Mijn coachingstraject bij GORTcoaching

Af en toe merk je dat je ergens tegenaan loopt. Je hebt het gevoel vast te zitten in een bepaald patroon. Je komt in een neerwaardse spiraal terecht of je persoonlijke groei stagneert. Een paar maanden geleden had ook ik hier last van. Na een hele stressvolle periode merkte ik dat het steeds iets minder goed ging. Ik verviel in oude patronen en had het gevoel net mijn hoofd boven water te kunnen houden. Ik wist dat ik enige hulp nodig had, maar wist niet zo goed wat. Een psycholoog was net weer niet nodig, maar eerder een onafhankelijk persoon. Op dat moment kreeg ik een berichtje over GORTcoaching. Het voelde als een geschenk uit de hemel. Dat was exact wat ik op dat moment nodig had.

Over GORTcoaching

Even een korte inleiding, wat is coaching nu eigenlijk?

Coaching is een persoonlijk ontwikkelingsproces dat wordt ingezet ter bevordering van de voor jou wenselijke en duurzame veranderingen. – GORTcoaching.

GORTcoaching is een landelijk coachbureau gespecialiseerd in verschillende soorten coaching. Je kunt hier eigenlijk terecht voor elke vorm van coaching waar je maar naar opzoek bent. Denk hierbij aan: Life Coaching, Coaching voor Perfectionisten, Loopbaan Coaching, Burn Out Coaching, Sollicitatiecoaching, Coaching voor HSP’s, Coaching voor dertigers etc. Eigenlijk is er voor iedereen wel een vorm van coaching beschikbaar.

Naast dat je als persoon een coach kunt bezoeken, zijn er ook zakelijk allerlei mogelijkheden. Naast Teamcoaching en één op één coaching kun je als bedrijf ook kijken naar een maatwerk oplossing.

Hoe kies je een coach uit?

Na het kiezen van een vorm van coaching ga je kijken naar welke coach je hierbij kan helpen. Het uitkiezen van een coach is erg persoonlijk. Ik ga hier niet vertellen welke coach ik had, ondanks dat hij uitmuntend is. Het gaat erom dat je iemand kiest die bij jou past, waar je je goed bij voelt en waarbij je het gevoel hebt dat hij of zij je verder kan helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Mijn coach was perfect voor mij, na het zien van de foto en de beschrijving op de site bij GORTcoaching had ik direct een goed gevoel bij deze man. Dat hij voor mij perfect was, hoeft niet te betekenen dat het voor jou ook goede coach is. Mijn tip, kies met je hart.

Gratis kennismaking

Je begint altijd met een gratis kennismakingsgesprek. Hier kun je de basis van je verhaal vertellen aan je coach en kijken of je een klik hebt met deze persoon. Klikt het niet, dan kun je ervoor kiezen om ermee te stoppen of over te stappen op een andere coach. Ik had gelukkig direct een goede klik met mijn coach en voelde me vanaf het moment dat ik er binnenkwam al erg thuis.

Coachingsopdrachten

Vaak werk je tussen de gesprekken door aan opdrachten. Op die manier kom je meer over jezelf te weten, de knelpunten maar ook juist de goede punten. Die kun je dan tijdens de vervolggesprekken met je coach weer behandelen.

Ik heb tijdens mijn coachingstraject twee opdrachten gedaan. Aan het einde van het introductiegesprek werd er gevraagd of ik door wilde gaan met de coaching en welke vervolgstappen ik dan wilde nemen. Ik had de keus uit een aantal opdrachten, samen met de coach was ik het in ieder geval eens dat de opdracht 360 graden feedback een van de twee opdrachten werd.

GORTcoaching

360 graden feedback

360 graden feedback is een feedback waar je zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak feedback vraagt van mensen die je goed kennen. Daarbij dien je wel verschillende soorten mensen te vragen. Dit kunnen je ouders zijn, een oud leidinggevende, een klant, een vriendin en oud klasgenoot en ga zo maar door. Ik heb bij thuiskomst na de eerste sessie gelijk de 360 graden feedback uitgezet onder 10 mensen. Die mensen hebben dan drie weken de tijd om de vragenlijst in te vullen en terug te sturen.

Wat voor vragen staan er dan op? Bijvoorbeeld wat mijn goede kwaliteiten zijn, wat mijn minder goede eigenschappen zijn en hoe ze mij als persoon omschrijven.

Relativeren is the key

Het zijn verschillende vragen waardoor je een realistischer beeld van jezelf krijgt. Dat is iets wat bij mij regelmatig wel ontbreekt. Nadat ik de enquetes terug heb gekregen van diverse mensen hebben er wel regelmatig tranen over mijn wangen gerold. Ik ben door mijn perfectionisme geneigd om mij meer te focussen op de slechte punten. Die bekeek ik dan uiteraard ook als eerst. Gelukkig kwamen die allemaal overeen met mijn eigen gedachten.

Alleen waar ik erg van schrok, een soort besef moment, is de grote lijst aan positieve punten. Het is geweldig om te lezen dat mensen vol lof over je spreken. Als deze mensen zo over mij praten, mag ik toch ook wel een stuk liever naar mijzelf toe worden. Dat is een ding wat mij wel duidelijk geworden is. De 360 graden feedback ligt hier ook nog steeds naast mijn bureau. Als ik dan een moment heb waarbij ik mijzelf niet zo leuk vind, lees ik ze door en weet ik, ik mag er best zijn.

Dingen die ik van mijn coach heb geleerd.

Ja is ja en nee is nee.

Ik weet dat ik moeilijk nee kan zeggen. Na mijn depressie is voor mij duidelijk geworden dat dit een punt is waar ik altijd aan moet blijven werken. Het is in de afgelopen jaren al een stuk verbeterd, maar soms heb je periodes waarin het weer helemaal mis gaat. Zo ook een tijdje geleden. Daarom kwam de coaching net op het juiste moment. Dit was een van de dingen die ik veel heb besproken met mijn coach. Waar komt het vandaan? Durf je geen nee te zeggen of ligt het anders? Ik ben iemand die al snel iedereen tevreden wil houden. Dat gaat nou eenmaal niet en het is belangrijk dat je eerst aan jezelf gaat denken, voor je aan iemand anders denkt. Een van de uitspraken die mijn coach gedaan heeft is me zo bij gebleven en heeft me echt veel goeds gedaan de afgelopen tijd.

Ja zeggen betekent ook ergens anders nee tegen zeggen

Uiteraard heel logisch, maar op die manier had ik het dus nog nooit bekeken. Sinds die uitspraak ben ik dat gaan toepassen. Is deze ‘ja’ haalbaar voor mij en is het de afweging waard om dan ergens anders nee tegen te zeggen. Misschien klinkt het heel simpel, het is gewoon een vorm van omdenken. Die inzichten heb je soms nodig om verder te komen. Ik had de laatste tijd ook vaak dat ik nee zei, maar als mensen dan doorbleven drammen ik uiteindelijk toch omboog naar een ja. Dat is dus iets waar ik meer volhardend in moet zijn. Hij zei, de volgende keer weten ze als jij nee zegt is de kans er nog dat je uiteindelijk omgaat naar een ja. Het moet duidelijk zijn: nee is nee en ja is ja.

GORTcoaching

Doelen stellen

Vroeger dacht ik altijd, als ik dertig ben heb ik het helemaal voor elkaar. Huisje, boompje, beestje en weet ik precies wie ik ben, waar ik voor sta en wat ik wil. Tja, iets te veel Disney gekeken denk ik haha. Nu ik bijna dertig word, ben ik uiteraard heel blij met mijn vriend, mijn hond en mijn koophuis. Echter voor de rest blijft het toch allemaal lastig. Waar wil je heen in je leven, wat is je doel, dat zijn vragen die ik mezelf al vaak genoeg heb gesteld. Met mijn coach heb ik het ook hier veel over gehad. De beste les die hij mij hierin gaf?

Doelen stellen hoeft niet moeilijk te zijn, maar kijk niet te ver vooruit

Ik kijk veel te ver vooruit. Ben bang om nu een keuze te maken waar ik later spijt van krijg, of die teveel invloed zal hebben op de toekomst. Door deze uitspraak viel het kwartje. Doordat ik veel te ver naar voren wil kijken, zie ik door de bomen het bos niet meer. Door dichterbij te kijken en eerder een plan te maken voor een jaar of twee-vijf kun je het beter overzien en wordt het allemaal duidelijk. Je weet toch nooit hoe het loopt, dat heb ik in het begin van dit jaar toch erg duidelijk gezien. Het leven kan zo in een klap op zijn kop staan en ik zeg je, dat is totaal niet te plannen. Geniet van elke dag en doelen maken is goed, zolang ze maar niet onhaalbaar zijn.

Zoals je hoort ben ik dus erg enthousiast over GORTcoaching. Ik liep mijzelf weer helemaal voorbij en door de coaching ben ik weer met twee benen op de grond beland. Het is goed om ook aan jezelf te denken en niet te ver vooruit te lopen met je gedachten. Leven in het nu en genieten van het nu. Ik raad het echt iedereen aan. Zit je ergens mee, kom je ergens niet uit, ga naar GORTcoaching.

Wil je meer weten over GORTCoaching? Plan via de website een gratis oriëntatiegesprek bij een coach. Als je na het gratis oriëntatiegesprek start met coaching en aangeeft via fan@gortcoaching.nl dat je via mijn website: My Little Happiness bij GORTcoaching terecht bent gekomen, krijg je een cadeautje!

 

6 Reacties

 1. 14 juni 2017 / 07:57

  Wat fijn dat je wat ondersteuning hebt gehad en daardoor weer tot nieuwe inzichten bent gekomen. Aan jezelf werken is een cadeautje voor jezelf.

 2. 14 juni 2017 / 07:57

  Wat fijn dat je wat ondersteuning hebt gehad en daardoor weer tot nieuwe inzichten bent gekomen. Aan jezelf werken is een cadeautje voor jezelf.

 3. 14 juni 2017 / 08:02

  Wat ontzettend mooi dat je dit coachingstraject mocht volgen en dat het ook nog eens precies op het juiste moment komt. Zo te horen heb je er echt een paar wijze lessen door geleerd. Nee is nee is heel belangrijk, maar zo lastig soms. En wat een belangrijke les om doelen vooral voor de kortere termijn te stellen. Het is inderdaad zo dat dat vaak zoveel nuttiger is dan heel ver vooruitkijken en door de bomen het bos niet meer zien.

 4. 14 juni 2017 / 08:05

  Wat fijn dat dit je geholpen heeft. Inderdaad, ja is ja en nee is nee. Dat laatste vind ik zelf nog steeds wel eens moeilijk.

 5. 14 juni 2017 / 11:56

  Dat klinkt wel heel fijn dat je zo jezelf beter leert kennen als het ware. En een cadeautje dat het precies op het juiste moment is gekomen 🙂

 6. 14 juni 2017 / 15:22

  Wat een goede match,… ik zelf heb ook een coach gehad en ik heb zoveel geleerd, kunnen filteren en loslaten.
  Ik durf nu meer nee te zeggen, soms betrap ik me wel weer op een te snelle ja… echter je mag op iets terugkomen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.