Review | Nooit meer bang van Gaby Rasters

Nooit meer bang van Gaby Rasters

Soms lees je een boek wat je niet alleen raakt, maar ook op een positieve manier aan het denken zet. Nooit meer bang van Gaby Rasters is een boek wat mij echt overrompeld heeft. Het boek is een emotionele rollercoaster, maar vooral ook een boek wat je in je hart sluit.

Nooit meer bang - Gaby Rasters

Op de achterkant wordt het boek als volgt omschreven:

Op zomaar een ochtend op het vliegveld van Brussel vinden er twee bijzondere ontmoetingen plaats. Vlak nadat Maud heeft ontdekt dat haar vriend een ander heeft, vindt ze gehoor bij de lieve Victor. En Louise, die vanwege haar borstkanker een muur om zich heen heeft gebouwd waar geen man doorheen kan, merkt dat ze zich toch ineens aangetrokken voelt tot Lennard, die ze ontmoet in de ontbijtzaal van haar hotel.

Later op zomaar die ochtend vindt er in de vertrekhal een vreselijke aanslag plaats. De twee vrouwen bevinden zich niet meer op het vliegveld, maar Victor en Lennard wel. De zoektocht brengt Maud en Louise bij elkaar in deze prachtige roman over liefde en verlies, en over de ongekende kracht van mensen.

Van te voren was ik een klein beetje bang dat het boek te heftig zou zijn. Maar de titel zegt het mooi: Nooit meer bang.

Het boek begint bij de ontmoeting tussen Louise en Lennard en even later de ontmoeting tussen Maud en Victor. Twee ontmoetingen die beide op zichzelf al heel bijzonder aanvoelen. Als diezelfde dag op het vliegveld een aanslag gepleegd wordt waar beide mannen bij aanwezig zijn, komen Maud en Louise met elkaar in contact via een gezamenlijke vriendin. Ze zijn beide opzoek naar ‘hun’ mannen, vinden steun bij elkaar en worden vriendinnen.

Al snel blijkt dat Lennard de aanslag heeft overleefd en zwaargewond in het ziekenhuis ligt. Louise is erg blij en gaat vanaf dan regelmatig bij hem op bezoek. Victor overleeft de aanslag helaas niet. Bij de ontmoeting tussen Victor en Maud, vertelde Victor haar over het koffertje met brieven van zijn oma wat hij op het vliegveld heeft gekregen van de notaris. Dit koffertje wordt terug gevonden en Maud (die journalist is) gaat aan de slag met deze brieven. Ze wil Victor een eerbetoon geven en ze komt ook graag meer over zijn leven te weten. De brieven leiden Maud naar meerdere bijzondere ontmoetingen en een prachtig, maar ook ontroerend verhaal. Steeds meer vallen alle puzzelstukjes in elkaar.

Sneak Peak van Nooit meer bang

Een deel van het eerste gesprek tussen Louise en Lennard.

‘Je bent interessant, Louise. Maar volgens mij ben je dat altijd al geweest. Kanker of geen kanker.’
‘Zou kunnen. Ik ben altijd een beetje raar geweest, dat wel.’
‘Stond vragen afvuren aan een wild vreemde ook op je bucketlijst?’
‘Nee, maar ik zet hem erbij en streep hem door. Het is een mooie vind je niet?’
‘Ik weet er nog een voor je.’ Hij kijkt haar nu indringend aan.
‘Vertel.’
‘Ik daag je uit om over een jaar wee aan datzelfde tafeltje te komen zitten.’

Mijn mening over dit boek

Nooit meer bang - Gaby Rasters

Ik ben zoals eerder al aangegeven overrompeld door dit mooie verhaal. Het boek trok mij gelijk vanaf de eerste bladzijde. Het ene hoofdstuk gaat over het verhaal van Maud gaat en het andere over Louise. Beide verhaallijnen zijn boeiend en daardoor leest het als een trein. Het boek is (deels) gebaseerd op een waargebeurd verhaal en daardoor ook herkenbaar. Gaby, de schrijfster van dit boek, was zelf ook aanwezig bij de aanslagen in Brussel. Voor haar is dit een deel van het verwerkingsproces geweest en ik moet zeggen dat ik blij ben dat ze haar verhaal gedeeld heeft.

Wat ik aan dit boek ook zo bijzonder vind, is ondanks de heftige lading het boek mij een positief gevoel gegeven heeft. De aanslagen zijn natuurlijk heftig, maar gelukkig wordt er in het boek niet ingegaan op de personen die de aanslagen hebben gepleegd en de eventuele ‘haat’ gevoelens die mensen jegens die personen hebben. Wat ik heb geleerd van dit boek is dat openheid naar andere mensen, je alleen maar heel veel moois op kan leveren. Open staan voor de liefde, open staan voor andere mensen, mensen die je niet kent helpen en ga zo maar door. Dit is een filosofie waar ik ook steeds meer in geloof. Het brengt je zoveel moois en ook vaak onverwachte (kleine) dingen die je dag een hele mooie betekenis kunnen geven.

Het verhaal van Louise, die ook nog eens borstkanker heeft gehad, laat mij nog beter zien dat je nooit bang hoeft te zijn en dat je je hart moet volgen. Open je hart en ga voor de dingen die je graag wil doen en zien. Hoe onbenullig deze ook lijken. Stap over je angsten heen en zie wat het je brengt.

Het boek heeft mij niet alleen laten huilen als een klein kind, het heeft mij een positief gevoel gegeven over deze wereld en het heeft mij ook weer een aantal nieuw inzichten gegeven.

Nooit meer bang is voor € 10,- te koop in de boekhandels of via bol.com. Het E-book is ook te bestellen voor € 7,99.

Heb jij dit boek al gelezen?

Meer van mijn boekenreviews lees je hier

1 Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.