BoekStart | Lezen voor de allerkleinste

Toen Mimi 3 maanden werd kreeg ik een brief van de gemeente in samenwerking met onze Bibliotheek over BoekStart. Vandaag wil ik jullie wat meer vertellen over dit project. Ik vind het zelf namelijk een super goed initiatief en wist voordat ik de brief kreeg niet eens van het bestaan af.

BoekStart

BoekStart

Vanaf 2 maanden ben ik bij Mimi begonnen met het voorlezen van boekjes. Eerst vond ze er nog niet veel aan, maar toen ze ongeveer 3 maanden was merkte ik dat ze het écht leuk vond. Nu lees ik elke avond voor het slapen in ieder geval een verhaaltje voor. Als het verhaaltje te lang is vindt ze het niet leuk, dus we houden het bij korte verhaaltjes. BoekStart is een prachtig initiatief om baby’s een vliegende start mee te geven op het gebied van taal.

Wat is BoekStart?

BoekStart is ontwikkeld door de Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

Hoe werkt BoekStart?

Als je baby 3 maanden oud is ontvang je een brief van de gemeente met daarbij een baby biebbon. Heb je deze bon niet gehad? Check dan even of BoekStart ook in jouw gemeente is. Doet jouw gemeente wel mee, maar heb je de bon niet ontvangen? Dan kun je hem ook via de website downloaden of je kunt hem afhalen bij het consultatiebureau of de kinderopvang.

Met deze bon ga je naar de Bibliotheek bij jou in de buurt. Neem voor de zekerheid nog wel even een legitimatiebewijs mee! Daar kun je jouw baby gratis laten inschrijven, ontvang je een pasje, een korte rondleiding en uitleg over de bibliotheek.

Baby in Bibliotheek

Wist je bijvoorbeeld dat een lidmaatschap op de Bibliotheek voor kinderen tot 18 jaar gratis is? En dat de Bibliotheek ook stoffen boekjes en badboekjes heeft voor baby’s? Deze stoffen boekjes worden nadat je ze hebt ingeleverd gewassen in een speciale wasmachine. Dit is wel heel fijn, aangezien kleine kindjes natuurlijk veel kwijlen en graag sabbelen op dingen.

Babyboekjes in de bibliotheek

Ook krijg je het BoekStartpakket mee naar huis!

Unboxing BoekStartpakket

In het BoekStartpakket wat je meekrijgt bij je eerste bezoek bevat de volgende items:

Boekstart

 • Uiteraard het leuke koffertje.
 • Twee boekenleggers, waarvan één met de openingstijden van de Bibliotheek.
 • Een brief met een verdere uitleg over BoekStart.
 • Een inschrijfformulier voor een van de ouders voor de eerste 3 maanden gratis.
 • Een boekje met liedjes: Daar buiten loopt een schaap.
 • Een stoffen boekje: Kleuren.

Boekstart

Let op: De inhoud van het boekstart koffertje kan per tijd en per bibliotheek verschillend zijn. 

Onze geleende boekjes

Voor Mimi nam ik gelijk een aantal boekjes mee. Je kunt in totaal per keer 6 boekjes meenemen. Ik heb verschillende boekjes uitgekozen. Twee stoffen boekjes, twee boekjes over dieren en een klein voorleesboekje van Dribbel.

Boekstart

De geleende boekjes mag je 3 weken houden. Dit kun je eventueel nog verlengen online. Altijd handig voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Aan de stoffen boekjes zit een plastic kaartje die je eraf kunt halen als je de boekjes gaat gebruiken. Lever je de stoffen boeken weer in? Dan moet je deze plastic tags even los inleveren bij de balie. Het kan namelijk weleens voorkomen dat hij vast komt te zitten in de automaat.

Ik vind BoekStart echt een super initiatief. Ik kwam zelf al graag in de bibliotheek, maar voor Mimi is het helemaal leuk. Zo hoef je niet altijd alles te kopen en leest ze nog meer verschillende boekjes wat alleen maar beter is voor haar ontwikkeling.

Kende jij BoekStart al?

 

 

 

 

8 Reacties

 1. 25 juni 2018 / 19:29

  Wat een goede tip Lesley, ik wist dit helemaal niet! Heb het opgezocht en mijn gemeente doet ook mee. Ga dus de bon uitprinten en volgende week met Tess erheen ๐Ÿ™‚

  • 26 juni 2018 / 15:00

   O wat fijn dat jullie gemeente ook meedoet! Leuk dat je er volgende week met Tess heen gaat! Ik ben heel benieuwd wat ze ervan vindt. ๐Ÿ™‚

 2. 26 juni 2018 / 07:59

  Wat leuk! Onze eerste kan zich ieder moment melden en dit ga ik zeker in de gaten houden ? Gelukkig hebben de bibliotheken hier ook Boekstart, dus kan ik me ook uit gaan leven met allerlei leuke boekjes ?

  • 26 juni 2018 / 15:01

   Leuk! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Heel veel succes met de bevalling. Laat je het mij weten als je het BoekStart pakket opgehaald hebt? Lijkt me leuk om te zien ๐Ÿ™‚

 3. Marielle
  27 juni 2018 / 22:21

  Ik vind boekstart een heel leuk initiatief. Mijn gemeente doet ook mee. Wel zijn er niet heel veel boekjes voor de kleine. In mijn boekstart zat een stoffe boekje met een leeuw en een ander plaatjesboek. Vienna haar eigen collectie is al aardig imposant zo leuk vooral omdat ze er zo van geniet.

  • 4 juli 2018 / 21:35

   Wat leuk te horen dat ze er zo van geniet. Jammer dat de bieb bij jou niet heel veel keus heeft. Ik moet wel zeggen dat het mimi niet uit maakt of ik nu 10x hetzelfde boekje voorlees of 10x een ander boekje. Ze blijft het zelfde boekje helemaal geweldig vinden haha.

 4. Robine
  2 juli 2018 / 13:04

  Super leuk hรจ! Ik moet binnenkort ook maar eens een pasje voor Anna gaan aanvragen.
  Voor Beau zaten er 2,5 jaar geleden zulke leuke boekjes in het koffertje en we lenen nog geregeld boekjes bij de bieb!

  • 4 juli 2018 / 21:36

   O leuk! Ja zeker een voor Anna ook aanvragen. Ik ben benieuwd. Lees je haar nu ook al voor uit boekjes van Beau?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.