Babynamen: Hoe wij op de naam Mimi zijn gekomen

Afgelopen week bracht instagram een nieuwe feature uit. Je kunt je lezers/volgers vragen laten stellen en deze dan beantwoorden. Erg leuk! Ik kreeg daarbij een hoop vragen over hoe wij op de naam van ons dochtertje gekomen zijn. Omdat dit niet in een paar zinnen uit te leggen is, heb ik besloten om hier een korte blog over te schrijven.

Geboortekaartje hipDesign

Babynamen verzinnen

Mijn partner (blijft lastig, hoe noem je je geregistreerd partner, mijn vriend, man?) en ik vinden beide hele andere namen leuk. Zo is hij heel erg van de Nederlandse of Franse namen en ik juist weer van de Engelse of Amerikaanse namen. Toen ik net zwanger was gingen wij op vakantie naar Ibiza. Daar hadden wij alle tijd om na te denken over een naam voor onze (toen nog) kleine boon. Ik had dus vooraf gedacht dat het best een lastig verhaal zou worden, maar achteraf gezien waren wij er heel snel uit. Voor een meisje dan. Ik denk dat als Mimi een jongen was geweest, hij nu nog steeds geen naam zou hebben 😉 haha.

Een unieke naam

Over een ding waren wij het al snel eens. Wij wilden een naam hebben die niet veel voorkwam. Tiemen vindt bijvoorbeeld de naam Sophie erg leuk. Ik niet, mede door een associatie 😉 en die viel dus ook af. Maar hij viel ook af omdat er heel veel meisjes al Sophie heten. Ik zou het verschrikkelijk vinden als mijn kind met 5 andere met dezelfde naam in de klas zou zitten. Ik heb dat zelf nooit gehad, mijn naam was ook vrij uniek (voor een meisje althans haha).

Naampopulairiteit

Mimi is een naam die in Nederland eigenlijk bijna nooit gegeven wordt. Niet meer in ieder geval want het is een naam die vroeger juist regelmatig voorkwam. In 2016 waren er slechts 2 Mimi’s geboren. Dus een unieke naam is het zeker.

Jongens/meisjes namen

Ik wilde zelf daarnaast wel een duidelijke meisjes naam. Mijn naam is dus een unisex naam en ik vind dat zelf erg vervelend. Ik krijg zo vaak te horen als ik op een afspraak kom, oooo ik dacht dat ik een afspraak met een man had?! Valt dat even tegen zeg ik dan 😉 .

Mimi is een echte meisjes naam en voldeed op die manier dus ook aan mijn ‘eis’

Betekenis

Eigenlijk wilde ik ook een naam met een mooie betekenis. De betekenis van Mimi is dus niet helemaal duidelijk. De naam wordt in verschillende talen gebruikt, maar heeft in elke taal dus ook weer een andere betekenis. Hieronder een aantal betekenissen van Mimi.

Babybites: het is een italiaanse naam: De betekenis is `klein, mijn`

Babynamen: het een Vleivorm van Maria.

Allebabynamen: Bitter.

betekenis-babynamen: Mimi is een Spaanse meisjesnaam en betekent “welgevormd, schoon”.

Al met al, ik vond het mooi dat de naam afstamde van Maria of Wilhelmina wat je ook wel hoort en het betekent in ieder geval niks raars 😉 .

Hoe dan uiteindelijk Mimi?

Ik wilde het liefst geen hele lange naam, maar een korte stoere naam. Ik hou zelf van de namen als Lola, Kiki en schijn vroeger gezegd te hebben dat ik mijn dochter Liz zou noemen haha. Tiemen vindt dit soort namen dus helemaal niets. Hij wilde graag een Nederlandse naam.

Ik was uiteindelijk degene die Mimi voorstelde. Waarom ik dacht dat Tiemen deze naam wel mooi vond? Omdat ik wist dat hij hier een leuke associatie bij had middels een oud-tante. Hij vond het gelijk een mooie naam. Deze naam voldeed aan onze beide ‘eisen’ en vonden wij allebei dus gelijk heel erg leuk.

Gaandeweg de zwangerschap zijn wij achter nog een paar mooie en speciale betekenissen gekomen van deze naam. Wat, dat vind ik iets te privé om te delen, maar laat ik het erop houden dat ik kippenvel kreeg op het moment dat ik het hoorde. Het gaf ons beide een bevestiging dat we voor de juiste naam gekozen hadden. De naam werd hierdoor nog specialer en kreeg nog meer betekenis voor ons.

Dus Mimi is niet afkomstig van Minnie Mouse en ook niet afkomstig van Mini Cooper zoals heel veel mensen denken 😉

Waren jullie snel uit de naam voor je kindje?

11 Reacties

 1. 27 juli 2018 / 07:18

  Ik vind Mimi echt een leuke en lieve naam! Best wel uniek, maar tegelijkertijd is meteen duidelijk hoe je het schrijft. Echt een mooie naamkeuze, zeker als de naam voor jullie ook nog eens een speciale betekenis heeft gekregen 🙂 Leuk om het verhaal achter jullie keuze te lezen!
  Ik heb zelf al jarenlang een “namentik”. Hoewel ik verwacht dat ik pas over een jaar of vijf aan kinderen zal gaan denken, heb ik al hele lijstjes met namen die ik mooi vind. Vooral meisjesnamen dan – jongensnamen vind ik een stuk moeilijker 😉

  • 12 augustus 2018 / 13:44

   Wat leuk te horen dat jij je namen al helemaal bedacht hebt! Ik had vroeger ook altijd een aantal namen in gedachten, maar dit zijn dus niet de namen die mijn partner leuk vind dus toch wat anders geworden haha. Ja ik vind jongensnamen dus ook echt veel lastiger dan meisjesnamen haha.

 2. 27 juli 2018 / 09:37

  Leuk om te lezen 🙂 Ik vind Mimi een leuke naam, direct al toen je het bekend maakte. Ook leuk om te lezen hoe jullie erop gekomen zijn.

 3. Robine
  27 juli 2018 / 22:38

  Wat leuk!
  Mimi is een naam die ik nooit eerder voorbij heb horen komen, maar ik vind het wel leuk. Simpel en krachtig.
  Ik vond het voor mijn zoontje heel erg moeilijk een naam te kiezen. Sterker nog, waren we uit de naam en die nacht ben ik bevallen van onze Beau. Omdat we verwacht hadden dat we nog een zoontje zouden krijgen hadden we ons jongensnamen lijstje al klaar liggen, maar verrassing! Een kleine meid op komst. We waren het dit keer al snel eens dat ze Anna zou gaan heten. De tweede namen van onze kindjes zijn allebei ook namen die we erg mooi vonden.

  • 12 augustus 2018 / 13:48

   Grappig te lezen. Ik vond het voor een jongen dus ook echt zo moeilijk. Gelukkig hoefde ik mij daar al snel niet meer druk om te maken haha. Mocht er een tweede komen dan zien we het dan wel weer 😉 . Anna vind ik ook echt een hele leuke naam. Ook heel simpel maar wel mooi.

 4. Vanessa
  28 juli 2018 / 00:25

  Mijn dochter heeft de naam,
  Marsi-djo.
  Afgeleid van Margo mijn moeder Simone mijn zus
  Dionne mijn oudste nicht en Johanna van mijn oma’s
  Deze naam is volgens de Namen data bank maar 1 keer gegeven in 2009 en juist dat is mijn dochter.
  Ik had ook andere namen Pim voor een jongen en als ik niet op deze naam was gekomen had ja juist mijn dochter dus pim geheten.
  Ik kort zelf de naam af naar Djoos en als iemand Marsi zegt zeg ze zelf ik heet Marsi-djo en Djoos voor vrienden?
  Ik vind Mimi een bijzondere naam. Kort krachtig en zeker geen naam genoten in de klas.
  Veel liefs aan Mimi een bijzonder meisje met fantastische naam.

  • 12 augustus 2018 / 13:49

   Wat leuk dat je reageert Vanes. En wat leuk om te lezen hoe Marsi-Djo is ontstaan. Ik heb dit nooit geweten, maar wat een bijzonder! Haha vind dit veel mooier voor haar dan Pim hoor 😉

 5. 7 augustus 2018 / 17:40

  De naam Mimi is bij mij een bekende naam, zo heet een vriendin. En een kennis die Simone heet heeft Mimi als koosnaam.
  Ik vind het een mooie en bijzondere naam.

  Yuri… komt van Yuri Gagarin, omdat wij beide van ruimtevaart en space houden.
  Stef… komt van Stef Bos, het nummer op de radio toen ik moest gaan bevallen, want ik had nog geen naam.

  • 12 augustus 2018 / 13:51

   Vind het zo leuk te lezen hoe andere op de naam komen. En wat je zegt dat jullie nog geen naam hadden en hem daarom zo genoemd hebben hoor je echt wel vaker. Toch zijn het beide erg leuke namen!

   Leuk dat jij ook iemand kent die Mimi heet. Veel mensen kennen wel iemand die als koosnaam inderdaad zo heet, maar echt die naam hoor je de laatste tijd niet veel meer.

 6. Mimi Giltaij
  31 oktober 2020 / 13:08

  In 1949 heeft mijn vader heel veel moeite moeten doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand om mij als ‘Mimi’ ingeschreven te krijgen. In Noord-Holland een toen nog totaal onbekende voornaam. Gelukkig voor hem én voor mij was Mimi Boesnach in die tijd een bekende actrice en kon hij daarnaar verwijzen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.