Het ritme van mijn 7 maanden oude baby

Mijn dochtertje Mimi is inmiddels 7,5 maand oud. Ik krijg heel vaak vragen over haar ritme. In deze blog kunnen jullie haar huidige ritme terug vinden.

Ritme is voor haar altijd al wel een dingetje geweest. Toen ze 5/6 weken oud was, gingen wij van een kindje wat geweldig rustig was, naar een baby die heel veel huilde. Na een bezoekje aan de dokter en het ziekenhuis, kregen wij ook de tip om haar in te gaan bakeren en een strak schema aan te houden. Ook wel de Harvey Karp Methode genoemd. Hierna hadden wij een heel ander kind. Ik kan deze methode echt iedereen aanraden en zal hier zeker in een latere blog nog iets dieper op in gaan.

Het schema van mijn 7 maanden oude baby

Mimi wordt tussen 7.00 en 8.00 wakker. Vanaf een maand of vier slaapt ze s’nachts door. Nu hebben we de afgelopen periode net een tijd gehad waarin ze s’nachts ineens heel veel huilend wakker werd. Dit heeft te maken met een sprongetje genaamd ‘relaties’. Is een hele lastige periode, maar zoals met alles, het gaat ook weer voorbij 😉 .

Dan halen we haar uit bed en geven wij haar haar fles met 6 schepjes voeding, 180ml water en twee schepjes pap. Hierna laten wij haar even rustig spelen en als ze in haar ogen gaat wrijven gaat ze weer haar bed in. Meestal is dit na een half uur.

Na haar ochtendslaapje, die meestal maximaal een uur duurt, krijgt ze een fruithapje en wat water. Hierna gaat ze lekker spelen of gaan wij op pad.

Voedingsschema baby

Beginnersfoutje 😉 Nooit het bakje binnen 2x armlengte van je kind houden. Ze heeft een soort inspector gadget armen die er hoe ver hij ook staat alsnog bij kunnen 😉

Even afhankelijk van hoelaat ze haar ochtendfles heeft gekregen, krijgt ze tussen 11.00 en 12.00 haar tweede fles. Dit is ook met 6 schepjes voeding en 180ml water.

Na deze voeding gaat ze of gelijk naar bed of ze gaat nog heel even spelen. Dit is dan weer afhankelijk van hoe haar slaapje s’morgens is geweest. Is deze lang geweest dan gaat ze meestal nog eerst even spelen, was het een kort slaapje dan is ze meestal wel weer toe aan haar bed 😉 .

Als ze weer wakker wordt gaan we op pad of gaat ze weer spelen. Zitten kan Mimi trouwens al erg goed, ze zat al heel snel. Kruipen wil nog niet echt lukken dus we proberen haar veel op haar buik te leggen. Wat ze nu doet is achteruit tijgeren en sinds twee dagen een soort van planken, dus nog even door oefenen.

Afhankelijk van de tweede fles krijgt ze tussen 15.00-16.00 nu nog een fles. Wij merken soms wel dat deze fles een beetje overbodig gaat worden. We hebben hem soms al over kunnen slaan en in plaatst hiervan een koekje geven met water. De overgangsfase hierin vind ik nog wel een beetje lastig.

Als we op een dag veel gedaan hebben of ze heeft weinig geslapen, dan gaat ze meestal rond 16.30-17.00 nog even een half uurtje slapen. Wij maken haar dan echt wel wakker uiterlijk half 6.

Om 17.45 -18.00 krijgt ze haar avondeten. Een hapje met groente, aardappels en vlees. Ze eet supergoed ik heb wel geprobeerd om het als hele stukken te geven, maar ze gaat er dan mee spelen en echt eten doet ze niet. Dus het is nog steeds gepureerd voedsel. Wel probeer ik steeds vaker grotere stukjes te geven en sinds gister merkte ik dat het echt al stukken beter gaat.

Dan een rondje met de hond of in bad. Mimi gaat niet elke dag in bad, dat is niet goed voor haar huidje. Om kwart voor 7 bereid ik haar laatste fles voor (ook 6 schepjes voeding) en als hij klaar is krijgt ze hem gelijk. Daarna gaat ze naar bed.

Dat vroeg slapen is pas sinds kort, iets waar ik eigenlijk wel blij mee ben. Dan kan ik of zelf lekker vroeg naar bed of heb ik nog de tijd om wat te bloggen, tv te kijken of mijn grote hobby de was te doen haha.

Ik merk dat het schema en het ritme van baby’s heel snel kan veranderen. Dan denk je dat je het juiste heb gevonden waar het goed op gaat en dan zijn er weer wat veranderingen. Dit schema gaat voor ons nu goed, maar ik wil deze aankomende week gaan proberen met een boterham tussen de middag. Eerder was dat nog niet zo een succes, maar het zal ooit gaan lukken. Dan zul je zien dat het schema verder ook snel veranderd. Nu moet ik zeggen dat we bij ons schema echt nooit op de minuten kijken hoor en loop het anders dan wij normaal doen, geen probleem. Dan raak je er zelf ook het minst gestresst van. En eerlijk is eerlijk Mimi geeft het eigenlijk zelf wel aan als het tijd is voor eten of slapen. Door het inbakeren kennen wij deze signalen nu als geen ander.

Mochten jullie aan de hand van deze blog nog vragen hebben laat het hieronder even weten!

Vind je dit een leuke blog? Pin hem gerust op Pinterest!

Ritme en schema van 7 maanden oude baby

3 Reacties

 1. 12 oktober 2018 / 07:46

  Heel leuk om te lezen. Mijn dochter is 5,5 maand en hier eigenlijk niet een heel duidelijk ritme. Wanneer ze honger heeft krijgt ze een fles en als ik merk dat ze moet wordt, gaat ze weer op bed.

 2. 12 oktober 2018 / 10:48

  Mijn dochter heeft sinds een tijdje een puckababy. Ze slaapt zo veel beter ‘s nachts nu ze semi-ingebakerd is!

  De slaapjes overdag gaan meestal ook heel redelijk. Ze slaapt nog vaak in de draagzak.

 3. 15 oktober 2018 / 13:39

  Lauren heeft ook veel baat bij een ritme, als we daar van afwijken is ze daar wel van slag van. Qua eet-en slaap ritme heeft ze bijna hetzelfde ritme, alleen is ze sinds kort gestopt met de hazenslaapjes en slaapt ze alleen nog lang in de middag en dan de avond pas weer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.