Hoe ik gelukkig werd | deel 1, houden van jezelf

Na mijn depressie kan ik nu eindelijk zeggen dat ik echt gelukkig ben. Als ik mensen spreek, hoor ik regelmatig dat ik straal. Fijn om te horen dat ook andere het geluk van mijn gezicht af kunnen lezen! Geluk komt van binnenuit, maar hoe word je nu gelukkig en wat heb ik gedaan om gelukkig te worden? De aankomende weken geef ik steeds weer een deel prijs van mijn manier om gelukkig te worden. Veel van deze stukken zijn erg persoonlijk en gaan ook vrij diep. Ik hoop dat je er zelf ook iets van kunt leren. Je staat niet op en bent gelukkig. Dit is een lang proces en pas wanneer je echt gelukkig ben, dan voel je dat en weet je dat dat is wat voor jou werkt. Vandaag gaat het over houden van jezelf. Voor mij was dit het startpunt van mijn weg naar geluk.

Love yourselfDefinitie van geluk

Laatst zat ik in een groep en stelde ik de vraag: wat is de definitie van geluk? Er is lang over gediscussieerd, wat er uiteindelijk uitkwam is dat de definitie van geluk voor iedereen anders is. Voor mij is het een gevoel. Een gevoel van lekker in mijn vel zitten, goed kunnen genieten van mooie momenten, in balans zijn met mezelf. Je hart dat op een moment van geluk een sprongetje maakt, dingen kunnen accepteren, een blik van mijn vriend, een schoon huis en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het zijn als het waren een hoop puzzelstukjes die ervoor zorgen dat jij je gelukkig voelt. Het eerste puzzelstukje wat achteraf mijn belangrijkste bleek, was het houden van mezelf.

Houden van jezelf

Ik zag laatst een prachtige uitspraak van Loesje.

Het is een doordenker en je kunt hem op verschillende manieren interpreteren, een ding is zeker het klopt als een bus. Depressie heeft me dichterbij mezelf gebracht dan ooit. Op het punt dat ik bij de psycholoog aankwam was mijn eigenwaarde ongeveer naar het 0 punt gezakt. Ik haatte mezelf. Ik kon werkelijk niet begrijpen dat iemand van zichzelf kon houden en vond dat ook redelijk egoistisch klinken. In die periode heb ik geleerd dat van jezelf houden het belangrijkste is wat er maar is!

Aardig zijn voor jezelf

Door van jezelf te houden wordt je leven leuker en zoveel makkelijker! Hou je echt van jezelf, dan ben je automatisch ook een stuk aardiger naar jezelf toe. Want waarom ben je wel aardig voor andere mensen, maar ben je voor jezelf zo streng? Als je die stofzuiger een keer niet door de kamer gehaald hebt vergaat de wereld echt niet hoor. Ik was vroeger erg streng voor mezelf. Ik had te hoge verwachtingen die ik met geen mogelijkheid kon waarmaken. Ik ben niet meer zo streng voor mezelf als vroeger. Mede door de therapie en veel oefenen en dingen ondervinden, heb ik geleerd dat dit helemaal niet nodig is. Gaat het niet goed met me vandaag? Oké laat me dan lekker een baaldag hebben. De volgende dag gaat het vast weer beter. Heb je toch iets gegeten wat niet zo goed voor je is? Jammer dan, als je er maar van genoten heb! Geen schone kamer en je krijgt visite? Heb jij ooit wel eens meegemaakt dat je visite zei dat er stof op je tv lag? Nee vast niet en weet je, als ze het wel doen duw je ze gewoon een stofdoek in de hand 😉 .

Beter alleen zijn

Alleen met je eigen gedachten bedoel ik hiermee voornamelijk. Ik heb een periode gehad dat ik van hot naar her rende. Eigenlijk kwam ik er later achter dat ik dit niet deed omdat ik ‘ niet stil kon zitten’ . Nee, ik deed het omdat ik de kracht niet had om rustig stil te staan bij mijn gedachten. Je gedachten kunnen soms best confronterend zijn. Als je van jezelf houdt en alles op een rijtje hebt, kun je er beter tegen om alleen te zijn. Ik vind het nu heerlijk om alleen te zijn. Lekker doen waar ik zelf zin in heb. Het geeft me ook een gevoel van rust en ik hoef niks te doen waar ik geen zin in heb. Ik geniet op deze momenten extra zonder dat ik daar iemand anders bij nodig heb.

Stop met voor andere mensen denken

Iets waar ik ook veel moeite mee gehad heb is het stoppen met denken wat andere mensen over mij denken. Snap je hem nog? Ik dacht heel vaak voor andere mensen. Dat in de zin van: O die mevrouw kijkt wel heel vreemd naar me, zie je wel er is iets mis met me. Dat ging soms van kwaad tot erger en het maakte me helemaal gek. De psycholoog had toen zo een mooie uitspraak wat een soort mantra voor mij is geworden. Als je kunt voorspellen had je ondertussen ook wel de loterij gewonnen. Dat heb ik zeker niet dus die kwam goed binnen. Ik kreeg bepaalde oefeningen om dit te relativeren en daar heb ik mega veel van geleerd. Het levert je niks op om daar overna te denken. Het is zonde van je energie en tijd dus waarom zou je daarmee doorgaan? Richt je liever op iets wat je energie geeft 🙂 . Nu ik meer van mezelf hou denk ik ook stukken minder na over wat andere mensen over me kunnen denken. Het zou leuk zijn als iedereen je aardig en leuk vind maar dat is een utopie. Dat kan niet, jij vind zelf ook niet iedereen aardig en leuk dus dat is dan toch heel logisch.

En dus..

Van jezelf houden is een lang proces wat voor veel mensen nooit gemakkelijk is. Zorg goed voor jezelf want je wordt alleen geboren en zo ga je dood ook (denk Queen B op de achtergrond “Me, Myself and I is all i got in the endddd”). Bij mij heeft de therapie en het relativeren hier heel erg in geholpen. Kijk naar wat je wel bereikt hebt in plaats van wat je niet bereikt heb. Dan zul je zien dat je steeds trotser wordt op jezelf. Leg jezelf niet zoveel op en ben aardig tegen jezelf. Uiteindelijk kan ik je hierover heel veel adviezen geven maar je moet het zelf doen. Niemand kan je hierbij helpen, maar een ding kan ik je zeggen: door van jezelf te houden maak je je leven stukken makkelijker!

Zeg eens eerlijk hou jij echt van jezelf? en wat is jouw definitie van geluk?

16 Reacties

 1. 1 juni 2016 / 07:15

  Wauw Lesley, wat een mooi stuk! Ik werk hier ook nog steeds aan. De ene dag gaat het heel goed maar de andere dag heb ik er wat meer moeite mee. Het is natuurlijk ook een lang proces 🙂

 2. 1 juni 2016 / 13:20

  Ik heb je artikel met veel bewondering gelezen en ben blij dat je hier aandacht aan besteed. Mijn eerste depressie kreeg ik op mijn 15e toen ik voor het eerst écht ziek werd. Zeker in combinatie met puberen, jezelf ontdekken en vooral willen doen wat de rest ook doet was therapie niet zo behulpzaam. Ik dacht dat ik het zelf allemaal wel aankon. En wat moest er nou veranderen aan mijzelf? Ik moest gewoon even beter worden. Op mijn 21ste kelderde ik weer volop naar beneden en toen heb ik in mijn reintegratie traject met veel gesprekken en Mindfulness opnieuw van mijzelf leren houden. Maar vooral vertrouwen houden in mijn lichaam en het gevoel dat ik mij weer beter zal gaan voelen (ipv accepteren hoe het is en mij erbij neerleggen) heeft ervoor gezorgd dat ik er sterker dan ooit uit ben gekomen en lichamelijk én geestelijk een enorme rust ervaar. Het was een harde les op een hele jonge leeftijd, maar zonder die les was ik nu vast niet wie ik ben. En ja, om even in de trend te blijven van je artikel, daar ben ik trots op 🙂 hihi

  Ik vind jou ook erg sterk en je straalt inderdaad! Het gekke van een depressie is dat je het (op een sombere blik na) van de buitenkant vaak niet ziet. En met jou vrolijke voorkomen en liefde voor kleuren had ik het eerlijk gezegd ook niet achter jou gezocht. En juist dat vind ik zo verraderlijk aan onzichtbaar ziek zijn!
  Linda onlangs geplaatst…Beauty favorieten van meiMy Profile

 3. 1 juni 2016 / 16:58

  Echt een mooi, persoonlijk stuk. Recht uit je hart geschreven. Voel op sommige punten ook veel herkenning! Mijn definitie van geluk is toch wel lekker in je vel zitten en in balans zijn. Met vlagen gaat het super goed met mij, maar ook soms wat minder. Maar ik werk eraan en het gaat steeds beter, zo fijn.
  Nina Simplynspecial onlangs geplaatst…Review | Australian Gold Spray Gel & Continuous SprayMy Profile

 4. 1 juni 2016 / 18:44

  Heel erg mooi geschreven zeg… Ik kan zelf nog niet zeggen dat ik gelukkig ben met mijzelf. De definitie van geluk… Dat is een lastige. Wanneer ben je nu eigenlijk echt gelukkig? Ben ik gelukkig als ik het “huisje, boompje, beestje” plaatje heb? Ben ik geluk wanneer ik weet wie ik ben en daar vrede mee heb of juist de dingen aan mijzelf verander die ik niet zo waardeer?

  Op dit moment kan ik geluk niet omschrijven, alleen maar voelen. Helaas nog sporadisch, maar ik hoop dat dit gevoel steeds vaker langs zal komen (en het liefst dan ook even blijft hangen).
  Liefs
  Kim onlangs geplaatst…Uitslag onderzoekMy Profile

  • 11 juni 2016 / 08:53

   Ik snap wel wat je bedoeld met die definitie van geluk. Ik was er op een gegeven moment zo erg mee bezig dat ik maar aan het zoeken was. Toen ik het los liet en meer van mezelf ging houden en niet continu opzoek was kwam het uiteindelijk als een soort vanzelf in van allerlei dingen /momenten. Klinkt een beetje raar maar de kern van geluk is denk ik ook wel dat je alleen gelukkig kunt worden als je het idee van gelukkig worden los laat (klinkt dat raar?) Ik dacht altijd, o al ik een koophuis heb ben ik pas echt gelukkig. of als ik kinderen heb ben ik gelukkig. Dat is niet zo. Je kijkt elke keer te ver naar voren en doordat je alleen naar voren kijkt vergeet je dat je ook heel gelukkig kunt zijn in het nu. xx
   Lesley van de Langkruis onlangs geplaatst…Outfit recap april & meiMy Profile

 5. Diana
  1 juni 2016 / 20:53

  Lieve Lesley met trots heb ik dit stuk gelezen. Wat ben jij ontzettend emotioneel gegroeid. En wat heerlijk dat je nu zo gelukkig bent. Loveyou ❤️

 6. BB
  2 juni 2016 / 17:08

  Superstoer en knap dat je dit zo opschrijft… Heel herkenbaar?

 7. Fatima Michelle
  3 juni 2016 / 21:01

  Nou, wat ik al zei, dat is niet gemakkelijk, van jezelf houden. Mij lukt het nog niet zo goed. Toen ik met de vader van mijn 2 oudste kinderen samen was werd ik bijna dagelijks de grond ingetrapt en alhoewel dat al heel lang geleden is, denk ik dat ik daar nog steeds niet mee heb afgerekend. De dingen die ik dagelijks tegen mezelf zeg, zijn niet zo aardig. Niet altijd heel erg maar ik ben niet mijn beste vriendin ofzo.

  Dat postertje van Loesje, met misschien moet je eerst jezelf tegenkomen, die sprak mij toen ook aan maar de eerste die mij aansprak en waar ik echt nog steeds iets aan heb is: “Het mooiste wat je kunt worden is jezelf”, want ik denk dat als je jezelf bent, dat je dan gelukkig bent omdat alles dan klopt.

 8. Yvet
  6 juni 2016 / 19:36

  Wat heb je dit ontzettend mooi beschreven, het geeft je toch weer even een soort boost dat het echt belangrijk is om van jezelf te houden & dat voelt helemaal niet verkeerd zover het kan. ?

 9. 28 april 2017 / 08:15

  Prachtig geschreven.
  Zeker op de eerste plaatst leer van jezelf te houden.
  Dat heb ik ook overwonnen en het is me gelukt 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.