels: baby slaapt? Hond ligt op schoot. Hond krijgt eten? Kind blijft uit de buurt. Respect en regels en dan komt het wel goed.

  • 4 september 2019 / 10:32

   Dank voor je lieve en uitgebreide reactie. Wat fijn dat het bij jou thuis wel in een keer goed ging. Daar had ik ook op gehoopt, maar wellicht dat het ooit nog gaat komen. Ik merk wel hoe ouder mijn dochtertje wordt, hoe beter zij het begrijpt en hoe meer rust er tussen die twee komt. Mijn dochtertje zingt nu graag hoofd schouders knie en teen en ze wees bij teen nu de tenen van Zoë aan. Ze vind het normaal helemaal niks als iemand aan haar pootjes zit, maar dit liet ze gewoon heel rustig toe. Al weer een hele stap vooruit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.