Europa-Park bezoeken met een dreumes

Begin april was ik te gast bij Europa-Park voor een driedaags bezoek. Samen met Tiemen en Mimi genoot ik van een paar fantastische dagen. Dit was mijn eerste keer in Europa-Park, maar ik ben positief verrast. In deze blog vertel ik je meer over het park, maar vooral ook meer over hoe wij het ervaren hebben met een kindje van één jaar.

Europa-Park ingang

Algemene informatie over Europa-Park

Europa-Park is gelegen in het Zwarte Woud. Het is niet alleen Duitsland grootste attractiepark, maar ook het op één na best bezochte park van Europa. Het park is geopend in 1975 door de Familie Mack en nog steeds is Europa-Park in handen van deze familie. Een echt familiebedrijf dus!

Het park is 134 hectare groot en bestaat ondertussen uit 15 Europese themagebieden. Elk thema is tot in de puntjes toe doorgevoerd, van de vegetatie tot het eten en drinken. Als je een nieuw themagebied binnen stapt heb je ook echt het gevoel alsof je een ander land binnenkomt. Ook de attracties zijn aangepast op het gebied. Zo vind je in Nederland de draaiende koffie kopjes en Pegasus in Griekenland.

Themagebied Zwitserland Europa-ParkEuropa-Park FrankrijkThemagebied Italië Europa-Park

Komen sommige attracties in Europa-Park je bekend voor? Dat kan! Europa-Park is namelijk de showroom voor het bedrijf Mack Rides. Dit bedrijf bestaat al meer dan 200 jaar en vanaf 1920 houden ze zich bezig met het maken van attracties voor (andere) pretparken. Het waren Franz Mack en zijn zoon Roland die in 1972 op het idee kwamen om een eigen attractiepark op te richten. Het park moest een levende showroom worden van de producten die de fabriek in Waldkirch kon maken. Op 12 juli 1975 opende Europa-Park voor het eerst de deuren en dat jaar bezochten iets meer dan 250.000 mensen het park. Nu zijn dat jaarlijks 5,6 miljoen bezoekers! Europa-Park heeft inmiddels over de 100 attracties waarvan nog steeds 90% uit eigen fabriek komt.

Begin mei 2019 ontving Europa-Park vanuit de ANWB weer een prachtige award voor het “leukste uitje over de grens”. Daarnaast hebben ze ook dit jaar, voor het vijfde jaar op rij, de Golden Ticket Award gewonnen voor “Beste Park”. Een leuk weetje: 80% van de bezoekers komt binnen 3 jaar weer terug in Europa-Park. Ik kan je alvast verklappen, wij gaan zeker te weten ook nog een keer terug!

Attracties

Ook voor dreumesen heb je in Europa-Park genoeg te doen. Mijn dochtertje was op het moment van bezoeken 13 maanden oud. Ze kan dan al goed zelfstandig zitten en lopen. Er zijn veel attracties waar jonge kinderen onder begeleiding van hun ouders in mogen. Bij geen enkele kinderattractie hebben wij langer dan 10 minuten hoeven te wachten. Over het algemeen zijn de rijen in Europa-Park erg kort. Voor de hele populaire achtbanen is het iets langer, maar langer dan 40 minuten zul je nergens in de rij staan.

Favoriete Attracties van mijn dreumes in Europa-Park

Wij hebben bijna alle attracties gedaan waar ze in mocht. Gezien de vele regen hebben we de waterattracties gelaten voor wat het was. Hieronder een overzichtje van wat Mimi haar favoriete attracties waren.

Mimi en de dino Madam Freudenreich.

Met stip op nummer één: Madam Freudenreich. Dit is een darkride waarin je een rondje maakt langs allemaal dino’s. Deze dino’s doen hele normale mensen dingen als de was, bijen houden, taartjes bakken en eten, verjaardagen vieren enz. Het is allemaal heel erg leuk uitgebeeld. De route alleen al naar de attractie toe (de wachtrij, zonder dat je hoeft te wachten) is net een museum. Kinderen kunnen hier van alles ontdekken.

Mimi in de traktor

Het themagebied Ireland is helemaal gericht op kinderen. In dat gebied bevinden zich alleen kinderattracties. Voor de meeste was Mimi nog net iets te jong, maar een aantal waren voor haar al heel erg leuk. Zo ook, een van haar andere favorieten: Old Mac Donald’s Tractor Fun.

Sprookjesbos in Rust

Wat ze ook erg leuk vond was wandelen door Grimm’s Enchanted Forest. Vooral bij de gouden gans met muziek kon ze uren blijven kijken.

Eurotower

Wij namen haar mee in de Euro-Tower in het Franse themagebied en ze keer haar ogen uit over het hele park.

dreumes in Europa-Park

Overal in het park staan beelden van Ed Euromaus. Zo als beeld vond ze het helemaal leuk en wilde ze maar al te graag zijn hand vasthouden. Als hij in het echt voorbij kwam was het toch een ander verhaal haha.

Sprookjesbos Speeltuin

In het park zijn heel veel speeltuintjes geschikt voor kinderen van diverse leeftijden. Dit speeltuintje was erg leuk (grenzend aan Grimm’s Enchanted Forest), maar gezien de regen hebben wij veelal gebruik gemaakt van de speeltuin bij Minimoys Kingdom. Deze is binnen en hij is klein zodat het voor een kindje van één goed te behappen is.

Hans Grohe Speeltuin

Wat ik ook erg leuk vind is dat er ook een aantal waterspeeltuinen door het hele park zitten. Zo heb je in het themagebied Iceland een grote waterspeeltuin genaamd: Litill Island – Hansgrohe.

Reise ins Elfenreich

Verder vond Mimi de Elfjes van Reise ins Elfenreich ook leuk.

Favoriete attracties van ons

Ik vond zelf Atlantis Adventure erg leuk. Deze attractie zit verstopt in Griekenland. Wij kwamen hier per ongeluk achter, omdat we heel veel buggy’s zagen staan en dus dachten dat het eigenlijk iets was voor kleine kinderen. Dat vond ik niet zo zeer. Vanaf een bepaalde leeftijd is het wel leuk voor kinderen, maar nu was het vooral leuk voor ons. Mimi zat een beetje beduusd tussen ons in haha. Het is een darkride waarbij je met een laser moet schieten op bepaalde voorwerpen en vissen. Des te meer je geraakt hebt, hoe meer punten je aan het einde verzameld hebt. De persoon waar je mee in het karretje zit heeft ook een laser en eigenlijk strijden jullie dus tegen elkaar qua punten.

Bij een groot aantal van de attracties worden actiefoto’s of zelfs actiefilmpjes gemaakt. Die van ons van Atlantis Adventure is echt hilarisch. De actiefoto’s kun je voor € 3,- bij de automaat na de attractie kopen. Dit vind ik ten minste een reëel bedrag. Vele malen beter dan de € 10,- die andere parken durven te rekenen.

Wij vonden beide Arthur (van de film Arthur en de Mimimoys) ook een hele mooie attractie. Dit is een gecombineerde achtbaan/darkride. Het is gewoon erg mooi gemaakt en een leuke beleving. Een andere favoriet was het Voletarium, een vliegtheater waarmee je over de mooiste plekjes van Europa vliegt.

Europa-Park Blue FireBlue Fire achtbaan

Qua achtbanen vonden wij de Matterhorn-Blitz en de WODAN erg leuk. Ik ben zelf niet echt van de hele enge/hoge achtbanen en de WODAN was voor mij al net randje 😉 . Tiemen is meer een daredevil en is daarnaast ook een aantal keer in de Silver Star en de Blue Fire (zie de afbeelding hierboven) geweest. Hij vond deze twee vooral erg leuk!

Nu denk je misschien, hoe kun je in al die attracties als je met een dreumes op pad bent? Wij hebben voor de attracties zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de Baby Switch Pass. Als Tiemen of ik er alleen in wilde pakte we de rij voor “single rider”. Veel attracties hebben een single rider rij, maar niet allemaal.

Baby Switch Pass

Een geweldige uitvinding voor ouders met jonge kinderen is de Baby Switch. Hiermee kun je als ouders toch de attractie beleven terwijl je maar één keer hoeft te wachten. In tegenstelling tot de naam misschien doet denken, is dit niet alleen voor baby’s. Als je kindje nog te klein is voor een attractie kun je van deze service gebruik maken. Het werkt heel makkelijk!

Europa-Park Babyswitch hoe werkt het

Ga naar de ingang van de attractie die je wil beleven. Spreek de medewerker daar aan en geef aan dat je gebruik wil maken van de Baby Switch. Je laat aan de medewerker je partner en baby of kind zien. Je krijgt dan een Baby Switch Pass mee. Als jij in de attractie geweest bent geef je het pasje aan je partner en deze kan via de uitgang direct de achtbaan in.

Shows

Naast dat Europa-Park meer dan 100 attracties heeft, beschikken ze ook over een heel groot assortiment aan shows. Er zijn 6 grote show’s en 11 aanvullende shows. Wil je alle shows in Europa-Park bekijken? Trek er dan maar even de tijd voor uit, alle shows bij elkaar duren in totaal 23 uur!

Wij hebben een aantal kleine shows en twee wat grotere shows bekeken. Voor de kleintjes is Carnival in Venice leuk om te zien. Dat zijn (elektronische) vogels die muziek maken en bewegen. Voor de iets grotere kinderen is de Junior Club en de 4D film: Ed & Edda Chaos in Wonderland ook erg leuk.

Paddington on Ice

Een van die grotere shows was Paddington on Ice. Ik wilde deze heel graag zien en had gedacht dat Mimi hem ook erg leuk zou vinden door de beer. De beer vond ze niet zo boeiend, maar de danseressen daarentegen vond ze geweldig. Eerlijk is eerlijk, ik denk dat ze voor deze show echt nog wel iets te klein was. Het was niet zozeer dat ze het niet leuk vond, maar de show duurde 35 minuten en dat was nét te lang voor haar. Na 15-20 minuten was het voor haar wel klaar.  Ik vond het wel een hele leuke show om te zien!

Europa-Park ParadeParade

Een andere show die wij ook gezien hebben is Ed’s Party Parade – Let’s Dance. Een kleine, maar vrolijke parade.

Al met al vind ik het zelf geweldig dat Europa-Park zoveel mooie shows aanbiedt. Echter voor een dreumes zijn de meeste shows nog niet geschikt. Mijn tip: kijk zoals wij hebben gedaan welke show je denkt dat geschikt is voor je kind en probeer het gewoon. Ga dicht bij de uitgang zitten en als ze het niks vinden of zat zijn, sta je zo weer buiten.

Eten en drinken in Europa-Park

In Europa-Park heb je een overweldigend aanbod aan eten en drinken. Er zijn maar liefst 60 restaurants en winkeltjes waar je iets kunt eten of te eten kunt halen. Je kunt dit totaal niet vergelijken met andere pretparken. Er is naast het aanbod fastfood ook een groot aanbod aan gezonde keuzes.

groente en fruit groente en fruit

Zo vonden wij in Frankrijk deze snackcorner met allemaal groente en fruit! Ook verkochten ze hier smoothies en andere fruitsapjes.

In elk themagebied hebben ze gerechten uit het themaland. Zo vind je in Nederland zelfs poffertjes en in Griekenland kun je heerlijk Grieks eten. Naast dat het eten overal erg lekker is, vond ik het ook betaalbaar. Normaal gesproken betaal je in een pretpark al snel de hoofdprijs. Hier betaalde je een normale prijs voor een goed gerecht.

Wij hebben over de drie dagen heerlijk en vooral gevarieerd gegeten. Zo hebben wij geluncht met köfte met saffraanrijst, gegrilde groente en Mimi had kip met rijst. De tweede middag hebben wij bij Foodloop (zie hieronder) gegeten. Op de laatste dag aten we pizza en salade. Tiemen zei laatste nog tegen iemand dat dit echt een van de lekkerste pizza’s was die hij ooit had gegeten.

Restaurant Foodloop

Als je in Europa-Park bent mag je Foodloop niet overslaan. De manier waarop je eten hier bij je wordt gebracht is geweldig!

Foodloop Europa-Park Foodloop achtbaan restaurant Europa-Park Foodloop loopingrestaurant

Foodloop heeft twee etages en 215 plekken. Het is het eerste loopingrestaurant ter wereld. Je bestelt je eten en drinken via een scherm voor je. Dit wordt dan allemaal bij je gebracht via de achtbaan. Super tof toch?! Voor dit restaurant staat vaak wel een lange rij, maar laat je hierdoor niet afschrikken want wij waren toch wel redelijk snel aan de beurt. Het is niet een restaurant waar je namelijk uren gaat tafelen, daardoor is de doorloop vrij snel.

Europa-Park DM Glückskind Lounge

Speciaal voor jonge bezoekers heeft Europa-Park een samenwerking met de keten DM. De Glückskind Lounge van DM is helemaal gericht op de verzorging van je kindje.

Europa-Park DM Glückskind Lounge

Zoals je kunt zien is het een aardig grote ruimte. Je vindt hier onder andere een kolfruimte/voedingsruimte, een speelhoekje, twee verschoonruimtes, een eet gedeelte voor baby’s en een winkel.

DM Glückskind Lounge faciliteiten

Er staan magnetrons en er is stromend water beschikbaar om het eten of het flesje voor je kindje op te warmen.

DM Glückskind Lounge

Er zijn een aantal tafels beschikbaar waar je je kindje te eten kunt geven. Let op, hier mag je zelf niets eten. Het is echt alleen voor je kindje. Daarnaast verkopen ze een hele hoop items die je nodig kunt hebben als je met een kindje op pad bent.

DM Glückskind Lounge Wat is er te koop DM Glückskind Lounge Wat is er te koop

Van flesjes, hapjes, luiers tot beschermhoezen voor de kinderwagen je kunt het hier allemaal terug vinden. De prijzen zijn wel duurder dan bij de normale DM. Zelf denk ik dat als je als ouder iets nodig hebt in een pretpark, je allang blij bent dat je het ala minute kunt vinden en de prijs hierbij niet meer uitmaakt. Het is echt iets unieks en wij waren er als ouders erg blij mee!

DM Glückskind Lounge verschoonruimte

De twee verschoonruimtes in de Glückskind Lounge zijn erg mooi. Ze zijn ruim, dus je kunt je kinderwagen gewoon naar binnen rijden. Er is een verschoon gedeelte waar je je baby/kindje kunt verschonen en daarnaast is er nog een klein toilet voor een eventueel groter broertje of zusje. Het belangrijkste, het was heel schoon!

Toiletten & verschoonruimtes in Europa-Park

Ik was aangenaam verrast door het grote aanbod aan toiletten. Er zijn zo verschrikkelijk veel toiletten in het park en ook aan de verschoonruimtes voor de kleintjes is gedacht. Is een toilet wat druk? Loop dan gewoon een klein stukje verder en je komt de volgende toiletten alweer tegen. Er was één punt waar het wel altijd erg druk was bij de verschoonruimtes. Dat was in het gebied The Minimoys Kingdom. Dit is een overdekt stuk en hier vind je naast een restaurant ook de attractie Arthur en verschillende kinderattracties en speeltuintjes. Er is daar slechts één verschoonruimte. Toen ik er was stonden er steeds minimaal drie andere voor je te wachten. Ik vind het niet erg om even te wachten, maar sommige moeders blijkbaar wel en die gingen hun baby op de grond verschonen.

Toilet restaurant Milles Fleurs

Ook zijn de toiletten helemaal doorgevoerd in het thema van het gebied of het restaurant waar je je op dat moment in bevind. Dit is de deur naar de toiletten bij het restaurant Milles Fleurs in het gebied Frankrijk. Prachtige toch?! De toiletten zijn over het hele park erg schoon zowel bij de dames als bij de heren.

Extra faciliteiten en handigheidjes voor ouders met kinderen

Wij hadden een buggy bij ons. Mocht je deze niet meegenomen hebben verhuurt Europa-Park ook kinderwagentjes. Deze kun je tegen betaling afhalen bij de hoofdingang en de hotelingang van het park.

Europa-Park heeft stickers voor op de kleding van je kindje. Hier kun je je naam en telefoonnummer op vermelden. Mocht het kindje dan weggelopen zijn of verdwaald, dan is het een stuk makkelijker terug vinden. Als medewerkers een kind verloren rond zien lopen en er is geen ouder in de buurt, dan brengen ze hem naar de informatiepost ‘am See’ of naar de hoofdingang.

De lost en found vond ik zelf ook erg prettig. Wij waren op de laatste dag één van de nieuwe regenlaarzen van mijn dochter kwijt. Via de lost en found hebben wij ze uiteindelijk terug gevonden. Ze hebben veel contacten met de verschillende informatiepunten op het park, waardoor als er iets gevonden wordt het snel terecht is.

Tickets

Tickets voor Europa-Park kun je aanschaffen via hun ticketshop op de website of bij de ingang van het park. In tegenstelling tot wat wij Nederlanders gewend zijn, werkt Europa-Park met een vaste prijs en kun je er geen kortingsacties voor vinden. Voor iedereen boven de 12 jaar betaal je € 52,00 voor één dag en € 98,50 voor twee dagen. Kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis en voor een kind tussen de 4 en de 11 betaal je € 44,50 per dag of € 83,50 voor twee dagen. Ga je voor een langere periode? Dan is het aan te raden om een abonnement te nemen. Je betaalt hiervoor € 180,- voor een kind en € 210,- voor een volwassenen. Een van de voordelen die je bij aanschaf bij een abonnement krijgt, is dat je bijvoorbeeld ook 1x gratis naar bijvoorbeeld de Efteling kunt.

De parkeerkosten zijn € 7,00 per dag. Voor hotel of Camp Resort gasten is parkeren gratis. Ga je met regelmaat naar Europa-Park? Denk dan eens aan een parkeerabonnement voor € 24,00 euro kun je in combinatie met een jaarabonnement het hele jaar door parkeren.

Europa-Park Frankrijk

Ook honden zijn toegestaan in Europa-Park. Wij hebben in het park ook erg veel honden gezien. Ze mogen niet mee in de attracties en in de restaurants. Dus mocht je je hond mee willen nemen, hou hier dan rekening mee.

In de blog:Overnachten op Camp Resort Europa-Park, kun je alles lezen over waar wij verbleven tijdens ons bezoek aan het park. Ook vertel ik je in die blog over de andere overnachtingsmogelijkheden die Europa-Park aanbiedt.

Nieuw in 2019/2020

In 2019 en 2020 komen er weer een hoop nieuwe leuke dingen bij. Het is eigenlijk te veel om op te noemen dus ik zou zeggen kijk vooral even deze video waarin alles wordt benoemd en je de previews kunt zien.

Wil je meer weten check de website van Europa-Park.

Ons eindoordeel over Europa-Park

Ik heb ervaren dat het bezoeken van Europa-Park ook met een dreumes heel goed te doen is. Er zijn genoeg attracties welke je ook met jongere kinderen kunt doen. Ook hebben ze voor elk probleem wat een ouder maar kan tegenkomen in een pretpark een goede oplossing.

Europa-Park is groot en ik raad je echt aan om het park in meerdere dagen te bezoeken. Wij hadden drie volle dagen in het park en nog hebben wij niet alles gezien of gedaan. Bekijk van te voren goed welke attracties je per themagebied wil zien en dan ook een lijstje per themagebied met to visit. Ik had alleen een lijst gemaakt van attracties die ik wilde bezoeken, maar niet per themagebied. Dat werkt niet. Bij binnenkomst was ik zo overweldigd door de grote van het park dat ik mijn ’to visit list’ helemaal vergat en hij helemaal niet handig was ingedeeld.

Het park is erg schoon, net als de voorzieningen. Het eten is heerlijk en vooral ook goed betaalbaar. Er is voor iedereen in het gezin wat te doen en wat ik vooral ook erg fijn vond is dat de wachtrijen enorm meevallen. Wij gaan zeker nog een keer terug naar Europa-Park!

Ik vind Europa-Park dus echt een dikke vette aanrader!

FamiliekiekjeHierbij wil ik Europa-Park  bedanken voor de goed georganiseerde persreis. Bedankt dat wij kennis mochten maken met dit geweldige park! Jullie zien ons zeker nog een keer terug. (foto in een leeg Europa-Park om 22.00 s’avonds. Mim was klaar voor bed 😉 ) 

Vind je dit een leuke blog? Pin hem gerust op Pinterest!

Europa-Park bezoeken met een dreumes (1)

Deze blog is tot stand gekomen door een samenwerking met Europa-Park. Ik ben daar drie dagen/twee nachten verbleven in ruil voor mijn eerlijke mening over dit park.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.