Zelf sushi maken is zo moeilijk nog niet!

Het is al een tijdje geleden dat ik een food-post heb geplaatst *schaam schaam*. Ik ben nog steeds wel veel bezig in de keuken maar meestal als ik op de helft ben denk ik shit dit had ik even moeten fotograferen. Dus vandaag is het zondag (als jullie dit lezen is het woensdag) en heb ik op de planning staan om zelf sushi te gaan maken! Ik heb het een keer eerder gedaan en dat was goed gelukt en verrassend makkelijk dus vandaag een how to inclusief leuke opdien mogelijkheden!

Wat heb je nodig?

 • Sushirijst, 200 gram
 • Nori, 1 pakje met 5 bladeren.
 • Vulling naar wens. Ik gebruik nu augurk, mango en tonijn.

Nodig voor de sushi

Hoe maak ik het?  

Je start met het voorbereiden van je sushi. Je begint met de sushirijst. Deze kook je volgens de verpakking bij mij was dit 200 gram sushi op 500ml water. Ik merkte dat dit niet genoeg was en de rijst nog een beetje hard was toen het water ingekookt was dus heb er nog een beetje water bijgedaan. De rijst moet een beetje plakkerig zijn en natuurlijk goed gaar. Als de rijst gekookt is zet je het apart en laat je het goed afkoelen.

voorbereiding sushi

Terwijl de rijst afkoelt begin je met het snijden, klaarmaken en klaarzetten van de vulling die je wilt gebruiken in je sushi.

voorgesneden groente sushi

Als de rijst goed is afgekoeld kun je gaan beginnen! Je begint met het klaarleggen van het Nori blad. Let hierbij goed op hoe je hem neerlegt! Het is belangrijk dat je de gladde/glimmende klant boven legt.

Sushi bladen

Dan leg je de rijst op het nori blad neer. Dit plakt er dan een beetje automatisch aan vast. Hou hierbij ongeveer 7 cm bovenaan vrij en onderaan ongeveer 2 cm. Daarna kun je de vulling erop leggen in het midden. Ik heb hier een voorbeeld van de sushi’s die ik gemaakt heb. Een ervan is gevuld met rauwe tonijn en mango en die andere met augurk en tonijn met mayonaise.

sushi vulling

sushi vulling

Dan begin je met rollen. Je kunt het matje hiervoor gebruiken maar ik gebruik meestal gewoon mijn handen. Ik begin met strak rollen vanaf de onderkant. Bij de vulling help ik een beetje met mijn vingers aan de zijkant en rol ik verder. Aan het eind maak je het nori vel wat nat en dat doe je aan de buitenkant bij het randje ook nog even dat het goed vast zit. Toegeven de eerste paar keren ging het ook niet helemaal goed, dit is de tweede keer dat ik zelf sushi maak en nu heb ik het redelijk onder de knie! Oefening baart kunst dus blijven proberen ๐Ÿ˜‰ Uiteindelijk krijg je een rol die er uitziet als onderstaande.

sushi rol

Het enigste wat je dan nog moet doen is snijden in stukjes. Hiervoor is het belangrijk dat je een scherp mes neemt. Maak het mes nat (het liefst warm water dat glijd beter) en snijden maar!

sushi snijden

Dan leuk de tafel dekken en eten maar! Ik serveer mijn sushi met mijn Blond Amsterdam Sushi set. Zoals je kunt zien zijn zelfs de stokjes van blond ๐Ÿ™‚ . Ik ben best trots op het eindresultaat en het ziet er super lekker uit. Gelijk aanvallen dan maar!

sushi maken

SUSHI KLAAR

SUSHI KLAAR

Het onderste bord is trouwens een LE van Blond. Dit is handgeschilderd en hier is er maar één van!

Je ziet trouwens, je kunt je sushi vullen met wat je wilt. Als je geen vis lust kun je het zelfs met kip of alleen groente en fruit maken. Zo ben ik ook begonnen met het eten van sushi en langzaam aan steeds iets meer en uitgebreider.

Heb jij wel eens zelf sushi gemaakt?

15 Reacties

 1. 1 april 2015 / 08:47

  Lekker! Ik maak ook vaak sushi, maar de laatste tijd ben ik lui en bestel ik het. Weer eens doen dus…

  • Lesley
   Auteur
   2 april 2015 / 13:25

   Zeker doen het is leuk om te doen en je geniet er extra van als het klaar is ๐Ÿ˜‰

 2. Dina
  1 april 2015 / 12:50

  Leuk! Ik ben niet heel erg fan van sushi, want ik ben vegetariรซr. Maar er zijn volgens mij nog best wel een aantal ‘vervangers’ op dat gebied. Lijkt me heel leuk om eens zelf sushi te maken.

  • Lesley
   Auteur
   2 april 2015 / 13:17

   Ja ik maakte het vroeger alleen met groente en fruit. Vooral met mango vind ik erg lekker. Dan is het ook voor een vegetariรซr een lekker gerecht denk ik ๐Ÿ™‚ Succes ๐Ÿ™‚

 3. Marleeeentje
  1 april 2015 / 13:45

  Ik heb dit ook wel eens geprobeerd maar ik vond het echt niet lekker. Ik hou sowieso niet van sushi dus het lag vast niet aan mijn rol-kunsten, hahaha.

 4. 2 april 2015 / 14:15

  Ik ben meer fan van Sashimi maar je borden zijn natuurlijk geweldig <3 Heb ook een aantal items van die Blond Amsterdam serie ๐Ÿ™‚

  • Lesley
   Auteur
   6 april 2015 / 11:00

   Dank je wel! Ik ben ook dol op deze serie maar voornamelijk op mijn LE natuurlijk die is echt te gaaf!

 5. 2 april 2015 / 14:23

  Ziet er goed uit! Ik heb zelf ook al eens sushi gemaakt erg luk om te doen.

  • Lesley
   Auteur
   6 april 2015 / 11:01

   Ja leuk he om te maken! Ik ben er erg enthousiast over ๐Ÿ™‚

 6. Claudia
  25 februari 2016 / 22:54

  Ik moet het nog een keer proberen te maken, heb wel als een sushi rol automaat dingetje. Leek me makkelijk keer bij de action gescoord.

 7. 13 juni 2018 / 15:57

  Waaw, super cool dit. Ga ik zeker eens proberen. In de kookles die in september start zouden we dit ook gaan maken. Ben benieuwd. Liefs Ellen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.