Leven zonder smartphonestress + winactie

De smartphone. Een geweldige gadget waar je van alles mee kunt. De laatste tijd had ik echt een haat liefde verhouding met dat ding. Ik voelde me continu net als in deze reclame van de overheid.

Gehaast, gejaagd, een druk gevoel in mijn hoofd en onderbroken in mijn werkzaamheden. Soms wilde ik dat ding zelfs het raam uitgooien, zo gek werd ik ervan. Ik weet dat ik onbewust gewoon verslaafd ben aan mijn telefoon. Tijd om te zoeken naar een keerpunt. Ik zag een oproepje van een uitgeverij of er bloggers het boek leven zonder smartphonestress wilde reviewen. Net op het juiste moment. Ik heb het boek ontvangen en verslond het letterlijk. Hieronder mijn mening over dit boek.

Leven zonder smartphonestress | Het boek

Leven zonder smartphonestress is een informatief boek. Geschreven door Alexander Markowetz. Hij onderzocht in het kader van een groot project de psychosociale gevolgen van het gebruik van smartphones en heeft dit uiteindelijk vertaald in dit boek.

Leven zonder smartphonestress | Alexander Markowetz

Leven zonder smartphonestress | Alexander Markowetz

De achterflap van het boek zet je gelijk aan het denken en wekt direct mijn interesse.

Het boek is opgedeeld in meerdere hoofdstukken. Van de digitale burn-out tot wat de smartphone met onze kinderen doet. Allemaal interessant en sommige erg confronterend.

Schokkend om te lezen is dat uit onderzoek van Alexander Markowetz blijkt dat een gemiddeld persoon zijn of haar smartphone 53 keer per dag aanzet. Als je uitgaat van een normale dag kun je dus zeggen dat bijna elk kwartier de smartphone erbij gepakt wordt om te checken of we nog iets gemist hebben.

Het hoofdstuk wat ik zelf het interessants vond om te lezen was de speelautomaat in mijn broekzak. Hierin wordt antwoord gegeven op de vraag: Waarom pakken wij onze smartphone er steeds erbij? Wat het probleem is met smartphones is dat het een directe bevrediging geeft in de vorm van verschillende soorten beloningen die keer op keer zorgen voor een geluksmoment. Omdat je steeds weer dat geluksmoment wil voelen ben je geneigd steeds vaker naar je smartphone te grijpen. Het gevolg is dat je onproductiever wordt doordat je steeds afgeleid bent.

Het boek is informatief, door het boeiende onderwerp vind ik hem zelf alles behalve saai. Je moet niet denken dat dit boek een oplossing biedt voor jouw smartphone probleem. Dat doet het namelijk niet. Wat het wel doet is jou een kijk geven op de manier waarop wij onze smartphone gebruiken. Waarom is het zo verslavend, wat doet het met de samenleving en wat zijn de opties om je smartphone gebruik te verminderen? Hiermee kun je dan aan de slag om het op jouw eigen gebruik/leven toe te passen.

Hoe heeft het mij geholpen?

Na het lezen van de laatste bladzijde ben ik radicaal bezig geweest om mijn smartphone aan te passen. Ik merkte dat ik het meest gestresst werd door de 1-tjes in de hoek bij de apps en meldingen die ik heel de dag door krijg. Ik heb op mijn telefoon alle meldingen uitgezet. Hierdoor zie ik dus geen enkele melding van berichten die binnen komen. Om te weten of er nog iets is gebeurd op facebook, mijn e-mail of instagram moet ik de app aanklikken en dan pas zie ik of ik nog berichten heb. Ik merk dat ik hierdoor al wat meer rust heb gekregen. Ik ‘hoef’ niet meer continu te kijken als ik een 1-tje heb wat voor belangrijke e-mail dat misschien wel is. Negen van de tien keer word je gestoord door iets wat eigenlijk nutteloos was.

Zoals ook in het boek gezegd wordt, het afbouwen van smartphone gebruik moet je geleidelijk aan doen en niet abrupt. Dat helpt maar voor kort en niet op de langere termijn. Ik verbiedt mezelf niks, maar ben me wel bewuster van mijn gedrag.

Leven zonder smartphone stress | Winnen

Omdat geluk vermenigvuldigd als je het deelt heb ik besloten om het boek leven zonder smartphonestress te verloten via een winactie. Ik denk dat ik niet de enige ben die ‘last’ heeft van de druk van haar smartphone en hopelijk kun jij hier net zoals ik iets van leren.

win Leven zonder smartphonestress | Alexander Markowetz

✔ Laat een reactie achter op deze blog dat je mee wil doen met de leven zonder smartphonestress winactie. Ook ben ik erg benieuwd of jij ook smartphonestress ervaart.

✔ Volg My Little Happiness op minimaal één van de volgende social media: Facebook,Twitter,Instagramof Bloglovin. Delen van de actie mag natuurlijk ook! Geef ook even in je reactie aan op welke kanalen je me volgt.

✔ En dan… afwachten maar! Je kunt meedoen tot en met 13 oktober 2016. De winnaar krijgt binnen een week bericht.

Geen zin om de winactie af te wachten? Dan kun je het boek natuurlijk ook gelijk aanschaffen. Het is te koop / te bestellen bij o.a. bol.com en de boekhandel in de buurt. Voor een bedrag van € 19,99 paperback of € 9,99 het e-book.

Ervaar jij enige stress van je smartphone?

Dit artikel bevat producten die ik heb ontvangen ter review & affiliate links. 

31 Reacties

  1. Anna
    3 oktober 2016 / 07:04

    ik doe graag mee met de leven zonder smartphonestress actie
    ik ervaar er niet echt stress van ,maar wil wil wel minderen met altijd kijken op mijn telefoon
    ik volg je op bloglovin en facebook

  2. 3 oktober 2016 / 07:25

    Wat een handige tip om al je meldingen gewoon uit te zetten!
    Ik merk vooral thuis dat ik mii vaak niet kan concentreren als ik aan m’n huiswerk zit. Ik probeer mn telefoon vaak al weg te leggen maar daarbij meldingen uit zetten zal vast nog meer helpen als ik hem toch een keer naast mij heb liggen of als ik op school ben!

    Liefs nathalie

  3. 3 oktober 2016 / 09:11

    ik doe graag mee en ik volgde je al op bloglovin’! en ik heb notificaties ook uitgezet, helpt ook een stuk.. vind het namelijk vervelend als er een icoontje staat van hoeveel berichten ik heb.. ik kijk meestal in de bus en metro alles na.

  4. Jolijn
    3 oktober 2016 / 10:29

    Ik ben erg benieuwd en maak graag kans (:
    Ik volg je op facebook, bloglovin’ twitter en instagram.

  5. Linda Zijderveld
    3 oktober 2016 / 11:00

    Ik volg je via Facebook en wil graag het boek winnen om zelf te lezen en daarna het mijn gezin leden te laten lezen

  6. 3 oktober 2016 / 11:02

    Oh, dit lijkt me een interessant boek! Ik merk dat ik vÊÊl te vaak check of ik niets gemist heb. Mijn gsm ligt vrijwel altijd naast me en ik kan het niet laten om (heel erg) vaak te kijken. Ik doe het haast op automatische piloot… Erg vervelend! Ik doe dan ook graag mee! Ik volgde je al via Bloglovin’ en nu ook op Instagram. 🙂

  7. 3 oktober 2016 / 11:16

    Ik ben zo benieuwd naar het boek. Ik heb van sommige apps de meldingen ook uitgezet, de 1-tjes maken mij soms zo gek. Wat erg dat we elk kwartier op onze telefoon kijken, ik wil echt minder de gedachten hebben dat ik “moet” kijken. Ik doe mee en heb je overal (al) gevolgd.

  8. Melanie sturkenboom
    3 oktober 2016 / 11:34

    Super leuke actie

  9. 3 oktober 2016 / 12:17

    Oh dit lijkt me ontzettend interessant! Ik heb er denk ik ook wel last van. Ik doe zeker mee!

  10. 3 oktober 2016 / 12:33

    Dakjewel voor je review. Ik heb hem meteen besteld! Ik kan niet wachten! Liefs

  11. 3 oktober 2016 / 12:57

    Ik heb zelf altijd telefoonstress! Ik zou NOOIT meer zonder mijn telefoon kunnen wahha

  12. 3 oktober 2016 / 13:58

    Wat een gaaf boek zeg, lijkt mij heel interessant! Ik doe graag mee! -x-

  13. 3 oktober 2016 / 15:13

    Ik doe graag mee wat interessant zeg! ik ‘moet’ mijn social media bijhouden maar ik erger mezelf er echt vaak aan.. vooral aan facebook..

  14. 3 oktober 2016 / 15:27

    Oh dit lijkt me echt een heel tof boek!
    Steeds vaker zie ik mijn telefoon ook meer als een obstakel dan dat ik het leuk vind.
    Toch blijf ik ‘m er maar bij pakken..

  15. 3 oktober 2016 / 16:54

    Je bent wel in een uitdeelmodus nietwaar? Haha!
    Ik las bij de Moderne Hippies ook al over dit boek en ben er wel nieuwsgierig naar. Past wel goed in het minimalistische pad dat ik nu ga inslaan, dus ik maak graag kans.

  16. 3 oktober 2016 / 17:31

    Ik doe graag mee met deze winactie, ik volg je op alles behalve twitter.
    Ik ervaar zeker stress ervan, op school als toen de laptop nog niet verplicht was en alle pc’s waren bezet moet je het met je smartphone je huiswerk ga maken en in de tussentijd ga je toch even alle socialmedia langs om te kijken of je niks gemist heb dat merk je ook bij het voeren van een gesprek iedereen zit er op

  17. 3 oktober 2016 / 17:43

    Oh ik ben erg benieuwd geworden naar het boek!
    Het is zo’n verslaving bij iedereen he je smartphone, eigenlijk als je er over nadenkt echt bizar.
    Ik ben super benieuwd naar het boek dus ik doe zeker een gokje! <3
    Ik volg je overal!
    Liefs,
    Evelien

  18. 3 oktober 2016 / 20:41

    Ik doe niet mee, maar heb hem wel voor je gedeeld op Twitter 🙂

  19. 3 oktober 2016 / 21:13

    Ik doe graag mee. Ik heb echt een haat liefde verhouding met mijn telefoon. Ik bekijk hem niet alleen vaak per dag, maar ook onnodig lang. Ik ga iedere keer weer hetzelfde rondje af ook al weet ik dat er tussendoor niets gebeurt is. Vreselijk irritant, dus ik kan wel wat tips gebruiken!

    Ik volgde je al op Instagram

  20. Lieke
    3 oktober 2016 / 21:22

    Leuk! Ik volg je nu ook op blogloving en Facebook! 🙂 ik doe graag mee met de actie. Hier ervaar ik ook wel stress maar meer vanwege de verwachting van de omgeving om zo snel mogelijk te reageren. Want o wee als je niet meteen reageert op whatsapp… 😉 Maar verder gewoon lekker het geluid uitzetten en af en te de mobiel een paar uur weg leggen.

  21. 3 oktober 2016 / 23:27

    Jaaaaa lijkt me heel interessant om dit boek te lezen!!
    Ik ervaar het zelf ook.. en in mijn omgeving ook.
    Ik droom vaak weg in mijn telefoon, even gauw iets checken.. voordat ik het weet vliegt de tijd voorbij en kom ik ook nog bijna te laat… haasten dus.
    Ik wil graag wat bewuster omgaan met mijn telefoon. En hoop dat dit boek mij een beetje kan helpen!!!
    Oja ik volg je op facebook, twitter & instagram. ?

  22. Sabrina
    4 oktober 2016 / 00:54

    Wat interessant! Ik heb een app erop staan die bijhoudt hoeveel ik doe en hoe lang. Laten we het erop houden dat het meer dan het gemiddelde is…. Best wat stress, vooral als ik lang geen wifi heb gehad. Ik doe graag mee en volgde je al overal!

    • Esther
      4 oktober 2016 / 07:27

      Oh dat is tof! Hoe heet de app? 🙂

  23. mouksi
    4 oktober 2016 / 01:30

    Hier zou ik heel veel baat bij kunnen hebben vermoed ik zo!
    Ik volg je op Instagram

  24. Esther
    4 oktober 2016 / 07:26

    Dit lijkt me nou echt een interessant boek. Ik denk dat ik niet (meer) verslaafd ben aan mijn smartphone, omdat ik er al een tijd mee bezig ben dit aan te passen. Ik heb bijv de facebook app verwijderd wat me ontzettend veel ‘lucht’ gaf. Hierdoor kwam ik er pas achter hoe vaak ik op Facebook wilde kijken, echt erg haha. Toch ben ik nog niet helemaal tevreden dus lijkt dit boek me erg tof! Ik volg je op Instagram, Bloglovin en volgens mij ook op Twitter (nog van een hele tijd geleden, ook Twitter is van mijn telefoon verdwenen :)) Liefs

  25. 4 oktober 2016 / 07:36

    Mijn smartphonestress valt op zich mee, maar ik merk wel dat ik meer op mijn smartphone zit sinds ik Instagram gebruik en steeds maar updates blijf checken. Hoog tijd voor wat anti-smartphonestress tips dus 🙂 Ik zou het boek graag winnen en volg je op Bloglovin.

  26. Anna
    4 oktober 2016 / 08:32

    Ik doe graag mee.. ik volg jou op facebook : An Na
    Ik vind het hebben van een smartphone veel stress oproepen.. je hebt constant het gevoel dat je van alles op de hoogte moet zijn…

  27. janneke
    4 oktober 2016 / 17:21

    dit lijkt mij een leuk boek om te lezen,

  28. 12 oktober 2016 / 11:41

    Ik doe heel graag mee aan deze winactie omdat ik stiekem moet toegeven dat ik eigenlijk ook een beetje verslaafd ben aan mijn smartphone. Zo kan ik soms ook mij slecht voelen omwille van iets wat ik gezien heb op facebook of twitter, moest ik niet continu op mijn telefoon kijken, zou ik dit niet eens gezien hebben. Echt bizar hoe het zo’n invloed heeft!

    Ik volgde je reeds op alle kanalen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.