Koopjesjager geeft tips | Overstappen van Energie Abonnement

In de eerste editie van deze rubriek: Koopjesjager geeft tips vertelde ik jullie hoe ik mijn tijdschriften abonnementen voordelig of soms zelfs gratis afsloot. Dat artikel werd massaal gelezen en dus ga ik lekker verder met deze rubriek. Ik heb vaak dingen waarvan ik denk dat iedereen het weet en als ik het dan tegen iemand vertel dat ze helemaal verbaasd staan te kijken. Zo ook de tip van vandaag. Dit keer vertel ik jullie hoe jij tot 250,- per jaar kunt besparen op je energierekening.

Ons huidige energiecontract

Ons huidige energiecontract loopt bijna af. Dat betekent dat het tijd is om weer rond te kijken. Jaarlijks overstappen van energieleverancier? Als je dit mij een paar jaar geleden had gevraagd had ik gezegd: mij niet gezien! Veel te veel werk en waarom zou je ergens vanaf stappen als je er tevreden over bent. Dat is alleen maar rompslomp toch? Tot ik erachter kwam hoe gemakkelijk het eigenlijk is en je er op een snelle manier veel geld mee kunt besparen.

Het begon allemaal met een fanatieke collega. Hij vertelde mij dat hij elk jaar overstapte van energieleverancier. Dat deed hij via een bepaalde website. In mijn gedachten was dit altijd heel erg lastig, maar hij liet mij jaarlijks zien hoe hij dat deed. Dat zag er best gemakkelijk uit. Het duurde echter een paar jaar tot ik zelf besloot dit ook eens te proberen. Sinds die tijd wil ik niet meer anders! Het bevalt tot nu toe zo goed en het levert mij gewoon geld op. Zonde om te laten liggen!

Hoe werkt het overstappen van energiecontract?

Nu kun je op elke site van de energieleveranciers die je kent gaan loeren naar prijzen en aanbiedingen. Dat kan inderdaad. Echter er is een manier die het je veel gemakkelijker maakt! Er zijn diverse sites die voor jou direct vergelijkingen maken op basis van jouw gegevens. EasySwitch is zo een site.

Hoe het je voordeel op kan leveren? Als je aangeeft hoeveel gas en elektriciteit je per jaar afneemt kun je zien welke leveranciers er voor jou het voordeligst zijn. Daarnaast zit het échte voordeel in de welkomstpremies die je ontvangt. Ik zal hieronder even een voorbeeld geven:

Handig is om voordat je hieraan begint even bij je huidige leverancier jouw jaarlijkse verbruik te bekijken. Dit kun je dan direct invullen op de site waardoor je exact kunt zien wat je kosten worden.

Mijn huidige leverancier is Nuon. Dit moet je ook even aangeven zodat ze die kunnen uitsluiten van het vergelijk. Als je op vergelijk energieprijzen klikt krijg je het volgende te zien:

Je ziet het totaal bedrag wat je in een jaar gaat betalen met het energieverbruik zoals ingevuld. Bij het bespaar kopje is ook direct de welkomstkorting opgeteld. Hoog hoe deze korting is, is afhankelijk van de energieleverancier en ligt tussen de 100 en 250 euro. Bij bekijk details kun je dan bekijken wat de eisen zijn voor deze aanbieding.

Dit jaar ga ik dit voor de derde keer doen. De keren hiervoor zijn allemaal erg soepel verlopen. Je meldt je aan via deze site en alles wordt eigenlijk voor je geregeld. Ik raad je wel aan om alle bevestigingen even goed te controleren, voornamelijk op contactgegevens en contractgegevens. Daarnaast dien je aan zowel je oude als je nieuwe leverancier de meterstanden door te geven. That’s it!

Uitkering welkomstkorting

Wanneer je de welkomstkorting ontvangt is een beetje afhankelijk van de energieleverancier. Sommige doen het aan het einde van de periode, andere aan het begin. Vorig jaar kwam het bij ons precies in de zomerperiode net na de vakantie, vlak voor het eind van het contract, echt als een mooie meevaller dus! Daarnaast hadden we ook nog wat tegoed omdat we teveel betaald hadden dus dat was en een bonus en een maand geen energie betalen.

De vorige keer kreeg ik dit berichtje:

Altijd leuk meegenomen!

Waar moet je op letten bij het overstappen van energieleverancier

Wat ik zelf altijd doe is het maandbedrag wat de energieleverancier doorgeeft nog een beetje opschroeven. Hierdoor betaal ik 10-20 euro ‘teveel’  per maand. Mochten we qua verbruik dan ineens een stuk hoger zitten dan het jaar ervoor (slechte zomer, extreem koude winter etc.) dan vang ik dat op die manier op. Mocht het niet het geval zijn ontvang ik in ieder geval aan het einde van het jaar bij de jaarrekening mijn teveel betaalde bedrag terug. Tot nu toe heb ik alleen maar terug gekregen of een maand niet hoeven te betalen. Dat is altijd lekker!

Andere tips:

  • Kijk naar de lengte van het contract van de nieuwe energieleverancier. Ik kies zelf altijd voor een 1 jarig contract;
  • Kijk naar welk jaartarief je normaal gesproken zou hebben bij deze leverancier;
  • Kijk naar welke welkomstpremie je krijgt, het liefst een die zo hoog mogelijk is;
  • Let op dat je nadat je weggaat bij een bepaalde energieleverancier je vaak na 2 jaar pas weer terug mag komen (indien je gebruik wilt maken van de welkomstkorting). Als je eerder terug komt word je wel klant maar heb je geen recht op de welkomstkorting;

Zoals ik al vertelde doe ik dit nu dus al enkele jaren. Ik dacht dat het echt heel erg lastig zou zijn. Dat was echt niet zo en het is tot nu toe zo goed bevallen. Ik ben nu heel erg benieuwd of jij ook al elk jaar overstapt van energieleverancier of dat je dat nog nooit gedaan hebt? Mocht je hier nog vragen over hebben kun je die in de comments altijd stellen dan kan ik ze voor je beantwoorden. Heb je vragen die meer inhoudelijk zijn of wil je weten wat jij kunt besparen per jaar? Ga nu energie vergelijken op Easyswitch.nl

Deze blogpost is gesponsord.

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.