Wandel meditatie | Een manier om tot rust te komen in 7 stappen.

Afgelopen dagen is de onrust mij een beetje aan het overnemen. Terwijl ik, eigenlijk al uitgeput, aan mijn ochtend wandeling met Zoë begon herinnerde ik me ineens de laatste yogales van dit seizoen. Tijdens die les vertelde onze ‘juf’ dat er een goede manier is om tijdens het wandelen tot rust te komen en niet te blijven piekeren. Meditatief wandelen wordt het ook wel genoemd. Waarom dat niet eens proberen dacht ik. Nou ik kan het echt iedereen aanbevelen. Het geeft rust en ruimte in je hoofd en het mooiste eraan: niemand heeft door dat je er mee bezig bent ๐Ÿ™‚ .

Hoe gaat het in z’n werk? 

Het is eigenlijk heel makkelijk. Je hoeft hiervoor niet speciaal naar het bos, het strand of een andere rustige plek. Als je wil kan het zelfs in de drukke stad. Het heeft voornamelijk met de ademhaling te maken. Je kan trouwens gewoon je schoenen aanhouden hoor ๐Ÿ˜‰

Één sessie bestaat uit de volgende stappen:
1. Op de eerste 2 stappen adem je in, op de volgende 2 stappen adem je uit. Dit herhaal je 5 keer;
2. Op de eerste 3 stappen adem je in, op de volgende 3 stappen adem je uit. Dit herhaal je 5 keer;
3. Op de eerste 4 stappen adem je in, op de volgende 4 stappen adem je uit. Dit herhaal je 5 keer;
4. Op de eerste 5 stappen adem je in, op de volgende 5 stappen adem je uit. Dit herhaal je 5 keer;
5. Op de eerste 4 stappen adem je in, op de volgende 4 stappen adem je uit. Dit herhaal je 5 keer;
6. Op de eerste 3 stappen adem je in, op de volgende 3 stappen adem je uit. Dit herhaal je 5 keer;
7. Op de eerste 2 stappen adem je in, op de volgende 2 stappen adem je uit. Dit herhaal je 5 keer.

Tijdens het lopen en tellen merk je dat je rustiger wordt. Als je de tel kwijt bent geen probleem ga gewoon verder waar je dacht dat je gebleven was. Ik merk dat als ik bezig ben met deze sessie ik rustig word maar daarentegen het wel op een redelijk up-tempo uitvoer.

Het is net als in de echte wereld. Je loopt, verliest je balans, probeert hem weer terug te vinden en loopt door.

Na dat de sessie klaar is ga ik rustig wandelen en kijk ik naar de mooie kleine dingen om me heen. In mijn geval moest er dan natuurlijk net weer iets heel bijzonders gebeuren. Toen ik klaar was met de sessie en net over ging op wandelen staken er vanuit de bosjes ineens een moeder, vader en 6 kleine baby eendjes over. Tijdens het rustig wandelen bleven ze naast me lopen op het gras. Het was weer zo bijzonder om die kleintje zo schattig te zien lopen en af en toe hun balans te verliezen. Het is net als in de echte wereld. Je loopt, verliest je balans, probeert hem weer terug te vinden en loopt door. Toen ik naar links ging en de eendjes naar rechts waggelde begon ik met mijn tweede sessie. Hierin herhaal je gewoon wat je bij de eerste sessie gedaan hebt. Toen ik thuis kwam had ik Zoë uitgelaten, mezelf een beetje rust gegeven en een aantal goede nieuwe ideeën voor een blog! Ook kwam ik er achter waardoor ik waarschijnlijk de laatste tijd wat minder lekker in mijn vel zit. Ik merkte dat ik de vijf stappen ademen niet haalde qua adem. Ik bedacht me dat ik maar weer eens moest proberen mijn astma & allergie medicijnen erbij te pakken en te kijken of meer lucht mij ook meer energie oplevert. Iets wat waarschijnlijk zo is. Ik ben benieuwd!

Had jij al wel eens gehoord van deze manier van meditatie? 

13 Reacties

 1. Marion
  27 april 2015 / 08:08

  Wat mooi om te lezen! Die eendjes en de nieuwe ideeรซn die je opgedaan hebt. Ik ken dit niet, maar ik ga het zeker eens proberen. Ben erg benieuwd naar het effect.

  • Lesley
   Auteur
   28 april 2015 / 19:47

   Dank je Marion. Ja zeker eens proberen. Het brengt even rust in je hoofd misschien komt het omdat je extra zuurstof binnen krijgt of omdat je ergens gewoon onbewust geconcentreerd mee bezig bent. ๐Ÿ™‚

 2. 27 april 2015 / 11:14

  Mij is ook aangeraden om te gaan mediteren. Toch heb ik daar tot op heden nog niet veel mee gedaan. Werkt het mediteren ook langer door, als je al klaar bent? Of alleen op dat moment? Ik ga het zeker eens proberen.

  Fijn om te lezen ook dat het je heeft geholpen en je hierdoor wat meer inzicht hebt gekregen in waardoor je wat minder fijn in je vel zit.

  • Lesley
   Auteur
   28 april 2015 / 19:48

   Het werkt bij mij wel een tijdje door, maar niet langer dan een dag/halve dag. Meestal kom je daardoor even in een lekkere flow waardoor je de rest van de dag je beter voelt.

 3. kim
  27 april 2015 / 16:37

  Ik heb hier nog nooit van gehoord, maar ik heb wel een tijdje bij een ademhalingscoach gelopen. Mijn ademhaling zat op een gegeven moment bij mijn borst, en die hebben we weer naar mijn buik gekregen.
  Hopelijk werken de medicijnen tegen astma!

  • Lesley
   Auteur
   28 april 2015 / 19:49

   O dat is fijn dat hij weer terug is in je buik. een ademhalingscoach kan daar zeker bij helpen. Ja ik hoop het ook ben gister weer begonnen dus het is even afwachten ๐Ÿ™‚

 4. Shiralee
  28 april 2015 / 23:08

  Wat apart eigenlijk dat het zoveel teweeg kan brengen, in de positieve zin van het woord. Fijn dat het ook echt werkt omdat je puur geconcentreerd bent op je ademhaling! Wat leuk van die eendjes trouwens, zulke dingen doen toch wel wat met je!

 5. 3 mei 2015 / 17:30

  Wat leuk dit! Ik had er nog nooit van gehoord, maar ga het zeker uitproberen. Yoga en mediteren vind ik sowieso heel interessant en ik denk er nu over om een yogales te gaan volgen.

  • Lesley
   Auteur
   11 juni 2015 / 22:23

   Dat kan ik je zeker aanraden hoor Lena! Ik doe zelf ook aan yoga en het is echt zo lekker! Ik heb ook zo een dvdtje wat ik ooit bij de YOGA (magazine) heb gehad. Daar staan een aantal lessen op en af en toe zet ik hem even aan (als ik geen les heb of er zin in heb) het is echt zo een verademing als je klaar bent!

 6. Klaasje
  10 juni 2015 / 16:47

  Dit klinkt heel aangenaam, ik ga het binnenkort ook proberen! Maar wel met schoenen uit, niks zo fijn als wandelen op blote voeten ๐Ÿ™‚ Als het bevalt zal ik erover bloggen en doorlinken naar deze post. Bedankt voor de tip!

  • Lesley
   Auteur
   11 juni 2015 / 22:21

   Ik ben heel benieuwd wat je er van vond! Het is voor mij echt een uitkomst hoor! Dat zou helemaal leuk zijn! Ja op het strand wandel ik vaak op blote voeten maar voor de rest eigenlijk niet. Best gevoelig hihi

 7. 9 december 2016 / 12:43

  Dit klinkt inderdaad erg interessant. Dankjewel voor het doorsturen van de link. Ergens ben ik alleen bang dat ik dan veel te veel daar op ga focussen en dat je alleen maar daar mee bezig bent. Of misschien ben je na een tijdje zo er in dat je helemaal niet meer hoeft na te denken. Misschien moet ik het gewoon eens een kans geven en kijken wat het voor mij doet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.