7 dingen die je in het begin van je zwangerschap moet regelen

Soms, denk je wauw, wat komt er allemaal op mij af. Voor je zwanger wordt weet je natuurlijk niet of het allemaal snel gaat lukken. Je bent eigenlijk alleen maar bezig met zwanger worden en niet met zwanger zijn. Als je eenmaal zwanger bent komt er een bak informatie op je af waar je u tegen zegt. Als je dan ook nog eens lekker misselijk bent kan je al snel in de stress schieten haha. Ik moet zeggen ik was erg misselijk en dood op en bleef voor mijn doen erg rustig. Ik liet het echt letterlijk en figuurlijk echt even op mij af komen.

Afspraak verloskundige

Als je zwanger bent is het belangrijk om zo snel mogelijk de verloskundige te bellen voor een afspraak. Nu was het bij mij erg makkelijk welke ik moest bellen aangezien er in mijn woonplaats maar één praktijk is. Anders is het eerst nog even van belang om er een uit te kiezen waar je je prettig bij voelt. Ik belde direct toen ik een positieve test had voor een afspraak en kwam er achter dat er momenteel veel andere zwangeren zijn 😉 Normaal mag je met 8 weken al komen en ik kon toen pas een week later terecht door de drukte. Dus zorg dat je dit zo snel mogelijk regelt!

Aanpassen medicatie, dokters en apotheek informeren

Gebruik je medicatie? Bel dan direct je dokter of je behandelend arts om door te geven dat je zwanger bent. Sowieso is het handig om je dokter even te bellen en in het systeem te laten zetten dat je zwanger bent. Vergeet hierbij de apotheek ook niet. Toen ik na 12 weken iets op ging halen bij de apotheek en vroeg of het wel mogelijk was met een zwangerschap zei ze, o ben je zwanger? Dat staat helemaal nog niet in het systeem! Erg belangrijk want er zijn dus een hoop medicijnen die je niet mag hebben tijdens je zwangerschap.

Ik had het geluk dat ik op dezelfde dag als ik erachter kwam dat ik zwanger was een afspraak had staan bij de longarts. Ik kon dus gelijk doorgeven dat ik zwanger was en zij kon direct mijn medicatie aanpassen. Dat dat even wennen was hebben jullie al in eerdere update blogs kunnen lezen.

Kraamzorg

Ja, in week 9 moet je dit dus al geregeld hebben wordt aangeraden. Zeker als je voorkeur hebt voor een bepaald bureau voor kraamzorg dan moet je er snel bij zijn. Hoe wij uiteindelijk voor ons kraamzorg bureau hebben gekozen is voornamelijk door rond te vragen. Ik heb mijn vriendinnen gevraagd welk bureau hun voor de kraamzorg hebben gehad en of ze tevreden waren. Ook heeft mijn schoonmoeder er veel ervaring mee door haar werk. Toevallig hadden ze allemaal een uitgesproken mening over Kraamcentrum DAT. 

Na de ervaringen van mijn vriendinnen en schoonmoeder heb ik bij dit kraamcentrum informatie aangevraagd en kreeg alles te horen wat ik nodig had. Wat ik zelf erg belangrijk vind en wat ze bij dit kraamcentrum hebben is dat je in de gehele periode één kraamhulp krijgt in plaats van wisselende personen. Mocht dat nou net iemand zijn waar het niet mee klikt, dan kun je een aanvraag doen voor een andere kraamhulp. Klinkt allemaal erg goed. Ik ben benieuwd hoe het mij gaat bevallen in die periode.

Zorgverzekering

Ook de zorgverzekering moet je op de hoogte brengen werd mij verteld. Wat een blamage was dat zeg haha. Ik had na een half uur aan de lijn gehangen de moed maar opgegeven. Toen heb ik Tiemen laten bellen en na ook heel lang gewacht te hebben gaf hij het door en er werd gewoon gezegd, oke bedankt voor het doorgeven. Verder geen informatie of niks. Het had dus helemaal nog niet gehoeven.

Toen ik mij in had geschreven voor kraamzorg, kreeg ik dus een ander telefoonnummer van mijn zorgverzekering waar ik dus moest doorgeven dat ik zwanger was, wanneer ik uitgerekend was etc. Ook duidelijk mijn voorkeur aangeven voor het Kraamcentrum DAT. Daarna vertelde ze nog dat ik het kraampakket vanuit de zorgverzekering krijg en heb ik zelf nog wat vragen over vergoedingen kunnen stellen. Altijd handig! Dus mijn tip, wacht met het doorgeven aan je zorgverzekering tot je de kraamzorg hebt uitgekozen.

Kinderopvang

Zeker als je werkt en je wil blijven werken na je zwangerschap is het belangrijk dat je al snel begint met de zoektocht naar kinderopvang. Bij sommige opvangcentra zitten ze zo vol dat je je al een half jaar voordat je zwanger werd in had moeten schrijven. Tja.. haha. Wij hebben erg specifieke opvang nodig. Doordat mijn vriend continu werkt en daardoor soms op de dagen dat wij opvang nodig hebben wel vrij is, is het lastig om daar een goede kinderopvang te vinden. Je komt dan als snel uit bij een gastouder. Ook deze zitten veelal al snel vol. Gelukkig hebben wij beide lieve ouders die het ook erg leuk zouden vinden om op te passen. Het zal een grote puzzel worden, maar hé puzzelen is altijd een hobby van mij geweest dus dit moet ook wel lukken!

Auto groot genoeg?

Rij je een auto? Zo ja is die groot genoeg om je kindje dadelijk in te kunnen vervoeren? Zeker voor Tiemen is dit een belangrijk punt. Hij vindt bijvoorbeeld mijn auto (ik rijd een Renault Twingo) te klein. Hij heeft zelf een Volkswagen Golf en kwam er bij het passen van het kinderstoeltje en de easyfix achter dat zijn stoel niet in dezelfde stand kan blijven staan. Het kinderstoeltje kan dus alleen op de andere plekken. Voor hem reden genoeg om te kijken voor andere auto’s. Persoonlijk vind ik het niet zo nodig en kijk ik het liever even aan. Zeker met één kindje moet het naar mijn idee toch zeker wel lukken met de huidige auto’s.

Als je een andere auto gaat uitzoeken is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar een goede verzekering. Wij weten hier helaas alles vanaf. Als je auto gestolen wordt, wat bij ons in de wijk nog al regelmatig gebeurd is, of open gebroken wordt het natuurlijk belangrijk dat alles snel opgelost is en je weer op pad kunt. Wij werken allebei en wonen allebei een redelijk stuk van ons werk af. Tiemen ongeveer 30 km en ik 40 km (beide de andere kant op haha) Dan heb je je auto dus echt nodig. OV is als vervanging wel een optie maar helaas is dat qua reistijd zoveel verschil dat het eigenlijk al geen optie meer is. Je doet er dan minimaal 3x zo lang over.

Ook pechhulp is iets waar ik zelf tegenwoordig erg blij mee ben! Vorige keer reed ik toevallig heel dicht bij huis toen alle lampjes begonnen te knipperen. Gelukkig is Tiemen erg handig en maakte mijn auto met een vriend datzelfde weekend nog, maar stel dat ik onderweg was tussen werk en huis. Dat zou toch erg vervelend zijn, zeker met een kleintje naast je in de auto.

Moeder voor moeders

Ik vind dat je geluk moet delen. Ik heb dit keer het geluk gehad dat ik snel zwanger was. Helaas zijn er genoeg vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen.Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland om stellen met vruchtbaarheids-problemen te behandelen. Een super goed initiatief waar ik dus graag aan mee wilde werken.

Door wat onduidelijke informatie op de site wist ik echter niet zeker of het wel of niet kon. Ik heb toen ik wist dat ik zwanger was gelijk gebeld en om duidelijkheid gevraagd. Dat was een beetje lastig, maar uiteindelijk werd het duidelijk en mocht ik mee doen! Ik heb namelijk ooit hepatitis A gehad. Er staat als je hepatitis hebt (welke variant dan ook) mag je niet mee doen. Ik heb het nu niet meer alleen het is nog steeds wel zichtbaar in mijn bloed. Vandaar dat ik dacht dat ik niet mee mocht doen. Gelukkig werd ik na een tijdje gebeld dat ik dus wel mee mocht doen.

De blogpost bevat gesponsorde content

6 Reacties

 1. Henrieke
  6 september 2017 / 09:58

  Toen ik de zorgverzekering ging bellen kreeg ik te horen dat ik het online kon doorgeven. Altijd fijn nadat je een kwartier hebt gewacht..

  Dat je vriend een nieuwe auto wil snap ik wel, die van mij wisselt ook graag van auto. Gelukkig hebben we er bij de aanschaf bijna twee jaar geleden al goed rekening mee gehouden. 🙂

 2. 6 september 2017 / 14:44

  Haha wat een geregel! Gelukkig kan je ook voldoende genieten tussendoor. En die auto is goed zoals hij is joh 😉 mannen willen altijd grotere auto’s haha!

 3. 6 september 2017 / 17:55

  Je moet inderdaad zoveel regelen! Wij moeten ook op zoek naar een andere auto, bij mijn up! kan de stoel niet ver genoeg naar voren 😐 De zorgverzekering bellen vond ik ook zo’n drama, gelukkig kwam ik er daarna achter dat er dus een speciaal nummer voor is haha.

 4. 9 september 2017 / 08:25

  Veel zo te lezen :-). Vriendinnen zijn zwanger en ze hebben het wel druk met regelen inderdaad :-).

 5. 11 september 2017 / 22:56

  Jeetje wat ontzettend veel. Mijn vriend en ik hebben het steeds vaker over een kindje, maar volgens mij wisten we allebei niet dat er ZO veel is waar je helemaal niet aan denkt. Gelukkig heb ik een moeder die ervaring hebt en die mij vast helpt met alles, mocht het ooit zo ver komen.

  • 24 september 2017 / 13:37

   Je wordt tegen die tijd ook doodgegooid met informatie dus je zal dan vast niet over het hoofd zien hihi. Dit is even ‘kort’ opgesomd vanuit mijn oogpunt 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.