6 Dingen die je kunt leren van je hond

Je kunt je hond allerlei dingen leren, maar waarom zou je niks van je hond kunnen leren? De meeste van jullie hebben Zoë al eerder op mijn blog voorbij zien komen en kennen haar al een beetje. Zoë is mijn Chihuahua van 6,5 jaar oud. Ze is eigenwijs, lief, stoer, slim en dapper. In de loop der jaren heeft Zoë drie verschillende cursussen gehad om van alles te leren en te zorgen dat het ongeleid projectiel een geleid projectiel werd. Ze kan allerlei trucjes als zit, af, boks, high five, blijf enz. Ze heeft veel van mij geleerd maar eerlijk, ik denk dat ik nog meer van haar geleerd heb. Ze is een steun en toeverlaat voor me. Een die altijd luistert als ik met iemand wil praten zonder dat het doorverteld wordt, iemand die luistert zonder te oordelen (tja wordt ook lastig maar je begrijpt me wel 😉 ) . Iemand waar je even mee kan dansen als je in een gekke bui bent. Ze legt dan heel lief haar pootje in mijn hand en zo deinen we de kamer rond (natuurlijk als er niemand anders bij is 😉 ) . Hieronder nog 7 belangrijke dingen die ik geleerd heb van Zoë.

Onvoorwaardelijke liefde

Een hond zal altijd van je houden no matter what. Ook al heb je haar misschien een keer vergeten vers water te geven of heb je een keer iets minder tijd om te wandelen. De volgende keer als je thuis komt is ze net zo blij. Onvoorwaardelijk liefhebben vind ik de mooiste eigenschap van een hond. Mensen kunnen hier veel van leren. Hou van iemand omdat je die persoon aardig, inspirerend of mooi vind. Als ze eens iets slechts doen hoeft het niet te betekenen dat het daarom geen mooi persoon meer is.

6 dingen die je kunt leren van je hond

Intuïtie

Mijn hond voelt het altijd meteen aan of iemand goed volk is of niet. Misschien een beetje een ranzig verhaal maar toen ik Zoë gekocht had, had ik een vriend. Zoë vond hem verschrikkelijk en elke keer als hij geweest was ging ze precies waar hij op bed gezeten of gelegen had plassen. Eerst vond ik het heel vervelend omdat ik zelf ook niet door had dat het uiteindelijk niet dé persoon voor mij was. Naderhand heb ik dit wel ingezien en had Zoë groot gelijk. Bij de kennismaking met mij andere ex en met Tiemen was het in een keer goed. Honden hebben een hele sterke intuïtie en vertrouwen daar blindelings op. Ik heb ook een redelijk sterke intuïtie en heb door Zoë geleerd dat ik daar echt wel naar moet luisteren. Negen van de tien keer heeft mijn intuïtie het namelijk bij het juiste eind.

Neem je rust wanneer nodig / relax is ook echt relax 

Rust nemen is voor mij nog steeds een moeilijk punt. Het is heerlijk om te rusten maar ik gun mezelf deze rust vaak niet. Ik moet altijd wat doen. Back to basic is eigenlijk het enige wat ik moet en ik moet vooral het moeten loslaten. Als Zoë moe is geeft ze dat aan en trekt ze zich terug in haar hokje of op de bank onder een dekentje. Ik vind het moeilijk om aan te geven dat ik gewoon moe ben. Tiemen merkt het altijd aan me want ik word dan chagrijnig haha 🙂 . Wat ook mooi is bij het rusten van een hond is dat als ze rusten ze ook echt mega relaxt zijn. Ze ligt er helemaal chill bij en je kunt zo haar pootje optillen en die valt dan neer.

6 dingen die je kunt leren van je hond

Oordelen is niet nodig

Oordeel niet over andere mensen. Je weet nooit wat iemand heeft meegemaakt, wat iemand denkt of wat er op dit moment speelt. Het is heel makkelijk om te oordelen op misschien iets wat iemand heeft gedaan maar wellicht weet je de reden hier niet van. Zoe luistert altijd maar zal nooit oordelen. Ze kan dat natuurlijk ook niet echt maar dat is iets wat ik heel fijn vind. Niet alleen door Zoë heb ik dit geleerd maar ook door wat ik zelf meegemaakt heb voor mijn depressie en tijdens.

Beweging is ontspanning

Met dit weer is het niet altijd fijn om te gaan wandelen. In de winter met de donkere dagen zijn de rondjes wat korter dan normaal. Toch ging ik gister samen met mijn moeder en de twee hondjes wandelen. Zoë rent dan echt heen en weer en ze ziet er zo blij uit. Ze vind het heerlijk en geniet er echt van. Niet alleen is het goed voor haar maar ook voor mij. Door te wandelen en te genieten van de kleine dingen die om je heen gebeuren in de natuur verbrand je niet alleen calorieën maar maak je ook je hoofd leeg.

6 dingen die je kunt leren van je hond

Ben zelfverzekerd

Misschien niet op elke hond toepasbaar maar mijn hond is een dappere dodo. Kenbaar voor Chihuahua’s is dat ze zich groter voelen dan ze zijn en dat is zeker waar. Ze staat, tijdens het wandelen, altijd in de actieve houding met haar staart en oren omhoog, heel stoer 😉 . Ze twijfelt op dat soort momenten geen moment aan haarzelf. Iets wat ik heel erg knap vind want daar gaat het bij mij wel eens mis. Zelfvertrouwen of zelfverzekerd zijn zonder te twijfelen aan jezelf is mooi. Waarom moeten wij onszelf vergelijken met anderen, je bent goed zoals je bent!

Wat heb jij van je hond of huisdier geleerd?

 

 

8 Reacties

 1. Angelina
  19 februari 2016 / 07:46

  Was gezellig gister.
  Zeker waar dat je wat kan leren van dieren.
  Ik heb van lucky geleerd niet iedereen zomaar te vertrouwen. Wat meer afstand te houden.
  Leuk geschreven stuk.
  Groetjes?

  • 19 februari 2016 / 08:29

   Hihi ik leer juist het omgekeerde van mn dieren: meer vertrouwen hebben

 2. 19 februari 2016 / 08:27

  Super leuk <3<3. Inderdaad onvoorwaardelijke liefde: je liefde voor iemand verandert niet n.a.v. wat iemand zegt of doet. Dat heeft met andere dingen te maken. Verder, richten op positieve dingen en niet vergelijken (ooit een kat of hond gezien die gedachten heeft als 'maar ik ben wat dikker dan zij dus…' of 'ik heb maar 3 pootjes dus ik kan niet…'). En daarmee meteen een ander puntjes: het geloven of gehoorzamen van je gedachten. Dat dat niet hoeft, dat is aan jou 🙂
  Loveeee diertjes

 3. Renske
  19 februari 2016 / 11:09

  Heel mooi artikel! Soms zou ik zelf wel graag een hond willen zijn, hihi. De vrolijkheid, het relaxte etc. Heerlijk lijkt me dat! 😉

 4. 19 februari 2016 / 15:45

  Toen ik nog bij mijn ouders woonde hadden we bijna altijd wel een hond. Komt wel overeen met wat jij allemaal beschrijft en ook nog eens verantwoordelijkheden nemen en rekening houden met anderen. Je kan je hond niet zomaar langer laten wachten op zijn dagelijkse rondje bijvoorbeeld.

 5. 20 februari 2016 / 18:15

  Wat een leuk stukje en wat is Zoë een schatje! Ik weet niet echt wat ik van m’n hond geleerd heb.. zou ik ns over moeten nadenken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.