Manieren om te sparen voor je kind(eren)

Sparen, het is er bij mij echt met de paplepel ingegoten. Nu moet ik zeggen dat ik het zelf ook erg leuk vind om te sparen. Niet alleen sparen, maar ook besparen 😉 . Ik ben van mening dat sparen iets is wat je kunt leren. Natuurlijk moet het ook wel een beetje in je zitten, maar je kunt jezelf echt wel leren hoe je meer kunt besparen en sparen.

Hoe sparen wij nu voor onze kinderenSparen

Toen onze dochter geboren was, hadden we hier totaal nog niet over nagedacht. Ik moest even terug kijken, pas na iets meer dan een jaar hebben wij voor haar een spaarrekening geopend. We zijn naar onze bank gegaan en hebben daar samen een spaarrekening kind voor haar geopend. Deze spaarrekening is gekoppeld aan onze eigen rekeningen. Voor ons zoontje waren wij er sneller bij, na twee maanden had hij zijn eigen spaarrekening.

Maandelijks of toch niet?

Ik hoor regelmatig dat mensen maandelijks voor hun kinderen een bepaald bedrag opzij zetten. Wij hebben dat eigenlijk nooit gedaan. Niet dat we het geld daarvoor niet hadden of hebben, maar wij doen het liever op een andere manier.

Wij sparen per kwartaal door de kinderbijslag direct door te storten naar de spaarrekeningen van de kinderen. Dat is in 2023 € 261,70 per kwartaal (wat toch mooi uitkomt op een bedrag van € 1046,80 per jaar /€87,23 per maand). Daarnaast krijgen ze wel eens centjes voor bijvoorbeeld kerst of verjaardag. Dit soort bedragen storten we dan ook gelijk door naar hun spaarrekening.

Momenteel hebben ze beide nog niet de leeftijd om zelf te sparen voor iets. Over een jaar of twee zal dat bij Mimi wel gaan komen en dan kunnen ze zelf ook gaan sparen voor iets wat ze zelf leuk vinden.

Andere manieren om te sparen voor je kinderen

Op mijn Instagram account heb ik een poll geplaatst met daarin de vraag: hoe spaar jij voor je kind(eren)? Er werd massaal op gereageerd. Altijd erg leuk om daar ook weer inspiratie uit te halen en te zien hoe het ook anders kan. Een aantal van jullie deden het op dezelfde manier als wij dat doen. Het apart zetten van de kinderbijslag. Een deel hiervan stortte dan ook nog extra een wat kleiner bedrag per maand op de spaarrekening of net als wij alle extraatjes van hun verjaar- of feestdagen.

Sparen

Hieronder nog een aantal manieren om voor je kinderen te sparen.

Maandelijks

Veel van de antwoorden zijn toch wel dat men maandelijks een bepaald bedrag apart zet. Het bedrag wat maandelijks gespaard wordt ligt veelal tussen de € 25,- en de € 150,- per maand.

Sommige sparen alleen maandelijks. Andere sparen naast een maandelijks bedrag ook nog een bedrag per jaar of kwartaal extra van bijvoorbeeld hun 13e maand of kinderbijslag.

Twee spaarrekeningen

Een aantal van jullie sparen per maand twee bedragen voor verschillende doeleinden. Een deel op de spaarrekening van het kind zelf en een deel op een aparte spaarrekening die op naam van de ouder(s) staat. Op de spaarrekening van het kind wordt een bedrag gestort voor “later”. Op de spaarrekening op naam de van de ouder(s) wordt vaak geld gestort voor kleding/schoenen, maar ook voor bijvoorbeeld een rijbewijs of studie.

Zilvervloot sparen werd trouwens ook veel genoemd. Deze vorm van sparen kun je opstarten uiterlijk in het 15e levensjaar van het kind. Je kunt hiermee jaarlijks een maximaal bedrag van €600,- storten. Je krijgt een variabele rente en daarnaast extra rente per volledig gespaard jaar.

Opa en oma sparen gezellig mee

Het viel mij op hoeveel van jullie ouders ook gezellig meesparen voor de kleinkinderen. Er zijn dus ook veel opa’s en oma’s die (veelal) per maand of jaarlijks een bedrag storten op de spaarrekening(en) van de kleinkinderen.

Deposito

Onder sommige van jullie is deposito sparen populair. Dit is een spaarvorm waarbij je je geld voor een bepaalde periode vast zet. Dit varieert van 1 maand tot 25 jaar. De spaarrente op deze vorm van sparen is namelijk hoger dan bij een reguliere spaarrekening. Veel zetten dan voor een bepaalde periode een bepaald bedrag van hun kind vast in een deposito om zo op dat deel van het spaargeld meer spaarrente te ontvangen. Momenteel kan de rente hierbij oplopen tot 4,35%. In verhouding met de 1 – 1,5% die de meeste banken momenteel gegeven is dat natuurlijk een vrij hoog percentage.

Overige manieren

Er werden nog wat andere manieren genoemd die zal ik hier even kort opsommen:

  • Verkoop van kinderkleding, kinderwagen, babykamer, box etc. wordt ook door sommige apart gezet op de spaarrekening van het kind.
  • Het sparen van de supermarkt koopzegels, deze worden eens per jaar ingewisseld en dan op de spaarrekening van de kids gestort.
  • In plaats van maandelijks sparen worden er maandelijks aandelen of crypto van gekocht.
  • De ouders nemen een eindbedrag in gedachte wat ze uiteindelijk gespaard willen hebben voor hun kind en werken daar op welke manier dan ook naar toe in de aankomende jaren.
  • Het geld wat overblijft van de huishoudrekening overstorten naar de spaarrekening van de kinderen.
  • De belasting teruggave (deels) op de spaarrekening van de kinderen zetten.

Een aantal van jullie waren nog erg zoekende naar hoe te sparen voor je kind. Ik hoop dat jullie wat hebben aan dit artikel en er inspiratie uithalen!

Spaar jij al voor jouw kind? En zo ja op welke manier?

Dit bericht bevat gesponsorde links

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.