Waarom wij voor een kraamfeest kiezen + de huidige voorbereidingen

Een van de dingen waar wij het al snel over eens waren is dat we een kraamfeest willen organiseren als ons kindje geboren is. De reden waarom en wat wij al aan het regelen zijn voor het kraamfeest vertel ik je in deze blog.

Waarom de keuze voor een kraamfeest?

De keuze voor een kraamfeest of babyborrel is een idee wat al snel bij ons opkwam. Ik heb zelf nogal een grote familie en vind het gezellig om iedereen op bezoek te hebben. Echter als je iedereen apart laat komen, ben je als het kindje een half jaar is nog bezig met de eerste bezoekjes 😉 . Dat is iets wat ik wil voorkomen en daarom kiezen wij voor een kraamfeest voor familie en kennissen. Op deze manier krijgt iedereen toch de gelegenheid om het kindje te zien, maar heb je zelf ook wat meer rust om te wennen aan de nieuwe situatie.

Wat moet je regelen voor een kraamfeest?

Er zijn een paar dingen die je voorafgaand aan de geboorte van de baby al kunt regelen. Wij zijn nu al druk bezig met een aantal dingen rondom het organiseren van het kraamfeest. Als de baby dan eenmaal geboren is, is het straks alleen nog maar de losse eindjes aan elkaar knopen. Je kunt ervoor kiezen om een kraamfeest op een externe locatie te doen. Wij gaan het gewoon thuis doen. Dat vind ik persoonlijk wel zo handig, dan heb je alles gelijk bij de hand en hoef je nergens mee te gaan zeulen.

Versiering/aankleding

Iets wat je al ver van tevoren kunt regelen is de versiering en aankleding. Zeker als je net als wij al weet wat het wordt, kun je goed je slag slaan. Zo was ik laatst in Xenos en zag daar super schattige slingers hangen. Toen ik later bij mijn schoonmoeder was, had ze het er ook al over! Ik heb van haar trouwens al roze tule gekregen om onze voordeur in te pakken als cadeautje. Verder ga ik nog een groot aantal ballonnen bestellen.

Ook kun je zelf al gaan nadenken over wat je graag zou willen serveren aan eten en drinken op je kraamfeest. Je kunt standaard beschuit met muisjes doen. Een leuk idee hierbij is een grote houten plank en die helemaal vol leggen met beschuiten met muisjes. Ook kun je zoals wij aan het doen zijn, soezen maken met een roze vulling erin. Op pinterest kun je een hoop leuke ideeën vinden, hieronder mijn bord met baby gerelateerde pins 😉 .

Adressenlijst

Hier zijn wij echt al een tijdje mee bezig. Mijn tip, maak aan het begin van je zwangerschap gelijk een Excel bestand aan met wie je een kaart wil sturen. In de aankomende negen maanden heb je dan de tijd om de adressen te verzamelen. Ook komen er steeds weer mensen bij merk ik haha.

Uitnodigingen

Voor een kraamfeest moet je uiteraard ook een uitnodiging versturen. Wat wij gaan doen is dit combineren met onze geboortekaartjes. Voor familie en kennissen kunnen we dan bij het geboortekaartje een uitnodiging voor het kraamfeest toevoegen, geheel in stijl van het kaartje. Hieronder een voorbeeld hoe dit eruit kan komen te zien.

 
Voorbeeld geboortekaartje meisje en bijpassend kaartje voor het kraamfeest.

 
Voorbeeld geboortekaartje jongen en bijpassend kaartje voor het kraamfeest.

Deze voorbeelden komen van Tsjip geboortekaartjes. Bij de kaartjes voor een kraamfeest zitten nog niet heel veel ontwerpen. Echter als je even contact met ze opneemt en aangeeft welk geboortekaartje van hun site je wilt hebben, maken ze een bijpassend ontwerp. Deze plaatsen ze dan binnen enkele dagen op hun website. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om zelf iets te ontwerpen.

Cadeaulijst

Ik vond het persoonlijk altijd heel erg lastig om iets uit te zoeken voor iemand die net bevallen is. Uiteraard deed ik altijd erg mijn best, maar ik vond het zelf erg fijn als iemand een cadeaulijst had opgesteld. In deze lijst geef je aan wat je graag wil hebben. Ik zet hier zelf dingen op voor elk budget. Een cadeau van zowel 2 euro als 50 euro. Zo stoot je niemand voor het hoofd en kunnen ze er bijvoorbeeld ook voor kiezen iets samen te geven. Op die lijst kan de gever dan afvinken wat ze geven zodat je het ook niet dubbel krijgt.

Hulp

HEEL belangrijk, schakel op tijd hulp in. Wij hebben nu al rondgevraagd welke mensen bereid zijn te helpen met het kraamfeest. Denk hierbij aan familie, ouders of vraag een buurmeisje om te helpen. Ons buurmeisje werkt in de horeca en wij hebben haar al gevraagd of ze tegen vergoeding bij ons wil komen helpen op het kraamfeest. Ze wilde dit maar al te graag! Zo heb je zelf ook nog tijd om even met de visite te praten en de baby te verzorgen waar nodig.

Geboorte bedankjes

Als afsluiter de geboorte bedankjes. Als mensen je feestje verlaten krijgen ze een klein bedankje mee. Een vriendin van mij heeft destijds het geboortekaartje in het klein uit laten printen en als label aan het geboortesuiker gedaan. Ik zat een beetje rond te kijken en kwam al snel uit bij ali express. Ze hebben hier heel veel leuke verpakkingen, waar je tijdens je verlof al de geboortebedankjes van zou kunnen maken. Het kan maar klaar staan toch 😉

Zoals je kunt lezen zijn wij dus druk bezig met de voorbereidingen. Ik ben erg benieuwd, heb jij zelf een kraamfeest gegeven of heb jij iedereen apart langs laten komen als kraamvisite?

Wat is jouw tip voor het ultieme kraamfeest?

Dit artikel bevat gesponsorde links

8 Reacties

 1. 23 december 2017 / 08:05

  Leuk zeg! De voorbereidingen lijken me ook echt heerlijk. Wij deden gewoon kraambezoek, maar hebben dan ook een vrij kleine familie

 2. 23 december 2017 / 09:44

  Wat een slim idee, zo’n kraamfeest! Ik kan me voorstellen dat dat je veel drukte bespaart en ook rust geeft in de eerste weken na de geboorte van jullie dochter. Het Pinterestbord ziet er al erg leuk uit! Dat wordt vast een mooi feest met veel leuke roze decoratie 🙂

 3. 25 december 2017 / 16:07

  Ik heb er geen ervaring mee. Maar het voordeel lijkt me zeker dat je dan alle bezoek in een keer krijgt.

 4. 25 december 2017 / 19:53

  We hebben geen kraamfeest gegeven, maar ik vind het wel een leuk idee. Succes met de voorbereidingen

 5. 25 december 2017 / 21:12

  Wat leuk dat jullie al zo bezig zijn met de voorbereidingen. Mochten wij een tweede krijgen, dan gaan wij dit denk ik ook doen!

 6. 27 december 2017 / 14:37

  uf dat lijkt mij dodelijk vermoeiend om te doen na de bevalling. Maar vind het wel altijd leuk om erheen te gaan

 7. 27 december 2017 / 21:58

  Wat een goede tips voor het regelen van een kraamfeest. Denk zeker met een grote familie dat dit “handig” is als je niet elke dag iemand over de vloer wilt hebben. Ik hoop dat wij ooit een kindje mogen verwelkomen, maar dan zal het gewoon bij kraamvisite blijven, toch niet zo een hele grote familie en ik vind het wel gezellig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.