Als een lekkage in je badkamer je tot waanzin drijft

Met overal schimmel & gezondheidsklachten tot gevolg

Het is in maart precies twee jaar geleden dat wij onze badkamer hebben laten doen. Het eindresultaat is prachtig geworden. Maar toen we na een paar maanden ineens schimmelvlekken op onze vloer zagen verschijnen en een lekkage ontdekte begon het gezeur.

Een lekkage zonder eind

Perr was nog maar net 3 maanden oud. Op onze hele boven verdieping hadden wij een VT wonen PVC vloer liggen. In onze slaapkamer naast ons bed zag ik ineens rare vlekken op die vloer. Het leek wel alsof er iets onder de vloer lag wat er door heen trok. We haalde de plint eraf om de vloer van onder beter te bekijken en schrokken ons rot. Niet wetende dat het ergste nog moest komen.
Lekkage slaapkamer oktober 2020

Op de vloer zie je de vlekken zitten (o.a. rechts naast de plint) We schrokken hier al van, niet wetende wat er nog onder de PVC vloer te voorschijn zou komen.

We haalde alles aan de kant voor zo ver we konden en trokken de PVC vloer omhoog. Overal waar je keek was schimmel en het was heel erg nat. Het stonk enorm en het maakte mij gelijk duidelijk waarom ik zo benauwd was de afgelopen 2 maanden. Tiemen en ik zijn gewisseld van kant, zodat ik minder last daarvan had.

We haalde het om hoog zodat het kon drogen en we het konden schoonmaken. Al snel kwamen we er achter dat het te nat bleef en de schimmel in de vloer getrokken was en niet meer te redden was.

We namen uiteraard direct contact op met onze aannemer voor de badkamer. Hij dacht het gevonden te hebben en heeft de douchehoek opnieuw laten kitten.

Maar het probleem was nog steeds niet opgelost

Nog geen twee maanden later loop ik de kamer in van mijn dochter (ook aangrenzend aan de badkamer) en ik zie haar plint bol staan. Mijn eerste gedachten: “Het zal toch niet he..”. We trokken de plint eraf en ja hoor. Toen wisten wij gelijk de reden waarom ze de afgelopen weken zo enorm aan het hoesten was. We hebben haar matras gelijk uit haar kamer gehaald en haar bij ons op de kamer gelegd. Onze kamer hadden we in de tussentijd schimmel vrij gemaakt (voor zo ver dat kan), en daar lag de vloer nu open om te drogen.
lekkage kamer mimi december 2020

Op dit moment was ik wel geschrokken, maar dacht ik oké het lijkt minder erg dan bij ons. Tot we de vloer eenmaal op gingen tillen.

Grote schimmelplekken die ook in de vloer waren getrokken we kregen het er met geen mogelijkheid uit. We hebben het behang afgesneden tot waar de schimmel zat, de vloer eruit gesneden en schoongemaakt voor zover dat mogelijk was. We hebben het proces van schoonmaken echt wel een aantal keer moeten herhalen.

Ze heeft een paar dagen bij ons op de kamer gelegen en toen alles droog was en niet meer rook naar schimmel/schoonmaakmiddel is ze weer terug gegaan naar haar eigen kamer. In de tussentijd veel luchten en drogen om alles eruit te krijgen. Het drogen lukte niet (steeds als we het weer dicht legde was het eronder weer nat. Iets in mij zei dat het niet klopte. Dat het geen oud vocht van de lekkage kon zijn.

Ondertussen werd er weer gekeken naar de oorzaak van de lekkage. Er werd nu gedacht aan de drain en die wordt vervangen. We waren inmiddels echt ten einde raad. Een huilbaby en een lekkage waarvan de oorzaak onbekend is, is toch echt wel heel pittig. Ook mijn man zat inmiddels thuis, zijn hele lichaam zit onder de eczeem echt in extreme mate.

Toch maar een expert inhuren

Inmiddels 4 maanden later, komen we ook achter de schimmel in de gang. Nu zijn alle kamers aangrenzend aan de badkamer nat en weet ik zeker dat het geen oude lekkage meer kan zijn. Alles ligt open. Dit was voor mij de druppel en ik belde uit wanhoop weer de verzekering. Ik wist dat ze niets gingen vergoeden want de lekkage was ontstaan door slecht montage/kit/voegwerk. Ik vraag of ze mij kunnen helpen en ze sturen (tegen betaling) iemand om onderzoek te doen naar waar de lekkage nu vandaan komt.

lekkage gang
Deze meneer bekijken het geheel, doet metingen en onderzoek en geeft aan dat een deel van de tegels in de douchehoek los liggen. De voegen in de douchehoek zijn poreus waardoor het water zo de vloer in loopt. Weer douchen in bad dus voorlopig en de aannemer komt om het probleem op te lossen.

Een aanhoudende rioolgeur

Bijna een jaar verder en alle problemen zoals de meneer van de verzekering heeft opgenoemd zijn verholpen. De open vloeren overal op de bovenverdieping zijn een doorn in het oog. Ook twijfel ik nog steeds of de lekkage echt overal verholpen is. We leggen de vloeren als test weer dicht met karton om te kijken of het niet weer nat wordt eronder. Dit lijkt nu niet meer het geval te zijn.

We bestellen een nieuwe vloer, maar er is één ding wat enorm aan mij blijft knagen. Sinds de laatste reparatie is er continue een rioollucht vanuit onze douchehoek/badkamer. Die geur is niet om uit te staan en zeker niet gezond. Mijn man is vier dagen bezig met het leggen van de nieuwe vloer en na een maand blijft de geur ons alsnog tegemoet komen. Ineens heeft hij een idee waar het vandaan zou kunnen komen. Hij kijkt naar de foto’s die hij doorgestuurd heeft gekregen van de aannemer toen hij bezig was twee jaar terug en het blijkt dat de verwarmingsbuis voor onze radiator pal langs het sifon van de drain loopt. Hij zet de verwarming in onze badkamer uit (de vloerverwarming hebben we nog steeds wel aan staan nu) en de geur verdwijnt! Dit is waarschijnlijk ook de reden waardoor de voegen in de douchehoek steeds poreus werden, omdat het veel te snel droogde na het leggen.

Schimmel in huis & nare geurtjes verhelpen.

Als geen ander weet ik dus dat schimmel in huis, lekkages, vieze rioolgeuren echt een groot probleem kunnen veroorzaken. Niet alleen is het vervelend, maar het maakt je ook echt ziek. Ik weet dat je er echt wanhopig van kunt worden, zeker als je er zelf helemaal nul verstand van hebt. Net voordat mijn man er achter kwam wat nu het probleem was bij onze rioolgeur, vertelde een kennis mij over Strooming. Dit bedrijf is o.a. expert in geur en lucht problemen en heeft ook veel ervaring met schimmel in huis. Ze doen eerst onderzoek en dan kun je ook eventueel het probleem door hun laten oplossen. Als mijn man er niet achter gekomen was wat het probleem was geweest had ik dit bedrijf zeker te weten gebeld.

Het probleem bij ons lijkt nu eindelijk achter de rug te zijn. En door een nieuwe vloer die totaal niet lijkt op de vorige, hoef ik er ook niet meer dagelijks aan herinnerd te worden.

Heb jij wel eens een lekkage gehad, of een schimmelprobleem wat je tot waanzin dreef?

2 Reacties

  1. 20 juli 2022 / 17:11

    Ik kan mij voorstellen dat lekkage zorgt voor grote problemen. Mijn ouders hebben ook een stuk van hun vloer moeten vervangen door waterschade. Helaas was een verstopping en gebroken leiding hiervan de oorzaak.

  2. Richard van Omster
    3 mei 2023 / 17:46

    Erg vervelend wanneer je zo’n lange tijd last hebt van lekkage. Het gaat natuurlijk veel kosten om alle reparaties te dekken. Hopelijk is de oorzaak van het probleem nu aangepakt en lekkage opgelost!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.