Zorgverzekering vergelijken met een kleintje op komst

Het eind van het jaar is inzicht en als het goed is heb je alweer een nieuw premieoverzicht van je huidige zorgverzekeraar in je mailbox gehad. Wij hebben hem ook al binnen! Aangezien wij begin volgend jaar een baby verwachten is het dit jaar extra belangrijk om goed te kijken naar wat de verzekeraar aankomend jaar allemaal vergoed en wat niet. Dit kan je, als je eenmaal gaat bevallen veel geld schelen.

In deze blog som ik de belangrijkste aandachtspunten voor een zorgverzekering voor je op!

Cursus

Veel zwangere vrouwen doen voordat ze gaan bevallen een cursus. Dit kan een cursus yoga zijn (zoals ik doe), een cursus hypnobirthing, mama fit, zwangerschapsgym of bijvoorbeeld zwangerschapszwemmen. Bij de meeste aanvullende pakketten wordt deze cursus voor een deel of in zijn geheel vergoed door de zorgverzekering. Ik kreeg zelf afgelopen jaar € 75,- vergoed voor mijn cursus. Ik betaalde € 85,- dus dat is bijna het gehele bedrag!

Kraampakket

Een kraampakket is een doos met daarin onder andere alle medische artikelen die nodig zijn voor een thuisbevalling en de verzorging na de bevalling. Of je nu thuis gaat bevallen of niet, zes weken voor je uitgerekende datum moet je kraampakket in huis zijn.

Het kraampakket zit niet in de basisverzekering. Je kunt hem los kopen, maar bij aanvullende verzekeringen zit het wel vaak in het pakket. Bij sommige aanbieders zitten er naast de medisch noodzakelijke items ook nog een aantal leuke spulletjes voor de kleine. Een voorbeeld hiervan is het HEMA Kraampakket. Hierbij ontvang je ook nog enkele rompertjes, een Return to Sender knuffel, een zwemband en zwembroekje. Ook leuk, bij een HEMA zorgverzekering ontvang je 10% korting op al je aankopen bij HEMA.

De bevalling

Bij een thuisbevalling worden alle kosten geheel vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor hoef je dus geen aanvullende verzekering af te sluiten. Mocht je wel in het ziekenhuis gaan bevallen dat zijn de kosten afhankelijk van of er sprake is van een medische noodzaak of niet. Als bevallen in het ziekenhuis een medische noodzaak heeft worden de kosten geheel vergoed vanuit de basisverzekering.

Echter steeds meer mensen bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak. De kosten voor de bevalling worden dan slechts voor € 211,- vergoed vanuit de basisverzekering. De rest (minimaal) € 356,90 is voor je eigen rekening. Bij een uitgebreide aanvullende verzekering worden deze kosten soms wel vergoed! Ook een aandachtspuntje dus om op te letten.

Waar je ook goed op moet letten is de locaties die vergoed worden door de zorgverzekeraar. Tegenwoordig kun je niet altijd meer overal terecht. Je hebt zorgverzekeringen die geen contract hebben met bepaalde ziekenhuizen en dan ook niet vergoeden wat er in dat ziekenhuis is gebeurd. Goed om van te voren even te bekijken.

Zorgverzekering van de baby

Wist je dat je kind tot 18 jaar gratis is meeverzekerd? Het enige wat je hiervoor moet doen is dat je hem/haar wel zelf moet aanmelden bij de zorgverzekeraar. Dit dien je binnen 4 maanden te doen, erg belangrijk dus om even rekening mee te houden! Bij veel verzekeringen kan dit heel gemakkelijk door contact op te nemen met de klantenservice of een mailtje te sturen naar het contactcenter.

zorgverzekering 2018

Borstvoeding

Soms wil de borstvoeding niet helemaal goed opgang komen. Meestal kan de kraamhulp je helpen, maar in sommige gevallen heb je daar meer begeleiding en hulpmiddelen bij nodig. Bij een uitgebreider aanvullend pakket wordt bij een aantal verzekeringen de begeleiding en de hulpmiddelen voor borstvoeding door een erkende lactatiekundige vergoed.

Kraamzorg

Kraamzorg wordt deels vergoed vanuit de basisverzekering. Echter heb je dan altijd te maken met een eigen bijdrage van € 4,30 per uur. Dit kan aardig oplopen qua bedrag. Je hebt recht op 24 tot 80 uur kraamzorg. Als je dit uitrekent kom je op een eigen bijdrage van € 103,20 tot € 344,-. Bij een groot deel van de aanvullende verzekeringen wordt de eigen bijdrage ook vergoed. Dit kan 50% zijn, 75% of soms wel 100%.

Zoals je kunt zien kan het dus echt schelen om je verzekering voor het jaar dat je gaat bevallen aan te vullen met een aanvullend pakket. Ik had zelf altijd al een aanvullend pakket, maar daar wordt nog niet alles in vergoed. Ik ga dit voor aankomend jaar nog eens goed op een rijtje zetten. Wat gaat het mij per maand extra kosten, maar vooral wat ik er over het totale jaar mee ga besparen door de dingen die wel vergoed gaan worden.

Deze blog is geschreven in samenwerking met HEMA Zorgverzekering

11 Reacties

 1. 25 november 2017 / 11:41

  Door omstandigheden heb ik nooit een kraampakket of kraamzorg gehad. Maar gelukkig waren wij wel goed verzekerd. Mijn dochtertje is 3 maanden te vroeg geboren, en die maanden heeft zij doorgebracht in het ziekenhuis. De rekening die dat uiteindelijk achter erg kwam was echt enorm. Daar hadden we ons huis zin beetje mee kunnen aflossen. Gelukkig werd dit allemaal vergoed.

  • 26 november 2017 / 21:19

   O wauw dat is heftig! Ja ik kan mijn voorstellen dat het schrikken was toen die rekening kwam. Fijn dat het allemaal vergoed werd! Hopelijk is het allemaal goed gekomen met je dochtertje?

 2. 30 november 2017 / 08:19

  Oh wauw dit wist ik allemaal niet! Fijn dat je dit deelt! Groetjes

 3. 30 november 2017 / 08:24

  Ik denk dat het goed is om je verzekering aan te passen aan je omstandigheden en ook goed te kijken wat er allemaal verzekerd is.
  Zo moest ik na mijn bevalling een nacht naar het ziekenhuis. Mijn ziekenhuisopname werd door mijn verzekering vergoed. Maar voor mijn pasgeboren zoon (die automatisch met mij mee ging naar het ziekenhuis) kreeg ik een vette rekening die ik niet op mijn verzekering kon verhalen.

 4. 30 november 2017 / 09:00

  Ik heb uiteindelijk vorig jaar gekozen voor delta lloyd. Deze kwam voor mij het beste uit de bus.

 5. 30 november 2017 / 09:14

  Wat een goede handige blog! Ik kan me heel goed voorstellen dat veel toekomstige ouders hier niet altijd bij stilstaan!

 6. 30 november 2017 / 09:44

  Heel slim om dat allemaal vooraf/tijdens een zwangerschap te bekijken. Al kun je natuurlijk ook niet alles vooraf voorspellen wat je nodig heb qua zorg

 7. 30 november 2017 / 10:08

  Je hebt helemaal gelijk goed idee om nog eens even goed te oriënteren. Dit kan uiteindelijk een hoop schelen straks

 8. 30 november 2017 / 14:09

  Als je zwanger bent is een goede verzekering inderdaad belangrijk. Je hebt dan toch specifieke wensen en behoeftes.

 9. 1 december 2017 / 12:31

  Wat een zaken allemaal om rekening mee te houden! Gelukkig ben ik er allemaal nog niet klaar voor ;).

 10. 1 december 2017 / 20:00

  Wat een fijn artikel! Ik ben 11 weken zwanger en ga dus direct mijn verzekering even onder de loep nemen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.