Jouw Marktkraam | Totale verkoop en 5 tips

Mijn derde en voorlopig laatste blog alweer over Jouw Marktkraam. Er heeft even wat tijd tussen gezeten, maar vandaag is het zover! Ik ga eindelijk mijn totale verkoop uit mijn Jouw Marktkraam bekendmaken. Ook geef ik jullie in deze blog 5 tips voor een goed verkoop.

Jouw Marktkraam | Mijn totale verkoop

In de vorige blog over Jouw Marktkraam hebben jullie de tussenstand kunnen zien na twee weken. De teller stond op dat moment op exact 110 euro.

De totale opbrengst is geworden: € 134,94! Een prachtig bedrag natuurlijk! Zoals je kunt zien en als je het even snel uitrekent, is de laatste week niet zo een goede week geweest. In die week heb ik voor slechts € 24,94 verkocht. Ik heb nog even getwijfeld om mijn kraam te verlengen. Ik had met mezelf afgesproken dat als ik in de laatste week voor meer dan € 30,00 verkocht, ik de kraam nog een week aan zou houden. Dit was niet het geval dus heb ik besloten mijn kraam op de laatste dag van mijn contract leeg te halen. Een deel van de items heb ik mee naar huis genomen en een deel heb ik gedoneerd aan het goede doel van Jouw Marktkraam. Dit kun je doen door de items die je niet meer wil hebben af te geven bij de kassa/balie. Jouw Marktkraam verkoopt deze spullen dan in een aparte kraam en de opbrengst gaat naar het goede doel.

jouw marktkraam ouddorp

Wat heb ik verdiend?

Als je het gaat omrekenen naar verdiensten, moet je rekening houden met de kosten die je gemaakt hebt bij Jouw Marktkraam. Nu heb ik (behalve brandstofkosten en tijd) geen kosten gehad doordat ik dit mocht uitproberen van Jouw Marktkraam. De kosten normaal gesproken voor de huur van een marktkraam waren: € 75,00 voor drie weken. Als ik dat van mijn opbrengst aftrek heeft het mij € 59,94 opgeleverd in drie weken. Een leuk bedrag voor spullen waar je zelf al niks meer mee doet. Hiervoor heb je geen gezeur met eventuele kopers een geen onderhandeling over de prijs. Het enige wat je moet doen is je kraam eenmaal inrichten, wekelijks (of twee wekelijks) kijken/opruimen/aanvullen en bij afloop van je contract de kraam leeghalen.

Ga ik nogmaals een kraam huren bij Jouw Marktkraam?

Ja, alleen dan niet meer in dit seizoen. Ik merkte dat het steeds rustiger werd. Van mede Jouw Marktkraam verkopers in Ouddorp hoorde ik dat dit te maken heeft met het einde van het toeristen seizoen. Als ik dan nogmaals een kraam ga huren doe ik dat in het hoogseizoen. De kosten voor de kraam zijn dan evenveel, maar er zijn dan veel meer bezoekers/toeristen. Mocht Jouw Marktkraam ook openen in Hellevoetsluis, mijn eigen dorp, dan ga ik dat zeker een keer proberen. Het zou een leuke aanvulling zijn voor de winkels in Hellevoetsluis.

Mijn 5 verkooptips voor Jouw Marktkraam verkopers

Ik heb een aantal tips voor je om meer te verkopen met je kraam bij Jouw Marktkraam. Natuurlijk verschilt het per Jouw Marktkraam wat er wel en wat er niet goed loopt. Ik heb deze tips gebaseerd op wat ik in de afgelopen periode heb ondervonden. Ik hoop dat je er wat mee kunt 🙂

jouw-marktkraam-kraampjes

1. Gebruik de verschillende marketingtechnieken ook in je kraam.

Wat ik heel apart vond is dat ik in het begin geen enkel boek verkocht. Ik zag altijd wel iemand met een boek naar buiten komen uit de winkel, nooit met een boek van mij. Aan de prijs kon het niet liggen: ik had ze voor € 0,50, 1 euro en 2 euro aangeboden en de boeken in de rest van de winkel lagen voor een bedrag van 4 tot soms wel 9 euro! Mijn boeken zien er top uit aangezien ik heel netjes lees, aan sommige kun je niet eens zien dat ze gelezen zijn. Ook daar kon het niet aan liggen! Om de verkoop wat te bevorderen heb ik een A4 naast de boeken gelegd met: Koopjeshoek, boeken vanaf € 0,50. Wat blijkt, mijn marketing techniek werkt! Allereerst was ik mijn literaire thrillers zo kwijt. Aan het eind merkte ik dat ik ook de chicklits en de romans beter verkocht dan eerst. Het viel dus gewoon niet goed genoeg op en door het duidelijk aan te geven met een A4’tje met tekst werd het aantrekkelijker voor klanten.

Wat bij mij ook goed gewerkt heeft is aan de voorpaal van de kraam iets ophangen met een punaise. Die items vielen natuurlijk veel meer op en als je ze dan voor een leuke prijs verkoopt zijn ze heel snel weg. Zo was ik een zomerjurk binnen een dag weer kwijt, een regenjas en een hele hoop sjaaltjes.

2. Verandering doet wonderen

De manier waarop je je kraam inricht is het belangrijkste. Zorg dat het overzichtelijk is en dat je kraam opvalt! Dit kun je op verschillende manieren doen. Zoals hierboven aangegeven met wat marketing technieken, door er iets opvallends in te zetten maar ook door je kraam continu om te gooien. Ik heb na de eerste week mijn kraam helemaal omgegooid. De boeken naar beneden en kleding en schoenen allemaal boven. Op deze manier zag mijn kraam er ineens anders uit en dat trok weer nieuwe mensen naar mijn kraam. Blijf je kraam dus veranderen!

3. Stop je kraam niet te vol

Dit brengt mij gelijk bij punt drie. Ondanks dat je kraam moet opvallen, raad ik zelf aan om je kraam niet te vol te stoppen. Je kunt beter wat minder in je kraam doen en desnoods regelmatig wisselen met de inhoud dan je kraam helemaal vol te stoppen. Tijdens mijn bezoeken aan Jouw Marktkraam heb ik gemerkt dat klanten de volle kramen zo voorbij liepen. Als het te vol is hebben mensen geen overzicht, ze kunnen dan niet in een oogopslag zien of ze iets leuk vinden omdat er te veel keus is.

4. Maak foto’s van wat je verkoopt in je kraam

Zoals ik in de vorige blog al vertelde, wist ik soms niet eens wat ik verkocht had. Ik had dan het idee dat ik een paar schoenen kwijt was, maar het bleek achteraf een zonnebril te zijn. Door foto’s te maken van je kraam op kun je duidelijk zien welke items je wel en niet verkocht heb. Aan de hand hiervan kun je dan je kraam weer aanvullen met de items die goed verkopen.

jouw-marktkraam-mijn-kraam-ingericht-bovenste-plank

5. Vraag niet te veel voor je gebruikte spullen

De spullen die je in je kraam legt zijn als het goed is spullen die je niet meer gebruikt en eigenlijk toch al wilde weggooien of weggeven. Vraag daarom niet te veel voor je spullen. Ik zag mensen die voor een tweedehands kledingstuk de helft van de winkelprijs vroegen. Ja, zo kun je het proberen te verkopen, maar dat werkt niet. Ik heb mijn kleding allemaal kleine prijsjes gegeven. 3 tot 5 euro voor een broek, 6 euro voor een jas, 1 euro voor een sjaal, 1 tot 5 euro voor een topje of 4 euro voor een jurk. Eigenlijk een beetje prijzen die je ook tegen kunt komen op een rommelmarkt.

Deze week wordt er bekendgemaakt wie de JMK blogawards heeft gewonnen. Ik vond het erg leuk om hieraan mee te doen. Ik hoop dat ik er niet alleen zelf wat aan heb gehad, maar dat jij het ook nuttig vond om te lezen. Hieronder nog even de eerdere twee blogs op een rijtje, mocht je die nog niet gezien hebben:

Blog 1: Het concept en hoe ik mijn kraam heb ingericht

Blog 2: Update: Verkoop en kraam bijhouden

Is Jouw Marktkraam ook wat voor jou?

25 Reacties

 1. 31 oktober 2016 / 07:14

  Ah hier was ik al benieuwd naar. Zit zeker te denken om hier in enschede ook zo’n kraam op te zetten. Klinkt heel goed!
  Susan onlangs geplaatst…Garnier Micellair waterMy Profile

  • 6 november 2016 / 10:34

   Zeker een aanrader, het is ook gewoon echt heel leuk om dit bij te houden! Als je het gaat doen hoor ik het graag, ben er benieuwd naar 🙂

 2. 31 oktober 2016 / 07:55

  Echt een super leuk concept! Ik wil het ook een keer gaan doen, en dan zijn deze tips erg handig!

 3. 31 oktober 2016 / 09:13

  Mooi bedrag heb je verdiend! Super leuk. Vind het zo jammer dat ze niet in Nijmegen zitten.

  • 6 november 2016 / 10:44

   Ja zeker jammer! Bij mij is het ongeveer 20 min rijden naar deze kraam, maar omdat mijn ouders daar wonen is het minder erg 😉 Ze krijgen wel echt super veel locaties elke keer erbij dus hou het in de gaten 🙂

 4. 31 oktober 2016 / 13:44

  Super cool! Ik zou niet weten of dit bij mij in de buurt te vinden is, maar het zou wel chill zijn. Het is altijd zo veel werk om dingetjes te verkopen via Marktplaats of Facebook.

 5. 31 oktober 2016 / 14:14

  Ik vind het echt een heel leuk concept. Ik zou moeten opzoeken of er zoiets ook in de omgeving van Arnhem is, ik heb namelijk veel spullen die het huis uit moeten 😉
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin #44My Profile

 6. Romy
  31 oktober 2016 / 20:37

  Wij hadden dit concept ook bij ons in het dorp, ik wou het nog eens proberen maar ik had voornamelijk kleding die niet zoveel op zou brengen waardoor het niet uit zou kunnen. Wel heel leuk om regelmatig eens naar binnen te gaan bij de winkel 🙂

  • 6 november 2016 / 10:41

   O dat is wel jammer. Je kunt wel echt alles kwijt in de kraam. Sommige verkopen ook zelfgemaakte items of gereedschap, woon dingen, borden etc. echt van alles hihi. Het is zeker leuk om regelmatig naar binnen te lopen. Ik doe dat ook nog steeds en dan begin ik gelijk weer te twijfelen om weer aan een kraam te beginnen haha

  • 6 november 2016 / 10:40

   Volgens mij bij jou nog niet echt Hilde. Rotterdam zit er een en Schiedam en anders ga je weer meer richting Gouda en Nieuw Vennep. Even wachten op uitbreiding dus hihi

 7. 1 november 2016 / 23:38

  Je hebt toch nog aardig wat verdient eraan! Het lijkt mij wel erg leuk om een ‘eigen’ marktkraam te hebben maar helaas zit het niet echt dichtbij in de buurt. Mocht er ooit eentje komen dan ga ik zeker jouw tips gebruiken 🙂
  Dinja onlangs geplaatst…Ergernissen bij de kassaMy Profile

  • 6 november 2016 / 10:39

   Dank je, ik hoop dat je er dan wat aan hebt! Er komen steeds meer vestigingen dus hou het in de gaten 🙂

 8. 2 november 2016 / 06:54

  Best een goede opbrengst! Het lijkt me ook echt iets voor mij! Hier in de buurt zit alleen niks. En eerlijk gezegd heb ik er denk ik ook niet echt de tijd voor om veel langs te gaan om alles netjes te houden.
  Els onlangs geplaatst…Foto’s van de maand #30: Oktober 2016My Profile

  • 6 november 2016 / 10:38

   Het is wel echt super leuk om te doen vind ik zelf. Jammer dat er nog geen een bij je in de buurt zit. Ze krijgen wel steeds meer locaties erbij dus wellicht binnenkort wel! Ik vind het gewoon leuk om vaker langs te gaan, het werkt ook wel om dan wat meer te verkopen maar in principe houdt de winkeleigenaar het ook een beetje netjes voor je. Dus om het alleen op te ruimen dan hoef je niet perse elke keer langs te gaan. Het is meer voor je eigen gemoedsrust, of net als ik deed om dingen om te gooien 😉

  • 6 november 2016 / 10:36

   Tot nu toe nog niet in Utrecht zelf maar wel in Maarssen en Amersfoort, ik weet niet of dat bij je in de buurt is? Er komen wel steeds meer filialen bij, dus wellicht binnenkort wel! 🙂

 9. 'willem&marleen
  12 november 2016 / 17:15

  het is een leuk idee,we hebben er een paar keer gestaan en doen het binnenkort weer.we staan meestal op rommelmarkten dat is maar een dag,nu een week.een nadeel weinig ruimte voor ons dan moet je keuze maken wat je neer wil liggen,en ook
  elke dag kijken wat er weg is om aan te vullen.maar elke maand moet te doen zijn voor ons,misschien ook nog ergens anders ook

 10. 2 oktober 2017 / 20:59

  Hier in Den Helder zou zo iets ook erg leuk zijn .
  Voor mij is de enige die dicht bij is Alkmaar .
  Hier in den helder staan genoeg winkels leeg .
  Als er nou eens hier ook 1 kwam kon ik er 1 kraam gaan doen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.