Soms is terug kijken nodig om vooruitgang te zien | Recovery update

Niet achterom kijken maar juist naar voren kijken, is iets wat mensen vaak zeggen. In mijn geval ben ik het er niet altijd mee eens. Ik snap dat achterom blijven kijken niet goed is en dat je je moet focussen op het heden en de toekomst in plaats van op het verleden. Toch is het af en toe slim om achterom te kijken om juist te zien hoe ver je al gekomen bent. Na een slechte week ben ik het zat en heb ik het gevoel dat ik terug zak op sommige punten. Juist dit soort momenten is het goed om even rustig te kijken naar wat je wel bereikt hebt afgelopen tijd!

Ik ging op zoek naar mijn notities van het moment dat ik net onder begeleiding kwam van de psycholoog en psychiater. Als tip kreeg ik mee schrijf het van je af. Hoewel dat voor mij erg lastig was, het zat zo vol in mijn hoofd en als ik pen en papier pakte was het ineens blanco, ben ik blij dat ik toen in het schrijf- teken- en plakboek wat ik van mijn moeder kreeg een groot aantal steekwoorden heb opgeschreven van hoe ik me destijds voelde en waar ik naar toe wilde.  Hieronder heb ik het in de collage van deze week verwerkt.

Woordenwolk van een half jaar geleden

Woordenwolk van een jaar geleden

Dat zijn nog al wat dingen. Als ik dit zie, zie ik al wel een paar punten waarbij ik erg gegroeid ben. Natuurlijk zie ik ook dingen waarbij ik denk oké daar moet ik nog aan gaan werken maar zoals onderaan in de collage staat ‘up is where we go from here!’

Emoties loslaten en verwerken

Iets waar ik in het begin erg veel moeite mee had. Hoe laat je je emoties los? Zeker voor iemand die normaal gesproken nooit haar emoties laat zien is dat natuurlijk een lastige vraag. Nou een van de eerste dingen die hierbij helpen is het accepteren. Accepteren dat het normaal is om emoties te hebben en dat het niet gek is om ze te laten zien. Ik heb het een tijdje geleden geaccepteerd en het verwerken van emoties gaat nou eenmaal wat tijd over heen.

Rust in mijn hoofd en in mijn leven

Iets waar ik in het begin helemaal gek van werd was dat ik zo verschrikkelijk veel gedachten had. Mijn gedachten waren net een grote warboel waar ik zelf niks uit op kon maken. Ik moet zeggen de laatste tijd gaat dat stukken beter. Af en toe heb ik hier weer last van zoals afgelopen week. Het is in zo een periode heel lastig om bijvoorbeeld te schrijven voor mijn blog. Dit heeft er mee te maken dat ik dan zo weinig concentratie heb en daardoor mijn aandacht er niet goed bij kan houden. Gelukkig gaat het ook langere periode goed.

Blij zijn. Ook leuke gevoelens terug krijgen 

Gelukkig ben ik op dit punt al weer een aantal stappen verder. Ik merk dat ik al weer gevoel krijg bij bepaalde dingen. Nog niet wat het was maar elke vooruitgang is iets!

Relativeren 

Als je dingen in perspectief kunt zien kun je daar vaak weer iets moois uit halen. Relativeren is niet gemakkelijk met een depressie maar dit is iets wat ik nu wel goed heb geleerd.

Tevreden zijn met mezelf

Dit is nog steeds een moeilijk punt voor mij. Ik moet van mezelf leren houden. Onzekerheid is stom maar toch weet ik niet hoe ik er van af moet komen. Wat andere van je vinden is helemaal niet belangrijk maar voor mij toch wel op een of andere manier. Ik wil hier van af maar het is en blijft lastig. Ik leer elke dag gelukkig weer bij.

Enjoy the little things

Mede door mijn blog ben ik weer gaan houden van kleine dingen in het leven. Ik kan gelukkig genieten van kleine dingen. Een voorbeeld hiervan is dat ik zondagochtend een wandeling in de natuur maakte met mijn hondje Zoë en daarbij een kudde herten tegen kwam. Wat een bijzonder tafereel was dat en hoe mooi om dat te zien. Hieronder een foto van dit mooie momentje.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Niet alles hoeft perfect

Dit is iets wat voor een perfectionist lastig is en blijft natuurlijk 🙂 Al moet ik zeggen dat het de laatste tijd wel redelijk goed gaat op werk gebied. Op het gebied van mijn blog is dat nog een beetje wennen aangezien ik dat allemaal zelf bepaal natuurlijk 😉 Ik wil iets moois neer zetten voor mijn lezers.

Niks moet

Ik moest veelste veel van mezelf. Als ik een dag vrij had kon ik niet genieten van de rust en de stilte omdat dat me juist aanvloog. Ik wilde in mijn vrije tijd alles wat ik had eruit halen! Elk weekend en elke vrije avond was volgepropt met bezoekjes aan vrienden/vriendinnen/familie. Als ik terug kijk naar de laatste paar weken voordat ik helemaal instorten ik had werkelijk elk uur van de dag iets te doen. Ik heb geleerd te genieten van stilte en rust en ik heb het moeten af moeten leren. Het was vooral in het begin erg lastig maar het feit dat ik zelf niet zo veel meer kon heeft hierbij wel geholpen. Nu heb ik ook niet altijd zin om iets te doen en geef ik me hieraan over.

Stoppen met piekeren en doemdenken

Door verschillende oefeningen heb ik geleerd dat het piekeren en doemdenken niks helpt. Mijn psycholoog heeft mij ooit gezegd: als jij kon voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren waarom heb je de loterij dan nog niet gewonnen? Dit is me zo bij gebleven! Al mijn gedachten en zorgen over de toekomst kan ik hierdoor goed relativeren.

10 Reacties

 1. Marion
  23 februari 2015 / 08:30

  Wat een brok herkenning dit zeg! Je hebt gelijk. Mensen zeggen het zo vaak dat je niet moet terugkijken. Ik kijk juist heel erg terug op het moment, omdat ik weet dat ergens daar in dat verleden, de oorzaak ligt van wat mij nu overkomt. Ik kijk terug, ik leer, ik ontdek en ik groei. Allemaal met het doel om straks weer vooruit te kunnen kijken. Prachtig artikel! Zo waar! En heel goed geschreven. Fijn om te lezen dat je op de goede weg bent!

  • Lesley
   Auteur
   24 februari 2015 / 20:35

   Bedankt voor je reactie. Juist van terug kijken, leer ontdek en groei je inderdaad! Ik hoop dat jij straks ook weer vooruit kunt kijken. Met z’n alle komen we er zeker wel!

 2. 23 februari 2015 / 12:09

  Wauw. Dit is zo herkenbaar, ik krijg er gewoon kippenvel van. Zo te lezen ben je al goed bezig, je komt er wel! 🙂

  • Lesley
   Auteur
   24 februari 2015 / 20:36

   Bedankt! Je ik kom er wel, het duurt af en toe alleen langer dan ik hoop haha. Maar Ik leer van alles weer wat!

 3. Marleeeentje
  23 februari 2015 / 12:14

  Ik ben ook echt een zwartdenker! Ik ga altijd van het ergste uit, haha. Vaak valt het dan wel mee maar om de hele tjid met die gedachtes te lopen is echt niet fijn. Leuk geschreven, bedankt voor alle tips!

 4. 23 februari 2015 / 20:44

  Ik kom voor het eerst op je blog, en ook ik herken het een en ander. Ik vind het fijn om te lezen dat het al een stuk beter met je gaat vergeleken met een jaar geleden! Het relativeren en stoppen met piekeren heb ik ook nog niet helemaal onder de knie, maar ik ben ermee bezig!

  • Lesley
   Auteur
   24 februari 2015 / 20:37

   Hoi Kim,

   Leuk dat je mijn blog bezoekt 🙂 Blijven werken aan jezelf en dan kom ook jij er wel. Het is een proces maar je leert onderweg zo veel!

 5. 23 februari 2015 / 21:41

  Wat schrijf je veel herkenbare dingen hier…heel herkenbaar omdat ik ze mij heel goed herinner..Ondertussen ben ik al veel verder en kijk ik regelmatig achterom om , om mij zelf er bewust van te zijn dat ik daar nooit meer mag komen…

  • Lesley
   Auteur
   24 februari 2015 / 20:38

   Bedankt voor je reactie!

   Ooit hoop ik ook zo ver te zijn, voor nu blijf ik mijn best doen daar te komen 🙂
   Fijn dat het met jou nu goed gaat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.