Review | Het laatste uit liefde

Gister is het boek: Het laatste uit liefde uitgekomen. Ik had de eer om dit boek al in de ongecorrigeerde versie te mogen lezen en vertel je vandaag wat ik ervan vond.

Het laatste uit Liefde

Waar gaat Het laatste uit liefde over?

Het boek gaat over de familie Mintern. Ze zijn een tijdje geleden verhuisd naar Snaith en hebben daar een Pub gekocht genaamd: Bell and Crown. Na een avond werken gaan broer Matty en zijn zus Cathy nog op stap in een pub verderop. Nadat Cathy vermoeid naar huis vertrekt blijft Matty achter. Hij is van plan nog even een meisje te scoren. Op het moment dat Cathy net thuis is en haar bed in wil duiken hoort ze een hoop geschreeuw voor de Pub. Haar broer is aangereden en ze moet zo snel mogelijk komen. Ze kleed zich aan en gaat richting het ongeluk. Dat het zo ernstig is, had ze nooit kunnen bedenken. Matty is aangereden door een auto, is zwaargewond en raakt in coma.

Samen met haar ouders volgt een slopende tijd in het ziekenhuis. Tot blijkt dat Matty nooit meer de oude wordt en zich in een vegetatieve staat bevind. Ze blijven met veel liefde voor hem zorgen in de hoop dat het uiteindelijk beter wordt. Na 8 jaar uitputtende zorg nemen ze de ingrijpende en vooral moeilijke beslissing om Matty’s leven te beëindigen. Dat het leven na de dood van Matty nog zwaarder wordt, dat had ze niet aan zien komen. Toch weet Cathy uiteindelijk de draad van haar leven weer op te pakken.

Over de Cathy Rentzenbrink

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Cathy Rentzenbrink. Ze heeft jaren lang gewerkt als boekenverkoper bij Waterstones in Londen. Ze is nu programmamanager bij een Britse liefdadigheidsorganisatie die lezen stimuleert en redacteur bij het online magazine The Bookseller. 

Omdat het een biografisch boek is kom je in het boek zelf ook veel over de schrijfster te weten. Zo is duidelijk dat Cathy erg veel van boeken houdt en veel leest. In sommige periodes wel één of twee boeken per dag! Daarnaast heeft ze altijd al verhalen geschreven. Veel ervan heeft ze niet afgemaakt. Dit is het eerste boek wat de uitgave wel gehaald heeft.

Een vrouw die enorm veel meemaakt, streng is voor zichzelf en door alle tegenspoed in depressies en angststoornissen terecht komt. Uiteindelijk krabbelt ze redelijk op en weet ze haar leven weer op de rit te krijgen.

Wat vond ik van Het laatste uit liefde?

Wauw, wat een heftig boek. Toen het mij gevraagd werd of ik deze wilde lezen wist ik niet zo zeer of dit een boek voor mij is. Toch was ik er nieuwsgierig naar. Ik had het boek binnen no time uit en het zette me enorm aan het denken. Ondanks het lastige onderwerp weet Cathy het duidelijk en op een rare manier toch mooi over te brengen van begin tot eind. Je voelt haar angst en haar onzekerheid, ze sleept je echt mee in het verhaal. Je begint haar te begrijpen en krijgt een kijk op het leven van iemand die moet leven met een persoon in vegetatieve staat. Een must read als je van waargebeurde verhalen houdt.

Het onderwerp bleef bij mij zo hangen dat ik het er gelijk thuis over heb gehad. Wat zou je willen dat ik doe op het moment dat het jou gebeurt? Natuurlijk hoop je dat het niet gebeurt, maar dit verhaal zet het je wel aan het denken. Van mijn ouders wist ik het wel, hier hebben we het vroeger wel vaker over gehad. Van mijn vriend wist ik het nog niet. Nu wel en dat is denk ik ook wel een beetje de achterliggende gedachten van Cathy. Zorg dat je erover praat met je geliefde.

Algemene informatie over Het laatste uit liefde

Het boek is nu te koop in de boekwinkel en online voor € 17,99.

 • Nederlandstalig
 • 240 pagina’s
 • 9789021564142
 • oktober 2016

Zou jij dit boek ook willen lezen?

Dit artikel bevat producten die ik heb ontvangen en een affliate link

3 Reacties

 1. 26 oktober 2016 / 07:04

  Het lijkt mij een ontzettend heftig boek maar ik zou hem zeker willen lezen. Knap dat ze zo’n gruwelijke gebeurtenis heeft weten om te zetten naar een verhaal.

 2. 26 oktober 2016 / 07:16

  Dit lijkt me een heel interessant boek om te lezen. Erg fijn review!

 3. 27 oktober 2016 / 11:16

  wow, heftig verhaal! Ik denk dat dit boek je inderdaad aanzet tot nadenken. In de winter lees ik altijd weer meer dan in de zomer, dus ik zet hem op mijn lijstje!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.