Sample sale: wat is het en 9 tips waar je op moet letten!

Shop voor les(s)

Shopaholic sample sale
Bron

Zie je jezelf al staan in die bizarre rij? De deur gaat open, je rent voor je leven om als eerste binnen te zijn en eenmaal binnen sta je te vechten om de jurk die je o zo graag wil hebben. Je kijkt om je heen en ziet een hoop haren trekkende vrouwen. Dit is het beeld wat je van sample sales krijgt na het zien van Shopaholic 😉 . Het is gelukkig lang niet altijd zo. Ik heb dit nog maar twee keer meegemaakt tijdens alle sales die ik bezocht heb. Dit was bij de UGG sales op het moment dat dit een echte hype was. Bij een van die sales moest de brandweer er zelfs aan te pas komen! Als ik daar achteraf op terug kijk moet ik er alleen maar om lachen. Toen vond ik het natuurlijk helemaal niet leuk haha.  De andere sample sales die ik bezocht heb zoals die van FAB, Timberland, Bloved en Jacky Luxury waren gelukkig een stuk rustiger of gingen er wat gemoedelijker aan toe. Het verschilt heel erg per merk, seizoen/collectie, hoeveel promotie er voor gemaakt is, hoe gewild het merk op dat moment is en noem eigenlijk maar op.

Een Sample Sale is een tijdelijke verkoop van samples en te veel geproduceerde kleding, schoenen, tassen en accessoires van zowel oude als nieuwe collecties van een bepaald merk. Ze worden van te voren aangekondigd of zijn alleen op uitnodiging toegankelijk.

Het hele jaar door worden sample sales gehouden. De meeste vinden twee keer per jaar plaats. Meestal rond april en oktober. Via internet wordt er op diverse sites en social media aangekondigd op welke datum de sale plaatsvindt. Het is dus vooral goed zoeken naar de sales van de merken waar je graag heen wilt. De sales worden gehouden in loodsen, hotels, conferentiegebouwen, world fashion center etc. etc. Meestal zijn de sales in en rond Amsterdam.

Ik weet niet zozeer wat het is wat me in de sample sales aantrekt, waarschijnlijk de spanning of je weer iets leuks kunt scoren voor een hele leuke prijs. Lukt het dan heb je daar zo een euforisch gevoel van, lukt het niet dan vervloek je jezelf dat je daar weer geweest bent 😉 Wil jij het ook een keer proberen? Hieronder een overzicht met de belangrijkste dingen waar je op moet letten.

Waar moet je opletten?

Oriënteer je vooraf op het merk waar je naar toe gaat.
Soms is het een combinatie van meerdere merken bij elkaar, soms slechts van één merk. Handig is dat je even kijkt naar welke producten ze momenteel op hun webshop hebben staan en tegen welke prijzen. Zo weet je zeker dat je niet iets koopt wat online voordeliger te krijgen is.

+ Zorg dat je makkelijke kleding aan doet.
Een pashokje? Dat heb ik nog op geen enkele sample sale gezien! Het zal misschien voorkomen maar dan is het echt uniek. Als je iets wil passen moet je je schaamte maar even opzij zetten 😉 . Makkelijke kleding is daarom gewenst. Gemakkelijk uittrekken betekent ook weer snel aan kunnen kleden 😉 .

Neem een telefoon mee of iets wat als spiegel kan fungeren.
Naast dat er geen pashokjes zijn, zijn er meestal ook geen spiegels. Als ze er wel zijn heb je mazzel 🙂 . Een telefoon met een goede camera is dus gewenst en kun je het makkelijkst gebruiken als spiegel. Daarnaast kijk ik zelf altijd hoe iets zit in de vorm van of het lekker zit of niet. Zit het niet lekker, dan ga ik niet eens kijken en neem ik het niet mee. Zit het wel lekker, ben ik eerder geneigd het direct mee te nemen!

+ Kijk van te voren hoe je kunt betalen.
Vroeger was het bij sample sales alleen cash. Tegenwoordig kun je bij steeds meer samples sales ook pinnen. Zoek van te voren dus uit hoe je kunt betalen.

+ Weet wat je draagt.
Naast dat het gemakkelijke kleding moet zijn die je draagt, is het belangrijk dat je geen producten aan hebt of bij je hebt van het merk waar je heen gaat. Hierdoor kunnen ze je weigeren of je zelfs laten betalen voor de spullen die je al bij je had 😉 !

+ Bekijk vooraf welke maten er verkocht worden.
Een paar jaar geleden waren sample sales bijna alleen samples. Dit is niet erg maar de maten zijn dan niet zo divers. Maten zijn meestal maat S of M en schoenmaat 38. Laat ik dat nou nét niet hebben. Tegenwoordig worden er bij de meeste sample sales alle maten verkocht. Voor accessoires maakt het natuurlijk niet uit en kun je altijd gaan 🙂 Zorg dus dat je het van te voren even checkt voor je voor niks gaat!

+  Zorg dat je op tijd bent.
Hoe vroeger je bent, des te meer keus je hebt. Soms wordt er bijgevuld, soms ook niet.

+ Laat niet los wat je gevonden hebt.
Het klinkt misschien een beetje hebberig maar als je iets gevonden hebt wat je graag wil hebben hou het dan bij je. Als je het los laat of laat slingeren en iemand anders pakt het ben je het kwijt. 

+ Spreek van tevoren met jezelf een budget af. 
Doordat de prijzen een stuk lager liggen kun je erg hebberig worden en meer uitgeven dan je eigenlijk hebt. Spreek daarom van tevoren met jezelf af hoeveel je maximaal uit wilt geven. Hiermee voorkom je dat je de hele maand spijt hebt dat je gegaan bent 🙂 

Mocht je nog vragen hebben let me know! Ben jij wel eens bij een sample sale geweest? 

 

 

30 Reacties

 1. 10 augustus 2015 / 10:15

  Ik ben wel eens bij zo’n sample sale geweest, wat een drama zeg. Super druk en iedereen duwt en trekt, nope niks voor mij 🙂

  • 12 augustus 2015 / 13:39

   Hahah ja iedereen ervaart het anders maar zoals ik zei het verschilt ook echt enorm per sale. Bij het ene merk is het een stuk drukker dan bij het andere merk. Als je eenmaal een slechte ervaring heb gehad in het begin snap ik dat je er niet meer aan wil beginnen haha

 2. 10 augustus 2015 / 10:27

  Ha wat een leuke post en handige tips zeg! Kan mij heel goed voorstellen dat het toch een bepaalde kick geeft hoor, zoiets. Helemaal als er dan ook geen pashokjes en spiegels en zo zijn… Ben echt nog nooit op zoiets geweest, maar ga nu zeker even kijken. Bedankt voor het delen! x

 3. 10 augustus 2015 / 10:32

  Inderdaad handige tips! Ik ga ook geregeld naar sample sales en het is in het begin zeker goed zoeken, het is natuurlijk niet zoals in een gewone winkel 😀 ondanks alle ongemakkelijke situaties is het wel zeker de moeite waard

  • 12 augustus 2015 / 13:41

   Bedankt voor je reactie Amy! Ja zeker te weten, je kunt het niet vergelijken met een normale winkel 🙂 Ik vind het ook 9 van de 10 keer de moeite waard 🙂

 4. 10 augustus 2015 / 12:12

  Heel fijne tips, ook toe te passen bij een bezoek aan de IJ-Hallen of vintage markt 😉

  • 12 augustus 2015 / 13:42

   He dat is handig om te weten, ik wil namelijk ook de IJ-Hallen nog steeds bezoeken *schaam schaam* . Ik denk dat het er pas van komt als ik eenmaal in m’n nieuwe huis zit haha

 5. 10 augustus 2015 / 12:22

  Handige tips! Ik ben nog nooit bij een Sample Sale geweest, maar lijkt me wel eens leuk (en lekker goedkoop woeh).

  • 12 augustus 2015 / 13:43

   Ja ik vind het leuk 😉 Je moet het denk ik ervaren om te weten hoe je het vind haha. A.s. vrijdag komt er een shoplog online met mijn koopjes van de laatste sample sale die ik bezocht 😉

 6. 10 augustus 2015 / 12:40

  Mij niet gezien! Ben dol op koopjes, maar ik houd het wel bij de reguliere uitverkoop 🙂

 7. 10 augustus 2015 / 13:10

  Nooit heen geweest, weet ook niet of ik daar tegen zou kunnen, ben niet zo dol op drukte in een winkel en al dat gegraai haha

  • 12 augustus 2015 / 13:45

   Dan zou ik er niet heen gaan 😉 haha de laatste sample sales die ik bezocht waren rustig maar vaak is het toch wel druk hoor 🙂

 8. 10 augustus 2015 / 14:52

  Zo’n sample sale is volgens mij niets voor mij, haha. Veel te druk! :p Ik had er om eerlijk te zijn ook nog nooit van gehoord. Oeps!

 9. 10 augustus 2015 / 18:06

  Leuke tips! Met de meeste hou ik zelf ook rekening. Zo kan het me niet echt schelen dat ik vroeg moet opstaan en ik laat zeker nooit los wat ik gevonden heb, haha 😀 . Ik mag er niet aan denken dat het mooie kledingstuk ineens voor mijn neus wordt weggegraaid.

  • 12 augustus 2015 / 13:48

   Hahah Leuk te lezen dat het herkenbaar is Pauline! Ja vroeg op staan voor een Sample Sale is nooit erg he 😉 Hihi!

 10. 10 augustus 2015 / 22:14

  Hahaha ik ben nog nooit bij een sample sale geweest. Ik denk dat ik gillend gek zou worden hihi.

 11. 10 augustus 2015 / 23:39

  het zijn wel super handige tips eigenlijk kan ik mij niet zo goed meer voorstellen dat ik mijzelf in een slagveld zou begeven voor dit soort koopjes…vroeger ging ik wel eens voor zulk soort dingen met mijn dochter op pad,……. ik sta nogal stevig in mijn schoenen volgens haar en ben zeer ervaren in het duw, elleboog , trek en opzij schuif werk….(ondertussen is ze er zelf ook een echte kei in geworden ) en blijft ma gewoon op de bank zitten…

  • 12 augustus 2015 / 13:56

   Haha slim dat je je dochters nu zelf op pad stuurt 😉 Gelukkig viel het me de laatste keren nog mee 😉 Anders zou ik het momenteel ook niet trekken hoor

 12. 11 augustus 2015 / 12:08

  Goede tips! Zoek je een sample sale kijk dan eens op mijn site stockverkopen.nl. /end shameless self promo. 8)

  • 12 augustus 2015 / 13:59

   Jaaaa shameless promo 😉 Vooruit dan maar omdat ik weet dat je de sample sales promoot. Meiden als jullie dit dus nog lezen, op de site van Kim kun je de meeste sample sales terug vinden!

 13. Cathlyn
  11 augustus 2015 / 18:52

  Ja vond het vreselijk! Met deze tips ga ik het binnen kort nog een keer proberen.

  • 12 augustus 2015 / 13:59

   Succes Cathlyn! Het ligt ook wel aan de sample sale die je gaat bezoeken of het druk of niet is, welke ben je van plan te bezoeken?

 14. 11 augustus 2015 / 22:24

  Ik ben nog nooit op een sample sale geweest maar deze tips ga ik zeker in m’n achterhoofd houden als ik eens een keertje ga! Lijkt me echt een coole manier om iets nieuws te scoren, haha 😀 xoxo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.