Een depressie, het kan iedereen overkomen.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik over dit onderwerp heb geblogd. Ik krijg nog steeds wekelijks mails van mensen die mijn blogs over mijn depressie hebben gelezen en hier veel steun aan hebben of hebben gehad. Opmerkelijk is dat het ook veel mensen zijn die ik ken. Ken van de basisschool, middelbare school of via via, maar ook onbekende die zich tot mij wenden. In deze blog wil ik graag nog een paar dingen kwijt.

Depressie heeft geen gezicht

Iets wat ik zelf nog steeds heel bijzonder vind is dat mensen bij een depressie gelijk denken aan een heel somber persoon. Iemand die altijd stil en in zichzelf gekeerd is. Terwijl dit dus helemaal niet zo hoeft te zijn. Van die ene stille jongen uit de klas, het pestkoppie van vroeger of juist die altijd lachende meid of die lolbroek die met iedereen een grapje uithaalt. Depressie heeft geen gezicht en kan iedereen overkomen!

Oorzaak van een depressie

Veel mensen vragen mij over wat de oorzaak van mijn depressie was. Dit is nog steeds een vraag die ik niet goed kan beantwoorden. Mijn psycholoog heeft mij destijds ook duidelijk aangegeven, een depressie hoeft geen aanwijsbare oorzaak te hebben. Het kan een opeenstapeling zijn van iets, de aard van het beestje of een erfelijke oorzaak hebben. Natuurlijk kán het wel een aanwijsbare oorzaak hebben, maar het hoeft dus niet. Mijn tip, vraag dus niet aan iemand die depressief is waarom hij of zij depressief is geworden. Voor mij was het bijvoorbeeld erg frustrerend dat ik die vraag niet kon beantwoorden. Het maakte mij nog onzekerder dan dat ik op dat moment al was. Want er was iets mis met mij, maar hoe kwam dat? Hoe dat kwam was uiteindelijk niet belangrijk, dat ik beter werd, dat was belangrijk.

depressie bedankt

En dat werd ik! Met vallen en opstaan is het mij gelukt. Met als hulpmiddelen therapie en medicatie. Geduld en acceptatie zijn hierbij de keywords, niet alleen voor mij, maar ook voor de mensen om mij heen. Ze hebben mij erdoorheen gesleept en ik ben zo dankbaar dat ze alle geduld van de wereld met mij hadden.

Bang voor een terugval

Ik denk dat ik altijd wel een klein beetje bang zal zijn voor een terugval. Ondank dat het nu supergoed gaat en ik mij beter dan ooit voel, ben ik toch altijd op mijn hoede. Gelukkig heb ik een super lieve partner die mij goed in de gaten houdt en mij altijd even terug roept als ik mijzelf voorbij loop. Ik merk dat ik in de afgelopen jaren, mede door mijn blog en de oefeningen met mijn partner, mijzelf nog beter communicatief kan uiten. Ik vond het vroeger enorm moeilijk om over bepaalde dingen te praten, maar door het schrijven merk ik dat het steeds een beetje gemakkelijker gaat.

Ook lijkt het wel alsof ik door de hormonen geen blad meer voor de mond neem en alles gewoon bespreek wat ik wil bespreken 😉 . Een goed punt en ik hoop dat ik het ook na de bevalling hou haha.

Dankbaar

Ik vind het zo bijzonder dat ik mensen met mijn verhaal kan helpen en dat het doel waarmee ik deze blog ooit heb opgezet ook nog steeds zijn werk doet. Ik wilde schrijven over alles wat ik leuk vond, om zo mijn gedachten weer een beetje op orde te krijgen en mijzelf naar de positieve punten in het leven te laten kijken. Dat is gelukt! Wat ik ook wilde is het taboe doorbreken van een depressie. Al kan ik maar één iemand op andere gedachten brengen en laten voelen dat het niet gek is om een depressie te hebben. Ook dat is gelukt! Daarbij ging het mij er trouwens niet om, om groots de media te halen. Alhoewel dat soms wel gebeurde aan de hand van mijn blogs.

My Little Happiness over depressie in de media

Zo werd ik gebeld of ik voor de NOS wilde reageren op “Antidepressiva doen meer kwaad dan goed”. Uiteraard wilde ik dat wel, als ik er ook maar één persoon mee zou kunnen helpen dan was dat al voldoende! Ze hadden mij gevonden via mijn blog over afbouwen van anti-depressiva. Ik werd gebeld voor een interview en kwam voorbij op het nieuws, de radio en in dit artikel.

Ook werd ik benaderd door tijdschrift Vriendin Magazine. Ik heb namelijk regelmatig geschreven over hoe ik van mijn hondje Zoë heb geleerd tijdens mijn depressie. In dit item ging het erover hoe je hond je geholpen heeft tijdens een moeilijke periode in je leven. Het was super leuk om te doen en ook hier kreeg ik veel leuke reacties op.

My Little HappinessChihuahua kusjeFoto gemaakt voor Vriendin Magazine, Fotograaf: Robert Elsing. 

Daarnaast is mijn verhaal veel terug gekomen op diverse blogs. Ik ben trots, trots dat het gelukt is en uiteraard hoop ik met de geschreven blogs nog elke dag weer iemand te kunnen helpen.

Ken jij mensen met een depressie?

20 Reacties

 1. 15 november 2017 / 08:10

  Goed dat je hier aandacht aan geeft en knap dat je je verhaal hebt durven delen. Depressie wordt nog zo vaak gezien als iets slechts.

  Bij ons zit het in de genen. Ik heb op mijn 21ste een depressie gehad en het daar heel erg moeilijk mee gehad. Ik herken wel je angst om er een keer in terug te vallen maar nu weet ik beter en zal ik er anders mee om gaan.

  • 19 november 2017 / 19:22

   Wat vervelend dat het bij jullie in de genen zit. Een depressie is ook niet niks. Fijn dat je er anders mee om kunt gaan nu.

   Ja het is helemaal niet slecht. Ik moet zeggen, door mijn depressie ben ik achteraf gezien zo gegroeid als persoon. Het was destijds een hel, maar ik heb er zoveel van geleerd.

 2. 15 november 2017 / 09:22

  Ik heb dit onderwerp helemaal gemist op je blog! Ik ga je artikelen eens teruglezen want ik vind het erg interessant. En heel knap dat je er zo over kunt schrijven. Super fijn ook om te lezen dat het nu zo goed met je gaat!

  • 19 november 2017 / 19:24

   Ja het is alweer bijna 3 jaar geleden dat ik hierover geblogd heb hoor. In het eerste jaar schreef ik er nog veel over, maar hoe beter het ging hoe minder vaak ik erover wilde schrijven eigenlijk. Ik hoop dat je wat aan de artikelen hebt 🙂

 3. 15 november 2017 / 09:32

  Zo knap dat je hier zoveel aandacht aan geeft! Mega trots <3

 4. 15 november 2017 / 11:29

  Hier mag je zeker trots op zijn! Ik vind het heel mooi dat je je zo kwetsbaar op durft te stellen en er over schrijft. Denk dat veel mensen er inderdaad wat aan hebben, ook veel mensen waarvan jij niet eens weet dat je zoveel indruk op ze maakt 🙂

  • 19 november 2017 / 19:26

   Dank je wel voor je lieve reactie! Het is kwetsbaar, maar als ik er al iemand mee kan helpen dan is dat het helemaal waard 🙂 Dat weet ik wel zeker Natascha, ik verbaas mij er elke keer weer over.

 5. 15 november 2017 / 13:01

  Je bent mooi van binnen en van buiten <3 super dat je hier zo open over praat, je helpt er ongetwijfeld veel mensen mee!

 6. 15 november 2017 / 14:24

  Ik vind het zo ontzettend knap dat je dit bespreekbaar maakt. Ik begrijp niet hoe het kan dat er nog steeds zo’n taboe op rust. Ik moest even glimlachen om dat stukje over de hormonen. Hopelijk blijft die bijwerking hangen na de bevalling. 😉

  • 19 november 2017 / 19:29

   Ik snap ook niet hoe het kan dat er een taboe op blijft rusten, helaas is het nog steeds wel de werkelijkheid. Haha ja ik hoop het ook 😉 !

 7. 15 november 2017 / 18:49

  Wauw, wat ontzettend mooi en inspirerend hoe je je depressie te boven bent gekomen en daar heel veel anderen mee hebt weten te helpen. Ik vind het heel knap wat je hebt overwonnen, ook al begrijp ik de angst voor een terugval ook. Daar mag je heel erg trots op zijn!
  Zelf heb ik zo’n twee jaar geleden een enorme dip gehad (of het officieel een depressie was, weet ik niet) door verschillende redenen en ik herken veel van je verhaal. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik sta waar ik nu sta en zoveel stappen heb gezet. Dat had ik in die tijd ook echt niet voor mogelijk gehouden.

  • 19 november 2017 / 19:31

   Fijn te horen Romy. Merk jij ook dat je veel geleerd heb van die enorme dip (zoals je het noemt)? Ik merk dat ik door de depressie zoveel geleerd heb over mijzelf en over hoe ik op andere reageer. Die dankbaarheid is bij mij ook erg enorm aanwezig!

 8. 15 november 2017 / 20:58

  Mooi geschreven… ik heb ook met vlagen last van depressies. Ik vind ook niet dat je je er voor moet schamen, het is een los contact in je zijn. En af en toe maakt die kortsluiting. Nu ik medicatie heb, emotieremmers, gaat het stukken beter en ook mijn traumatherapie deed veel. Mijn depressie kwam voort uit mijn misbruik.
  Depressie heeft een nare smaak bij veel mensen, echter het is zo groots en divers dat uitleggen ook geen nut heeft.
  Oh en ik ben zo blij dat je hondje zo’n steun voor je is. ❤️

  • 19 november 2017 / 19:39

   Dank je wel Sonja. Wat heftig, fijn dat de medicatie in combinatie met therapie goed voor je helpt. Daar heb je een mooi punt Ik denk inderdaad dat het heel lastig is om te begrijpen wat het nu echt is als je er zelf nog nooit mee te maken gehad hebt. Mijn vader heeft ook een depressie gehad en pas toen ik het zelf kreeg wist ik hoe hij zich destijds voelde. Ik heb mij daar nooit een voorstelling van kunnen maken voorafgaand.

   Jaaa die lieve Zoë is zo een grote steun, hoe klein ze ook is 🙂

 9. 16 november 2017 / 08:33

  Super knap dat je hier open over praat, en super mooi geschreven. <3
  You go girl!
  Liefs,
  Evelien

 10. 18 november 2017 / 11:27

  Het kan inderdaad iedereen overkomen en antidepressiva helpt misschien, maar afbouwen heb ik zelf niet gedaan. Hoe slecht het ook was en totaal niet werd geadviseerd, ben ik er gewoon van de een op andere dag mee gestopt. Dat had echt wel consequenties als nachtmerries enzo. Vreselijk!

  • Lesley
   Auteur
   18 november 2017 / 11:51

   Bij mij heeft het zeker wel geholpen. Het maakte het dragelijker en voor mij was het in combinatie met de therapie de beste combinatie. Ik heb zelf ook niet afgebouwd, ben ook van de ene op de andere dag gestopt. In de blog kun je het lezen en ik denk dat daar ook veel herkenbare dingen voor jou in staan. Ik had ook last van bijwerkingen. Zweetaanvallen etc.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.