Herstellen van een hersteloperatie na de bevalling

In maart kreeg ik een hersteloperatie na de bevalling. Ik krijg de laatste tijd veel vragen over hoe het herstel van deze hersteloperatie mijn bevallen is (wat een woordkeuze haha). Toevallig wilde ik er zelf ook nog een vervolg over schrijven dus here we go.

Na de hersteloperatie

Na de operatie ben ik een paar weken thuis geweest. Tiemen had zorgverlof wat ook echt wel nodig was. Op de dagen dat ik normaal gesproken aan het werk was, zorgde hij voor Mimi. De andere dagen ging ze naar mijn ouders of schoonouders die op die dagen normaal gesproken ook oppassen. Ik mocht de eerste weken niet tillen en geen huishoudelijk werk doen. Dat heb ik ook (bijna) niet gedaan omdat ik wist dat het mijn litteken alleen maar ten guste kon komen. De eerste 6 weken mocht ik verder ook geen sex hebben, niet zwemmen en andere sportactiviteiten ondernemen, niet fietsen en moest ik veel rust nemen. Liggen en op een harde stoel zitten dat is ook goed.

Onderschat of toch niet?

Heb ik het onderschat? Dat weet ik niet. Het was zwaar, echt wel heel zwaar want het deed ook veel pijn. Bevallen en herstellen daarvan was, ondanks dat ik geen makkelijke bevalling had, de eerste weken naar mijn herinnering minder pijnlijk als de hersteloperatie. De Gynaecoloog had mij hiervoor al gewaarschuwd dus ik wist wel al wat mij te wachten stond. Ik had de pijn aan de ene kant erger verwacht, aan de andere kant minder erg verwacht omdat het in mijn herinnering minder pijn deed.

Ik vond het moeilijkste eigenlijk dat je geen kleine baby hebt waar je voor moet zorgen, maar een dreumes/peuter die opgetild wil worden. Het is voor haar natuurlijk heel raar dat haar moeder haar nu ineens niet meer mag optillen. Vooral als ze dan in huilen uitbarsten was het voor mij heel erg moeilijk.

Achteraf vind ik wel dat ik te snel weer ben gaan werken. Ze hadden aangegeven 2-3 weken rust. Ik ben na 2,5 week weer gaan werken. Ook al waren het halve dagen, mijn collega stuurde mij heel trouw naar huis als ze zag dat ik zat te kreunen en steunen op die stoel. Achteraf had het misschien wel beter geweest om toch wat rustiger aan te doen. Maarja ik kan nu eenmaal niet stil zitten en ben dol op mijn werk.

Wanneer is de pijn nu eindelijk weg?

Op een gegeven moment dacht ik, hoe lang gaat het nog duren? Ik was inmiddels 6 weken verder, dat is de tijd die ervoor staat. De pijn bleef terug komen. Was het niet van het litteken, dan was het nu wel van de verse hechting. Een paar weken later merkte ik ineens dat ik er minder last van had. En nog weer een paar weken later tijdens onze vakantie op Ibiza merkte ik dat ik er helemaal niet meer aan dacht. Toen ik mij bedacht dat het slechts 3.5 maand later was, was ik helemaal verbaasd dat ik gewoon geen pijn meer voelde.

Is de pijn helemaal weg?

Ja gelukkig wel! De pijn is voor 99% helemaal weg. Af en toe voel ik het litteken nog wel, maar dat is volgens mij heel normaal. Ik ben blij dat ik deze stap genomen heb. Er was voor mij eigenlijk geen twijfel of ik het wel of niet wilde doen. Veel slechter kon het naar mijn idee niet worden. Er was uiteraard wel een lichte twijfel, wat als het weer fout gaat en het nog pijnlijker wordt dan dat het nu is? Gelukkig weten de artsen wat ze doen en is dit niet gebeurd.

Ik kan alles weer voor de volle 100% doen. Met sporten ben ik langzaamaan weer begonnen met opbouwen. Ik ga nog steeds naar de mama fit ook al ben ik al 1,5 jaar na de bevalling en ook niet zwanger. Ik vind het fijn dat ik daar de kans krijg op mijn eigen niveau weer op te bouwen. Ze houden daar echt rekening mee en dat is erg fijn.

Zoek hulp

Ik heb naar aanleiding van mijn vorige blog zoveel reacties gekregen van vrouwen met soortgelijke problemen. Het verbaasde mij echt enorm. Het is en blijft een groot taboe om over te praten. Iedereen kent ontzwangeren, maar over dit soort (hechtings)problemen wordt bijna nooit gesproken. Ik zou het echt aanraden om, mocht je na bijv. een jaar, nog ergens last van hebben echt even een specialist op te zoeken. Hij/zij kan je dan vertellen of ze er iets aan kunnen doen. Het herstel is niet makkelijk, maar het is is voor mij echt waard geweest!

Vind je dit een leuke blog? Pin hem gerust op Pinterest!

Herstellen van een hersteloperatie na de bevalling

4 Reacties

 1. 10 september 2019 / 19:31

  Oh wat fijn dat je er zo open over schrijft.
  Zelf geen knip of zo gehad, maar mijn zus heeft ook jaren pijn gehad.

 2. Elke
  5 oktober 2019 / 23:15

  Dankjewel voor je openhartig verhaal. Hier 3 jaar na dato nog steeds last (vorig jaar is onze jongste geboren maar niet geknipt toen), ik overweeg toch ook om hulp te zoeken…

  • 6 oktober 2019 / 10:44

   Zeker doen hoor! Kijken of ze het kunnen verhelpen kan altijd. Ik ben er nog steeds erg blij mee dat ik het gedaan heb. Succes!

 3. Maloe
  20 januari 2020 / 12:13

  Beste Lesley,

  Wat fijn dat je erover schrijft. Ik ben nu 8 maanden moeder, dubbel geknipt ivm spoed tijdens bevalling (kritieke hartslag van de kleine), en nu nog altijd erg veel pijn. De laatste maanden is er eigenlijk geen verbetering. Ik heb zelfs al om een hersteloperatie gevraagd, maar de artsen zijn er erg huiverig voor. Operatie is echt de laatste optie, zeggen ze. Ik denk zelf inmiddels, slechter dan dit kan het niet, dus kom alsjeblieft door met die operatie. Jouw verhaal is fijn om te lezen, al schrik ik ook wel van de nog pittig hersteltijd die je beschrijft. Ik heb namelijk ook wel eens gehoord dat de hersteloperatie veel minder pijnlijk is als na de bevalling. Toch sterkt jouw verhaal mij in mijn wens voor een hersteloperatie.

  Anyhow, heel fijn dat je er open over schrijft. Deze ellende van vrouwen blijft erg onderbelicht.

  Al het beste,
  Maloe

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.