Je kledingkast uitruimen: mijn tips

Je kledingkast uitruimen is niet iets wat je elke dag doet. Als je er dan eenmaal aan begint dan kun je het maar beter in een keer goed doen. Dit jaar heb ik al twee keer mijn kledingkast uitgeruimd en gister is daar de derde keer bijgekomen. Gister hebben Tiemen en ik namelijk onze nieuwe kledingkast in gebruik genomen. Aangezien de nieuwe kast één meter kleiner is dan de oude kledingkast moest er even grondig geruimd worden. Hoe doe je dat? Vandaag geef ik jullie mijn tips met betrekking tot je kledingkast uitruimen!

De voorbereidingen

Maak het gezellig

Ik zet in ieder geval een lekker muziekje op. Op die manier kun je al dansend/meeblerend je kleding uitzoeken. Ook zorg ik dat ik iets te drinken bij de hand heb.

blond-bekers-fashionista-en-beautyqueen

Benodigdheden

Klinkt misschien een beetje raar, maar als je alles bij de hand hebt gaat het een stuk sneller. Dingen die ik nodig heb om mijn kast uit te ruimen zijn een spiegel en een rol vuilniszakken.

Vraag hulp

Ik vind het zelf fijn om mijn kledingkast alleen uit te ruimen. Het is een soort therapie en ik kan dan lekker op mijn eigen tempo alles bekijken. De rust die ik om me heen heb geeft me dan ook wat ruimte in mijn hoofd. Ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die hier hulp bij nodig hebben. Twijfel je te veel of wil je gewoon wat mensen om je heen, vraag dan een vriend of vriendin om je te komen helpen. Die zijn vaak ook wat kritischer als het gaat om houden/weggooien. Misschien kun je er dan gelijk een Clean out your closet party van maken? ๐Ÿ˜‰

Een grote hoop

Wat voor mij altijd goed werkt is alle kleding die ik heb op een grote hoop gooien. Dit doe ik dan per kledingstuk. Ik begin bijvoorbeeld met alle t-shirts. Die gooi ik op een grote hoop, dan ga ik ze één voor een passen. Tijdens het passen stel ik mezelf een paar vragen:

 • Zit het nog lekker?
 • Past het nog goed?
 • Vind ik het nog leuk?
 • Is het nog heel?
 • Zitten er geen vlekken op?

Voldoet het aan al deze criteria? Dan gaat het naar de stapel bewaren! Twijfelgevallen gaan naar een “twijfel” stapel en alles wat niet voldoet aan de bovenstaande voorwaarde gaat in de vuilniszak voor de kringloop/kledingcontainer/vriendinnen. De stapel met bewaren vouw ik dan netjes op en geef ik een plekje in mijn kledingkast. De twijfel stapel leg ik opzij.

kledingkast uitruimen

Zo doe ik dat met elk kledingstuk, ja ook met ondergoed, BH’s en ook met accessoires. Aan het eind van de rit, als alles netjes in kledingkast hangt, pak ik de stapel twijfel er nog eens bij. Dat pas ik dan nog een keer en vaak gaat er dan alsnog iets van weg. Alles wat ik wél besluit te houden gaat mijn kast in. Je kunt er ook voor kiezen om de twijfel gevallen op een aparte plek in je kast te leggen. Als je het dan na een maand nog niet gebruikt heb gooi je het alsnog weg. Toch merk ik aan mijzelf dat ik het persoonlijk fijner vind om het dan tussen alle andere kleding in te hangen. Ik pak het dan sneller dan dat het op een aparte stapel ligt.

Mijn pijnpunt

Mijn pijnpunt tijdens het opruimen van mijn kast is dat ik soms heel moeilijk afscheid van dingen kan doen. Ik vind het zonde om het weg te gooien omdat ik het nog niet veel gebruikt heb, of juist veel gebruikt heb en er herinneringen aanhangen. Zonde omdat ik het eigelijk nog steeds superleuk vind, maar nu niet meer pas. Eigenlijk kan ik overal wel een reden voor verzinnen om iets te houden. In het begin gaat het goed maar hoe langer ik bezig ben hoe moeilijker ik dingen weggooi óf ik ga juist ineens van alles weggooien waar ik achteraf spijt van krijg.

Zorg dus dat je goed uitgerust begint en dat je echt zeker bent van je zaak. Als ik eenmaal klaar ben met het opruimen voelt het altijd erg fijn. Kleding die ik niet meer draag is toch alleen maar een ballast voor mijn kledingkast. Ik kan daar beter iemand anders blij mee maken.

Inrichting van je kast

Wat ik zelf altijd belangrijk vind aan mijn kledingkast is dat alles overzichtelijk is. Dat ik weet waar alles ligt en dat ik zo kan pakken wat ik nodig heb. Zo zie je hieronder bijvoorbeeld mijn broeken liggen. Naast dat het een nette stapel is, heb ik er twee stapels van gemaakt. Één stapel met jeans en één met leggings en andere broeken.

kledingkast opgeruimd

Op de onderste foto zie je een overzicht van mijn kast toen hij bijna ingericht was. Nadat we het grootste gedeelte van de kleding erin hadden liggen hebben we voor boven op de kast en onderin bakken gehaald. In de bakken bovenop heb ik direct mijn zomerkleding gedaan. Zo is zomer en winterkleding netjes gescheiden. In de zwart witte doos zitten mijn sjaals. Naast de doos die er nu als staat heb ik er nog één en daar zitten mijn overige tassen in. De tassen die ik het meest gebruik staan naast mijn broeken zo voor het grijpen.

kledingkast opruimen

Het is altijd een hele klus maar als je klaar bent heb je zoveel voordelen. Je weet precies weer wat je in je kast hebt hangen, alles in je kast past goed en je bent weer blij met je kledingkast. Daarnaast is het mooi opgeruimd en kun je met je oude kleding weer andere mensen blij maken!

Je kledingkast uitruimen, wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan?

 

19 Reacties

 1. 9 december 2016 / 06:58

  Ik probeer het eigenlijk 2x per jaar te doen en dan ook alles op een grote hoop gooien en stuk voor stuk bekijken. Naar mijn idee ben je je dan veel bewuster van alles wat je hebt en ook nog echt draagt.

 2. 9 december 2016 / 06:59

  Goede tips! Ik merk altijd dat ik dan halverwege echt geen zin meer heb haha. Maar als je dan klaar bent ben je super blij!

 3. 9 december 2016 / 07:14

  ik ruim mijn kledingkast regelmatig helemaal op! Dat geeft mij zo een lekker gevoel! Sowieso bij elke seizoenswisseling eigenlijk! ๐Ÿ™‚ x

 4. 9 december 2016 / 07:44

  Wat ziet je kast er netjes opgeruimd uit! Bij mij is het vaak het lastigst waar ik moet beginnen met al die rotzooi die ik heb gemaakt ๐Ÿ˜‰ Maar ik ruim zeker een paar keer per jaar mijn kast op. Fijne tips!

 5. 9 december 2016 / 09:01

  Ik vind dit altijd een hele klus waar ik halverwege geen zin meer in heb, hihi. Maar het is wel altijd heerlijk als het erop zit.

 6. 9 december 2016 / 09:07

  Wat een super fijne tips! Ik heb het nog in Oktober gedaan, ik merk inderdaad dat ik het erg lastig vind en hulp is zeker handig. Ik ga dat denk ik voortaan inlassen, veel gezelliger en handiger met keuzes maken!
  Liefs,
  Evelien

 7. MajronS
  9 december 2016 / 09:24

  Handige kast met hang en lig gedeelte. Ik herken het wel, het afscheid moeten nemen van je kleding. Ik denk ook vaak, hmm bewaar nog maar even of zonde om weg te doen.

  Binnenkort gaan we verhuizen en dan wil ik meteen de kast opnieuw opruimen en uitpluizen. Tevens komt er een nieuwe kast.

 8. Henrieke
  9 december 2016 / 09:54

  Wat een opgeruimde kledingkast heb je! Dat is wel iets waar ik een beetje jaloers op kan zijn (en dus vooral iets waar ik meer mijn best voor moet doen). ๐Ÿ™‚

  Het weggooien van kleding ben ik helemaal niet zo moeilijk in. Twee keer per jaar dan ruim ik de kast(en) flink op, de laatste keer was oktober/november. Tussendoor gooi ik kleding weg als ik het niet meer wil dragen (door vlekken, of iets dat kapot is), iets niet leuk meer vind, de maat niet goed meer is, enz. Vaak gaat er elke week een klein zakje met kleding weg per week.

 9. 9 december 2016 / 10:44

  Handige tips! Ik moet mijn kast ook weer eens uitmesten, maar ik doe dat eigenlijk altijd in de voorjaarsvakantie. 1x per jaar dus heel goed en dan gooi ik tussendoor dingen weg als ik denk: neh dit wordt hem niet meer. Zo houd ik mijn kast beter bij.

 10. 9 december 2016 / 11:11

  Wat heb je een grote kast! Ik zou dringend ook eens mijn kleding onder handen moeten nemen. Denk dat ik in de helft niet meer in kan ๐Ÿ™

 11. 9 december 2016 / 12:13

  Oh ik moet het ook nodig weer eens doen maar ik blijf het altijd voor me uitschuiven ๐Ÿ˜€

 12. 9 december 2016 / 13:39

  Mijn verhuizing heeft voor een grote schoonmaak gezorgd ๐Ÿ™‚ Ik vind het soms ook lastig om afscheid te nemen van kledingstukken. Dan wil ik ze bewaren voor als ik er weer in pas of zo. Of het herinnert mij aan een gelukkigere tijd.

 13. Eliushi
  9 december 2016 / 16:47

  Heel goede tips.
  Ik heb het ook laatst gedaan, maar er moeten nog wel wat dingen weg denk ik.
  Ik heb super veel schoenen en ook wat broeken die niet echt heel lekker zitten, zakt bijvoorbeeld
  af, of zit vrij laag.

 14. 9 december 2016 / 16:59

  Goede tips! ik ga binnenkort de boel weer opnieuw indelen in mijn nieuwe huis. Bij mij is een belangrijk punt ook: heb ik het kledingstuk in de afgelopen paar maanden gedragen? Zo niet, dan is daar vaak een reden voor en kan het kledingstuk dus weg. Ik moet dan inderdaad wel streng tegen mezelf blijven, want na een tijdje uitzoeken ben je soms niet helemaal helder meer ๐Ÿ˜‰ Mooie nieuwe kasten trouwens!

 15. 9 december 2016 / 18:32

  Ik ruim ongeveer 2 keer per jaar flink op, maar nog steeds niet goed genoeg. Vind nog steeds spulletjes van de middelbare school en ik ben ondertussen 34 haha. Muziekje erbij is trouwens een goeie tip, dan gaat alles lekkerder.

 16. 10 december 2016 / 09:18

  Ik vind mijn kledingkast opruimen zo’n crime! Ik doe uiteindelijk nooit wat weg. Binnenkort zal ik toch echt een grote schoonmaak moeten houden! Malou x

 17. 2 januari 2017 / 10:50

  Ik doe het een keer per jaar รณf wanneer ik een opruim opwelling krijg en รกl het onnodige meteen de deur uit moet. Mooie kledingkast trouwens! Waar heb je die vandaan?

  • 2 januari 2017 / 22:02

   Dank je! Dit is een inbouwgarderobekast van Garderobe. Binnenkort als de slaapkamer af is zal ik hem even helemaal met deuren en al erop zetten ๐Ÿ˜‰ . Ruimt wel lekker op dan he hihi

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.