3 dingen die je kunt leren van de Disney Film Inside Out / Binnenstebuiten

Drie achterliggende gedachten van Inside Out 

Samen met mijn zusje ging ik op een regenachtige zondagmiddag naar nieuwe de Disney film Inside Out. Al sinds we klein zijn bezoeken we de Disney films in het Engels omdat de grappen dan vaak beter overkomen. Ook dit keer keken we dus naar Inside Out in het Engels/Nederlands ondertiteld. Hieronder de trailer en uitleg van het verhaal, wat ik vond van de film en de 3 dingen die je van deze film kunt leren!

Het verhaal

Opgroeien gaat niet zonder vallen en opstaan, en dat geldt ook voor Riley. Wanneer haar vader een nieuwe baan krijgt in San Francisco, moet ze haar leventje in het Middenwesten van Amerika achter zich laten. Riley laat zich, net als iedereen, leiden door haar emoties: Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet. De emoties wonen in het Hoofdkwartier, de commandoruimte in Riley’s hoofd, waar ze haar van advies voorzien bij de dagelijkse dingen. Riley en haar emoties hebben moeite om zich aan te passen aan het nieuwe leven in San Francisco, wat leidt tot opschudding in het Hoofdkwartier. Hoewel Plezier, Riley’s belangrijkste emotie, haar best doet om alles positief te houden, ruziën de emoties over hoe ze het beste kunnen omgaan met een nieuwe stad, een nieuw huis en een nieuwe school.

Het klinkt misschien wat verwarrend maar na het zien van deze extra lange trailer wordt het allemaal een stuk duidelijker 😉 Deze trailer is wel in het Engels, wil je hem in het Nederlands zien dat kan ook: de Nederlandse versie.

Wat vond ik van deze film?

Ik ben blij dat ik deze film gezien heb. Ondanks dat ik er van tevoren iets anders van verwacht had vond ik de film toch leuk om te zien. Er zitten grappige stukjes in die je, naar mijn idee, alleen begrijpt als je volwassen bent. Daarnaast vind ik het erg mooi om te zien dat er in het verhaal veel psychologische aspecten zitten. Ik heb tijdens mijn therapie afgelopen jaar een hoop geleerd en veel van deze dingen kwamen terug in de film. Ik zou de film aanraden voor wat oudere kinderen vanaf de leeftijd 6 jaar ongeveer. Voor volwassenen is het zeker ook een leuke film om te zien.

Leukste stukje uit de film? Brainfreeze!! haha. Dat was lachen.
Favoriete karakter? Verdriet en Bing Bong. Bing Bong is een rare combinatie tussen onder andere een olifant, een hond en een suikerspin. Hij was het vroegere denkbeeldige vriendje van Riley wat nu opgesloten zit in haar lange termijn geheugen.

Mijn zusje, ze studeert geneeskunde, vond het wonderbaarlijk hoe reëel ze het menselijk brein hebben kunnen namaken als Disney animatie.

De drie dingen die je kunt leren van deze film

In deze film zitten, zoals ik van Disney gewend ben, weer een aantal lessen. Ik vind dit een van de leuke dingen aan de Disney films waardoor ze echt voor elke leeftijd geschikt zijn!

1. Samenwerken brengt je verder

Dit komt meerdere malen terug in de film en op meerdere manieren.

Op de eerste plaats gaat het over het samenwerken om je doel te bereiken. Er zijn stukjes waarin Joy bepaalde dingen alleen wil doen en daardoor juist verder van haar doel afraakt. Door samen te werken met Verdriet en Bing Bong komt ze uiteindelijk dichterbij haar einddoel! De strekking hiervan: je kunt niet alles alleen. Door hulp te vragen aan iemand anders of te krijgen van iemand anders kun je veel verder komen dan je ooit had gedacht!

Op de tweede plaats gaat dit natuurlijk over de samenwerking tussen de verschillende emoties. Het totaal van de emoties maakt het geheel van je persoonlijkheid. Alhoewel Joy erg op de voorgrond wil staan merk je dat als de emoties samenwerken er meer balans komt.

2. Door je verdriet te tonen is er weer ruimte voor ‘joy’

Tijdens de film merk je heel erg dat het doel is om Riley blij en vrolijk te houden. Hiermee onderdrukt ze continu de andere emoties. Het onderdrukken van emoties blijft natuurlijk niet lang goed gaan (dat heb ik zelf al duidelijk ervaren). Aan het eind van de film *spoiler alert* laat ze haar verdriet toe en komt er daarna weer ruimte voor de andere emoties. De achterliggende gedachte van dit vond ik erg mooi en ze hebben het op een mooie manier uitgebeeld.

3. Het verleden maakt je wie je bent

Wat Inside Out goed uitbeeld is dat elke herinnering die je hebt, hoe klein die ook is en hoe ver die ook verstopt zit, nog altijd bijdraagt aan de persoon die je vandaag bent. Het verleden maakt je hoe je nu bent en kan je ook beïnvloeden in de keuzes die je in het heden maakt.

 

Heb jij Inside out/Binnenstebuiten al gezien? Wat vond je ervan?

 

27 Reacties

 1. 27 juli 2015 / 09:33

  Ik ben toevallig gisteren naar deze film geweest en wat was het goed zeg! Niet echt een kinderfilm naar mijn mening. Bepaalde stukjes waren ontzettend grappig, maar andere stukjes waren zo diep en zaten zo goed in elkaar. Mijn favoriete stuk was op het einde met het vloekvocabulaire, haha.

  • 27 juli 2015 / 09:54

   Nee ik vond het inderdaad ook niet echt een kinderfilm, daarom meer voor de oudere kinderen. Ik denk dat de kleine kinderen hier weinig van begrijpen. Ja dat was ook een erg leuk stukje hihi!

 2. 27 juli 2015 / 09:40

  Ik heb hier al eens een trailer van gezien. Hoewel ik van animatie hou vroeg ik me af of het niet te kinderlijk zou zijn. Toch ben ik door dit artikel van plan om de film alsnog te kijken hihi.

  • 27 juli 2015 / 09:56

   Nee het is helemaal niet kinderachtig. Voor de hele kleintjes is het denk ik niet echt wat! Ja moet je doen hij is super mooi in elkaar gezet 🙂

 3. 27 juli 2015 / 10:25

  Ik wil deze ook nog wel zien, leuk artikel is dit! Ik vind het wel 3 hele belangrijke dingen!

 4. 27 juli 2015 / 11:07

  Ik ben over deze film al veel enthousiaste reviews tegengekomen op verschillende blogs.
  Disney films blijven altijd leuk, ook voor volwassenen. Heel gezellig voor op zo’n regenachtig zomerdagje als deze 🙂

 5. 27 juli 2015 / 12:22

  Ik heb de trailer ook eerder gezien, het lijkt me op zich wel een goede film, leerzaam ook. Toch zou ik hiervoor niet naar de bioscoop gaan, maar misschien thuis gewoon een keer kijken.

  • 27 juli 2015 / 12:27

   Ja thuis ook een regenachtige middag is ook heerlijk hoor 😉 Kleedje over je heen en genieten maar 🙂

 6. 27 juli 2015 / 14:12

  Ah ik ben heel benieuwd naar deze film, wil er eigenlijk deze week heen 🙂 Leuk artikeltje, grappige invalshoek!

 7. 27 juli 2015 / 17:54

  Lijkt me een hele leuke film! En Disney heeft een mooi onderwerp uitgekozen.

 8. 28 juli 2015 / 07:04

  Ik wil zeker nog graag naar deze film :-). Ik hoor heel veel goede verhalen!

 9. 28 juli 2015 / 09:32

  Oh deze film wil ik zo graag zien en ik wacht heel stiekem dat hij op popcorn zichtbaar is.

 10. 28 juli 2015 / 11:17

  Ik heb hem ook gezien en er staat al een stukje klaar om te posten. Vond het net als jij geen echte kinderfilm, maar zeker de moeite waard!

 11. 28 juli 2015 / 13:46

  Disney films blijven leuk 🙂 Deze heb ik niet gezien maar ik zie het wel gebeuren dat ik hem nog ga kijken, ooit. Vooral de film UP vond ik zo ontzettend mooi

  • 28 juli 2015 / 14:24

   *schaam schaam* ik heb up nog nooit gekeken. Volgens mij is dat een van de enigste die ik gemist heb haha! Snel maar eens doen dan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.