Borstvoeding | als je eerder stopt dan je in gedachte had

Borstvoeding, het is nogal een dingetje en er is een hele maffia van als ik iedereen mag geloven. Voordat ik bevallen was, werd er vaak aan mij gevraagd wat ik wilde gaan geven: borstvoeding of flesvoeding. Ik koos voor borstvoeding geen twijfel over mogelijk. Hoe moeilijk kon het nu zijn?

Starten met de borstvoeding

Net na mijn bevalling in het ziekenhuis werd Mimi gelijk aan mijn borst gelegd. Dit was in eerste instantie zo snel omdat mijn placenta niet los kwam en dat ze hoopte dat het daardoor wel zou gebeuren. Helaas was dat niet het geval, zoals je misschien in mijn bevallingsverhaal al heb kunnen lezen.

Borstvoeding

Eind van de middag kreeg Mimi voor het eerst echt borstvoeding van mij. Ook in de nacht ging dit door en het was fantastisch hoe goed ze het deed. Ze hapte perfect aan alsof ze het al jaren deed. Ook tijdens de kraamweek ging het met de borstvoeding erg goed. Het kwam goed op gang (hallo stuwing) en Mimi was een tevreden kindje.

Eerder stoppen met de borstvoeding

Toen Mimi 6 weken oud was, kreeg ik problemen met de borstvoeding. Mimi kreeg spruw en ik ook in mijn melkklieren. Wauw wat kan dat zeer doen zeg! Ik kreeg medicatie voor Mimi en dat zou bij mij dan ook moeten helpen. Helaas was dat niet het geval en bleef het enorm zeer doen. Door de pijn liep mijn melkproductie terug en had Mimi te weinig aan wat ik haar kon geven.

Ik ben begonnen met het geven van flesjes kunstvoeding en ben zelf gaan afkolven. Die gekolfde melk gaf ik haar om en om met de kunstvoeding. Op deze manier was er geen besmetting meer over en weer van de spruw en werd bij mij de pijn ook steeds minder. Dit ging voor een weekje ongeveer goed. Echter lukte het mij helaas niet meer om mijn melkproducten op te hogen waardoor ik steeds vermoeider en emotioneler werd wat weer resulteerde in weer minder melk.

Na 2 weken proberen, een gesprek met de lactatiekundige en aanklooien heb ik uiteindelijk besloten om te gaan stoppen met de borstvoeding. Ik vond het een super moeilijk besluit waar ik ook erg emotioneel over was.

Falen als moeder

Ik heb er erg veel moeite mee gehad om te besluiten dat ik uiteindelijk helemaal ging stoppen met de borstvoeding. Het voelde zo alsof ik (maar vooral mijn lichaam) faalde en opgaf. Iets wat ik totaal niet wilde en wat ik ook van te voren, toen ik begon met de borstvoeding helemaal niet had gedacht dat zou gaan gebeuren.

borstvoeding1

Natuurlijk faal je niet als moeder. Je bent er voor je kindje en je wilt het beste voor haar. Echter voelt het wel zo op dat moment. Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje en het beste wat je haar maar kunt geven. Dat zinnetje zweefde zo door mijn hoofd en werd er door iedereen (van elke instantie) elke keer weer ingeprent. Ik kon haar niet meer geven wat ze nodig had en dat voelde heel erg vervelend. Mede hierdoor vond ik de borstvoeding periode wel zwaarder dan ik had gedacht. Na zo een geweldige start eindigde het toch nog redelijk snel met een zwart randje.

Ik was erg bang voor wat andere mensen gingen zeggen. Ik kreeg al vaak opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd zoals: bij het geven van een flesje: dat is toch wel moedermelk he?! Het steekt dan extra als je het graag nog langer vol had willen houden, maar het nou eenmaal niet ging. Ik ging er zelf aan onderdoor en dat is niet de bedoeling.

Achteraf gezien

Achteraf ben ik blij dat ik het besluit heb genomen om te stoppen met de borstvoeding. Vanaf het moment dat ik besloot te stoppen ging het met mij weer beter. Ik miste het ‘intieme’ zoals mensen vaak zeggen, totaal niet. Ik vond het geven van borstvoeding net zo intiem als het geven van een flesje. Je kindje kijk je op dezelfde manier aan, het ‘product’ komt alleen uit een flesje in plaats van uit je borst.

Ik denk dat ik er zoveel moeite mee heb gehad om te stoppen, omdat ik totaal niet had verwacht dat dit kon gebeuren met het geven van borstvoeding. Ik dacht dat het gemakkelijk zou zijn en kon mij hierin geen tegenslag bedenken. Simpelweg omdat ik mij daar niet in verdiept had. Mijn verwachtingspatroon voor de borstvoeding was onbewust te hoog en dat maakte het zo moeilijk. Ook was ik erg bang voor de reacties van andere mensen, maar achteraf gezien had ik daar gewoon echt niet over na moeten denken. Dit was op dat moment het beste voor haar en het beste voor mij.

Heb jij fles- of borstvoeding geven?

Wil je mijn borstvoedingsverhaal part 2 lezen? Kort samengevat: toch weer proberen, maar helaas na 2 weken en 2 dagen toch moeten toegeven dat het niet werkt. Dit verhaal kun je terug vinden op mijn Mamaplaats account.

20 Reacties

 1. 23 mei 2018 / 08:53

  Wat een eerlijk verhaal!

  Ik hoop dat het mij lukt om de borst te geven. En als het niet lukt – dat zien we dan wel.

 2. 23 mei 2018 / 20:48

  Ik begrijp je gevoel, er wordt inderdaad overal erg gehamerd op borstvoeding. Het belangrijkste is dat Mimi en jij gezond zijn en van elkaar kunnen genieten! Met of zonder borstvoeding. Xx

 3. Marielle
  23 mei 2018 / 21:48

  Wat een eerlijk verhaal. En goed om voor jezelf te kiezen. Mensen hebben snel een mening. Zelf had ik mezelf vanaf begin voorgenomen borstvoeding te geven als dit ging. Vanaf begin ging het super. Helaas heeft ze er niet altijd genoeg aan. Dus krijgt ze gedeeltelijk kunstvoeding bij. Wel kolf ik nog steeds maar merk dat door stress op werk mijn productie terugloopt vooral op werkdagen. Vind het super dat je er zo open en eerlijk over bent

  • 10 juni 2018 / 22:29

   Graag gedaan. Ik hoop altijd dat met mijn eerlijke verhalen, mensen zich erin herkennen. Soms heerst er ergens een beetje teveel taboe op en dat probeer ik op deze manier een beetje te doorbreken. Fijn dat het wel supergoed bij jou ging vanaf het begin. Ik hoop dat het je (indien je dat wil) lukt om het zo lang mogelijk vol te houden.

 4. Tamara
  23 mei 2018 / 22:03

  Ik heb zelf ook 9 maanden borstvoeding gegeven dat was ook mijn streven. Nu ik ben gestopt voel ik me ook beter en kan mijn man ook vaker flesjes geven. Toch fijn dat jij het ook een tijdje hebt kunnen doen en is altijd goed om ook aan je zelf te denken want dat is net zo belangrijk

  • 10 juni 2018 / 22:30

   Dank je wel! Wat knap dat het je gelukt is om het 9 maanden vol te houden en je jouw streven hebt behaald. Aan jezelf denken is in dit soort situaties inderdaad belangrijk. Bedankt voor je reactie!

 5. 23 mei 2018 / 23:25

  Jeetje! Wat klinkt dit ook weer herkenbaar!

  Ik ben ook begonnen met borstvoeding toen Rona geboren werd. Wel was ik gewaarschuwd dat door mijn diabetes mellitus en de keizersnede mijn productie kon achterblijven.

  Ik wilde er toch voor gaan en zo ben ik 2 weken aan het ‘knokken’ geweest.

  Hoe ik het ook probeerde mijn productie kwam niet verder als 30 cc uit 2 borsten per keer. Ook kon Rona niet goed aanhappen.
  Na veel emoties en tranen ben ik af gaan bouwen en krijgt de kleine nu kunstvoeding.

  Er zijn nog wel momenten, dat ik wilde dat het wel gelukt was. Maar we hebben een vrolijke en goed groeiende knappe meid en dat is belangrijk.

  Ik vond het erg fijn om je blog te lezen hierover!

  X

  • 10 juni 2018 / 22:37

   Wat lief je reactie en ik ben blij dat je het fijn vond om deze blog te lezen. Ik krijg er veel reacties op en vooral over het feit dat dit juist de verhalen zijn die je niet hoort, maar wel heel veel voorkomen. Toch knap van je dat je ervoor hebt geknokt. Je hebt gedaan wat je kon en meer was niet mogelijk. Je kindje heeft voeding nodig en het maakt uiteindelijk toch niet uit wat voor voeding. Zolang jij er maar voor haar bent xx

 6. 24 mei 2018 / 13:03

  Mooi dat je dit deelt. Ik ben nu 18 weken zwanger en was erg aan het twijfelen om wel of geen borstvoeding te gaan geven.. voor ik zwanger was, was ik erg stellig.. ik ga geen borstvoeding geven. Omdat de sociale druk vrij groot is ben ik heel erg gaan twijfelen (en nog een beetje), al heb ik gisteren met mijn man besproken dat ik het niet wil gaan doen. Mensen hebben altijd hun oordeel klaar, maar ik ben van mening dat je moet doen wat goed voelt voor jou. Gelukkig ging het met jou op een gegeven moment weer beter en dat is toch het belangrijkste voor jou én je kindje?!
  Femke onlangs geplaatst…You and Make up Tag.My Profile

  • 10 juni 2018 / 22:50

   Ja zeker te weten. Als je het niet wil doen, moet je je ook absoluut niet door de sociale druk laten meevoeren hoor. Doe alsjeblieft waar je je zelf goed bij voelt!

  • 10 juni 2018 / 22:55

   Dank je wel voor je reactie. Ja inderdaad ik denk dat het vooral bij mij ook de teleurstelling was, ik wilde heel graag maar het lukte gewoon niet meer. Dan doet het pijn.

 7. 25 mei 2018 / 10:57

  Mooi verhaal Lesley! Ik kan me heel goed voorstellen dat het als falen voelt maar dat is zooooo absoluut niet waar! Ik heb ook momenten gehad waarop het echt bijna niet meer ging en ik er compleet door heen zat. Op die momenten zeiden mijn ouders ook van Stop toch… Soms is dat beter. Ik heb uiteindelijk wel geluk gehad want met een paar goede en simpele tips heb ik het toch 15 maanden volgehouden. Toen was het ook echt heeeeeelemaal op en genoeg en klaar 😉
  Natascha – Beautyopinie onlangs geplaatst…Mama | Voor het eerst met je baby op vakantie naar de zonMy Profile

  • 10 juni 2018 / 23:01

   Zo knap dat je het zo lang hebt volgehouden. Echt een topper ben je. Ik snap wel dat je er toen helemaal klaar mee was hoor haha. Ja in sommige gevallen is het gewoon beter om te stoppen. Als je er zelf niet gelukkig van wordt moet je het niet doen.

 8. 3 juni 2018 / 22:56

  Ik wilde heel graag borstvoeding geven. Toen mijn dochtertje 3 maanden te vroeg werd geboren was dit gevoel alleen nog maar sterker geworden. Dit was het beste dat ik haar kom geven. Ze had nog veilig in mijn buik moeten zitten en zo kreeg ze toch alles van mij om op krachten te komen. Maar de eerste 3 maanden was ze te zwak om aan de borst te gaan en heb ik dus alleen maar gekolfd. Wat voelde ik mij een melkkoe. Na die 3 maanden toen ze mee naar huis mocht kon ik haar eindelijk borstvoeding geven en ik vond het geweldig.

  • 10 juni 2018 / 23:02

   Ja dat snap ik dat je het toen helemaal geweldig vond! Wat knap dat je het kolven 3 maanden hebt volgehouden. Dat moet wel heftig geweest zijn en ik snap je ‘melkkoe’ gevoel. Dat had ik tijdens het kolven op een gegeven moment ook wel echt hoor. Fijn dat het uiteindelijk toch gelukt is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.